Pretraga

Sada možete kupiti nameštaj iz legendarnog njujorškog hotela Waldorf Astoria! Proverite kako

Sada možete kupiti nameštaj iz legendarnog njujorškog hotela Waldorf Astoria! Proverite kako

Tekst: BURO.

Hotel Waldorf Astoria je po samom otvaranju 1931. godine postao simbol Menhetna i Njujorka. Jedan od najstarijih i najgrandioznijih hotela u tom gradu svoja vrata zatvorio je 2017. godine. Srećom, radi se samo o privremenom zatvaranju radi renoviranja, a otvaranje u novom ruhu najavljeno je za 2022. godinu. Pet godina?! Pa s obzirom da Astoria zauzima 47 spratova, to i nije tako dugačak rok. Ovog oktobra u toku je ogromna aukcija 80.000 predmeta koji su se do sada nalazili u ovom prostoru. A o koliko velikoj aukciji se radi govori činjenica da se radi o triputa većoj količini stvari od aukcije predmeta iz hotela Plaza koja se odigrala pošto je Trump, tadašnji vlasnik hotela, objavio bankrot.

Sada možete kupiti nameštaj iz legendarnog njujorškog hotela Waldorf Astoria! Proverite kako (фото 1)

Radnicima je trebalo 3 nedelje da iz Waldorf Astoria hotela izvuku sve predmete, a bilo je potrebno da se utovari čak 88 kamiona kako bi se sve prebacilo u magacine u unutrašnjosti države. Aukcija preko 15.000 predmeta će trajati od 17. oktobra do 15. novembra, a vodi je aukcijska kuća Kaminski. Budući da se radi o hotelu koji je toliko dugo poslovao i ugostio je čak 16 predsednika, ali Marilyn Monroe, Cole Portera i Winston Churchilla jasno da je u pitanju eklektični miks stilova koji imaju izuzetnu istorijsku vrednost.

Sada možete kupiti nameštaj iz legendarnog njujorškog hotela Waldorf Astoria! Proverite kako (фото 2)

Između ostalog na prodaju je ponuđen Cartier sat iz predsedničkog apartmana, pink stolica i otoman i apartmana Marilyn Monroe, italijanska konzola iz Cole Porter apartmana (ovaj muzičar je živeo u hotelu preko 30 godina), Steinway & Sons klavir iz Saudi Arabia apartmana. Pored toga tu su jastučice sa vezom od kojih jedna ima motiv korgija kraljice Elizabete, čak je moguće kupiti vrata koja su vodila u apartman predsednika Herberta Hoovera,, ili kod Elizabeth Taylor. Naravno, tu je čitava gomila tepiha, ogledala, stočića, lustera i lampi koje potiču još iz XIX veka kao i fotografije poznatih ličnosti snimljene tokom slavnih dana Astorie. Plus, tu su memorabilije kao što je držač za ključeve iz lobija, svetiljke iz liftova u art deko stilu, globusi, taburei sa resama i još mnogo, mnogo toga.

Sada možete kupiti nameštaj iz legendarnog njujorškog hotela Waldorf Astoria! Proverite kako (фото 3)
Sada možete kupiti nameštaj iz legendarnog njujorškog hotela Waldorf Astoria! Proverite kako (фото 4)

Svi zainteresovani mogu lično pogledati predmete u jednom napuštenom tržnom centru u Masačusetsu, nije baš glamurozno mesto, ali to je bila jedna od retkih odgovarajućih lokacija sa dovoljno prostora da se izloži sav nameštaj. Deo prihoda biće uplaćen na račun crkve St. Bartholomew koja se nalazi preko puta samog hotela i takođe predstavlja jedan od simbola Njujorka.

Sada možete kupiti nameštaj iz legendarnog njujorškog hotela Waldorf Astoria! Proverite kako (фото 5)

A ako niste u mogućnosti da preletite okean zbog šopinga? Nikakav problem, na sajtu aukcijske kuće možete se nadmetati i online, dovoljno je da se prijavite za jednu od sesija i pokušate da zgrabite komadić istorije i za sebe.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor