Dizajn trend: Vrteške nisu više samo za bebe

    03.09.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/09/mobiledeco_cover.jpg

    Ove verzije su veoma, veoma odrasle i jako elegantne

    Navikli smo da se šarene vrteške isključivo nalaze okačene iznad dečijih kolevki kako bi im obezbedile zabavu i vizuelnu stimulaciju. Ali ove sezone, uz sveokupan art trend koji je obuzeo svet enterijera, vratila nam se i „vrteška za odrasle“!

    Konkretno, radi se o komadima koji se direktno naslanjaju na rad američkog vajara Alexandera Caldera koji je tridesetih i četrdesetih godina XX veka eksperimentisao sa raznovrsnim visilicama, dajući im formu kinetičkih skulptura. Njegova dela se nalaze u mnogim muzejima savremene umetnosti i dugo su drugi umetnici izbegavali igranje tom formom, kako ne bi istog trenutka bili upoređivani sa Calderom. No, posle nekoliko decenija visilice su ponovo tu.

    One nam stižu u obliku lustera, nakita, ili jednostavno kao ukras i brzim korakom se penju na listi „must have“ elemenata.

     

    U zavisnosti od budžeta, možete se opredeliti za neku od dostupnih DIY verzija, ili za neki ozbiljiniji rad umetnika. Francesco Ciccolella je austrijski ilustrator koji se poigrao ovom formom, a poznat je po blagom humoru koji provejava kroz sve njegove radove. Takođe, bruklinski studio Ladies&Gentlemen dao je svoje viđenje kinetičke skulpture, u njihovom izvođenju to je  veliki format kroz koji istražuju materijale, oblike i pokret.

     

     

    Verzije koje sami morate da sastavite najčešće su izrađene od drveta i možete ih pronaći (očekivano) u muzejskim radnjama, na primer, ona inspirisana Picassovim stvaralaštvom košta oko 15 dolara, a konstruisana je još 1954. godine od strane proizvođača dečijih igračaka Little Big Room by Djeco.

    Naravno tu su varijante koje su „negde između“ poput Anthropologie verzije mini metalne skulpture koja ima postolje i stoji u prostoru, ili pokretne skulpture malog brenda Volta po cenama između 100 i 150 dolara. A ako ste vešti sa rukama, možda je vreme da oslobodite umetnika u sebi i da pokušate da stvorite sopstveno viđenje ove umetničke forme. Uselite je u stan pre svih!

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: