Filip Black: Umetnički hab Bruklin Beograd (BKBG) treba da stvori most između Beograda i Njujorka

    22.02.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/cover_bruklinbgd.jpg

    Filip Black je multimedijalni umetnik i osnivač umetničkog haba Bruklin Beograd (BKBG) na Dorćolu izložbom umetničkog dua Sobekcis. Školovao se u Beogradu na Fakultetu likovnih umetnosti i u kanadskom gradu Montrealu na Concordia Univerzitetu. Tokom 15 godina bavljenja umetnošću prošao je kroz različite evolutivne faze, od slikarstva, grafičkog dizajna, motion dizajna (video animacija), do imerzivnih instalacija (kompletan galerijski ili drugi prostor je znatno izmenjen kako bi se posetiocima prenelo određeno iskustvo).

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1677075104521969.jpg

    Do sada je učestvovao na šest grupnih izložbi i realizovao dve samostalne i šest grupnih. Radio je na nagrađivanim projektima tokom svog angažmana u The Rockwell Group arhitektonskom birou u Njujorku, a njegove instalacije su izložene u Hudson Yards četvrti na Menhetnu, Nobu Fulton i MGM Grand hotelu u kineskom gradu Makau.

    Formalno si se obrazovao u Srbiji i Kanadi. Da li bi rekao da je obrazovanje presudno za uspeh u svetu umetnosti?

    Da budem iskren, zavisi, posebno danas. Ne smatram se tradicionalnim umetnikom, ali sam završio veoma tradicionalnu školu. Kroz učenje tradicionalnih tehnika sam shvatio da je to nešto što ne želim da radim. Ipak, priznajem da obrazovanje svakako pomaže. Moj mentor je bio sjajan.

    Multidisciplinarni si umetnik i dizajner. Šta je to što spaja ove discipline?

    Rekao bih ukus. Da imaš oko i potrebu da budeš kompletan umetnik.

    Trenutno se najviše baviš dizajnom u arhitekturi. Koliko ti je inspirativno ovo polje i koliku slobodu imaš u izražaju?

    Proveo sam poslednju deceniju radeći imerzivnu umetnost. To je disciplina koja kombinuje dizajn, animaciju i arhitekturu. Nedavno sam pozvan u Moskvu na Artmosphere Bienniel da uradim veliku imerzivnu skulpturu. Veliko ćirilično slovo D. U suštini to je dizajniranje multimedijalnih spektakla.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1677075216812129-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1677075173536825-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1677075268680773-scaled.jpg

    Baviš se i NFT-jem. Da li misliš da ovaj umetnički medij i platforme imaju budućnost?

    Nekako flertujem sa NFT-jevima. Trenutno je teško reći da li postoji neka umetnička vrednost. Sama tehnologija je briljantna. Osećam da će se NFT prebaciti na korisnu valutu, a ne na umetnička dela. Za sada je to platforma za trgovinu sličicama.

    Šta možemo očekivati ove godine u tvom habu?

    Ponosan sam što mogu da najavim samostalnu izložbu Super Timora koja će se otvoriti u petak 31. marta. U gradu je poznat po svojim jedinstvenim tetovažama i ilustracijama u neo-pop pravoslavnom hrišćanskom stilu i to mi se sviđa! Takođe ću i ja prikazati svoje nove radove u maju kada se vratim iz Moskve, a nameravam i da ugostim realizujem pop-up događaje u bruklinskom stilu.

    Saznaj više:
    Povezani članci: