Pretraga

Tepisi su postali kategorija kroz koju umetnici rado pokazuju svoju kreativnost. Nove kolekcije su genijalne!

Tepisi su postali kategorija kroz koju umetnici rado pokazuju svoju kreativnost. Nove kolekcije su genijalne!

Tekst: BURO.

Ako i samo krajičkom oka pratite dizajn sigurno ste primetili trend koji u fokus stavlja tepihe. Oni više nisu samo kvadratni i kružni već i sve između. Jednobojno je u ovom slučaju dosadno, a printovi sve češće podsećaju na zamahe četkom i kad se zagledate pre liče na umetničko delo nego na podnu oblogu. Art inspiracija se snažno oseća, a brendovi specijalizovani za proizvodnju tepiha sve češće u goste zovu stiliste, ilustratore i dizajnere nameštaja kako bi i oni dali svoje viđenje. I bome, te vizije su zaista interesantne! Predstavljamo vam tri najzanimljije kolaboracije ove sezone.

Colin King x Beni Rugs

Tepisi su postali kategorija kroz koju umetnici rado pokazuju svoju kreativnost. Nove kolekcije su genijalne! (фото 1)
Tepisi su postali kategorija kroz koju umetnici rado pokazuju svoju kreativnost. Nove kolekcije su genijalne! (фото 2)

Moramo priznati da su nam ovakve saradnje omiljene! Svaki put kada nama dragi autori i dizajneri udruže snage, srce nam malo zapeva i odmah preračunavamo da li je vreme za renoviranje i da li je okej useliti novi komad nameštaja. U ovom slučaju njujorški stilsta Colin King (upravo je on odgovoran i za Zara Home kampanje) je kompaniji iz Maroka Beni Rugs dao svoje viđenje tepiha. Mini kolekcija „The Shape of Color“ broji 11 kombinacija boja, a svi tepisi se izrađuju ručno. Colin se u ovoj geometrijskoj igri bojama inspirisao radom umetnikaa kao što su Mark Rothko, Barnett Newman, Clyfford Still, Josef Albers i Kenneth Noland. Kao rezulat, tu su tepisi koji privlače svojim kolornim kobinacijama, ali i savršenom izradom, ovo je ona vrsta tepiha zbog koje ćete deo svog vremena provesti izležavajući se na podu. Ne bismo se bunili!

Tepisi su postali kategorija kroz koju umetnici rado pokazuju svoju kreativnost. Nove kolekcije su genijalne! (фото 3)

Slash Objects x Studio Proba

Tepisi su postali kategorija kroz koju umetnici rado pokazuju svoju kreativnost. Nove kolekcije su genijalne! (фото 4)
Tepisi su postali kategorija kroz koju umetnici rado pokazuju svoju kreativnost. Nove kolekcije su genijalne! (фото 5)

Alexandra Proba je zavela svet svojim muralima i smelim kombinacijama boja koje su danas na svemu, od stolova, do bazena. Već se poigrala formom tepiha u saradnji sa kompanijom CC Tapis, a ovog puta je kolekciju uradila sa kompanijom Slash Objects. Zajedničkim snagama kreirali su liniju tepiha i podmetača od reciklirane gume koji se ručno izrađuju u Americi. Radi se o apstraknim oblicima sa uzorcima koji podsećaju na stilizovani terrazzo, a u kolekciji su čak i podmetači namenjeni za korišćenje ispod činija za ljubimce. Budući da su ove podloge otporne na habanje i da su pratkično nepromočive idealne su za dečije sobe, ili javne prostore.

Tepisi su postali kategorija kroz koju umetnici rado pokazuju svoju kreativnost. Nove kolekcije su genijalne! (фото 6)
Tepisi su postali kategorija kroz koju umetnici rado pokazuju svoju kreativnost. Nove kolekcije su genijalne! (фото 7)

Patricia Urquiola x CC Tapis

Tepisi su postali kategorija kroz koju umetnici rado pokazuju svoju kreativnost. Nove kolekcije su genijalne! (фото 8)

Patricia i CC Tapis su dobro poznati tim, a moramo dodati da je to i pobednički tim. Brend tepiha rado daje šansu poznatim modnim i industrijskim dizajnerima da daju svoju viziju i zadaju im izazov kada su u pitanju forma i izrada. Naravno da od Patricie uvek očekujemo mnogo, a ni ovog puta nas nije razočarala, naprotiv. Njihova nova kolekcija nosi naziv „Patcha“, a svi tepisi su izrađeni od himalajske vune i reciklirane svile. Dizajnerka je ovog puta koristila pačvork i kolaž kao osnovnu nit inspiracije, na tepisima se preklapaju trake mint-zelene, boje lavande, bež, bordo i print sa nepravilnim tufnama, koji se zapravo dobija od ostataka svile koja ostaje posle izrade ostalih tepiha iz jesenje kolekcije. Patricia je sve to znalački ukombinovala u grafičke kreacije, koje su slobodne forme i iskušavaju sve ono na šta smo inače navikli kada se radi o tepisima. Jednostavno, u ovom slučaju ne znate da li da postavite tepih na pod, ili on zapravo zaslužuje istaknuto mesto na zidu poput umetničkog dela kakvo jeste? Totalno nerešeno.

Tepisi su postali kategorija kroz koju umetnici rado pokazuju svoju kreativnost. Nove kolekcije su genijalne! (фото 9)
Tepisi su postali kategorija kroz koju umetnici rado pokazuju svoju kreativnost. Nove kolekcije su genijalne! (фото 10)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor