Pretraga

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti

Tekst: BURO.


 

Kada govorimo o romantičnim odnosima i vezama ljudi iz sveta umetnosti, vrlo je često da se govori iz perspektive “umetnik i njegova muza”. Srećom, ta paradigma žene kao pasivne inspiracije se menja i sve više se u istoriji umetnosti ženama daje mesto koje su zaslužile (ili se barem ide ka tome) budući da znamo da su bile jednako aktivne ali nažalost nepravedno zapostavljanje i neretko ostajale u senci svojih saradnika i partnera. BURO. izdvaja najkreativnije parove, parove koje volimo i u množini i njihove "članove" pojedinačno, koji su obeležili svet umetnosti.

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 1)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 2)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 3)

Varvara Stepanova
i Alexander Rodchenko

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 4)

 

Krajem decembra 1922, tačnije 30. decembra, pojavila se nova država na mapi sveta: u Moskvi je bio potpisan ugovor o stvaranju SSSR-a. U tom trenutku, svetle ideje komunizma su zahtevale i potpuno novi pogled na stvari, novu umetnost koja bi bila lišena do tada preovladavajuće estetike kapitalizma. Na tim temeljima rođena je sovjetska avangarda, koja je i danas smatrana verovatno najznačajnijim izdankom ruske umetnosti i kulture, čije nasleđe i dalje fascinira i manje i veće profesionalce iz sveta umetnosti. Kazimir Malevich, Vladimir Tatlin, Lyubov Popova i kreativna zajednica između Rodchenka i Varvare Stepanove su nezaobilazna imena i tačke ruske avangarde. Dok je on prvenstveno poznat kao umetnik postera i fotograf, pionir grafičkog dizajna, Stepanovu znamo kao dizajnerku. Ipak, smatrajući da kao i revolucija, i umetnost mora da bude sveobuhvatno iskustvo, koje se živi, ni Rodchenko ni Stepanova nikada nisu bili ograničeni na samo jedan medijum izražavanja i njihov kako pojedinačan tako i kolaborativni opus je nestvarno bogat i širok.

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 5)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 6)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 7)

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 8)

Preporuka za čitanje: “Aleksandr M. Rodchenko and Varvara F. Stepanova: The Future Is Our Only Goal” nastala kao katalog za izložbu posvećenu glavnim figurama ruskog konstruktivizma. Predstavljene su teorije, manifesti, i hornološke aktivnosti Rodhecnko-Stepanova tima, knjiga nudi genijalan uvid u ovaj period istorije umetnosti, praćen ilustracijama i pisanjima

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 9)

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 10)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 11)

Frida Khalo
i Diego Rivera

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 12)

 

Jedan od ređih primera u kom je žena postala možda i poznatije ime u javnosti nego muškarac. Ljubavna priča dostojna meksičke telenovele od neslaganja porodice preko prevara, povređenosti, i patnje do razvoda i ljubavi koja ne prestaje. Priča vredna deset sezona minimum. Istovremeno, iako povremeno teška i mučna, njihova zajednica je bila i krajnje plodna budući da su jedno drugom bili nepresušni izvor inspiracije i možda i jedna od najpoznatijih njenih slika se upravo i zove "Frida and Diego Rivera." Umetnica jedinstvenog stila koji bi se najpre mogla opisati kao spoj nadrealizma i naivne umetnosti (iako sama Frida nije kategorisala svoju umetnost) i sjajan umetnik murala, monumentalnog slikarstva, zanesen snažnim komunističkim idejama. Njihova kreativna istraživanja su se ticala meksičkog folklora, ali dok je u njenom radu prisutna atmosfera nadrealizma, Riverin rad je u mnogome određen njegovim političkim stavovima.

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 13)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 14)

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 15)

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 16)

 

Preporuka: "Dnevnik: Intimni autoportret" je intiman da intimniji ne može biti. Kako podnaslov i kaže, intimni portret umetnice, je praktično dnevnik koji je vodila deset godina. Njene misli, pesme, snove koje je zapisivala, i puno razmišljanja na temu njenog i Dijegovog odnosa prati i 70 zadivljujućih akvarel ilustracija.

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 17)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 18)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 19)

Peggy Guggenheim
i Max Ernst

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 20)

 

Generalno govoreći, Peggy Guggenheim se ne može nazvati umetnicom, ali bi bilo nemoguće zamisliti dobar deo moderne umetnosti bez nje. Peggy je kao vlasnica galerije i kolekcionarka, uradila mnogo za neke od najistaknutijih predstavnika umetničke scene tog vremena, podržavajući ih i promovišući, i gradeći od njih imena koja su danas. Njena veza za Max Ernstom je bila takođe užasno važan momenat u građenju kontakata. 1938. Guggenheim je kupila nekoliko radova ovog nemačkog umetnika ali su se zapravo upoznali nekoliko godina kasnije, kada je bežeći pred razularenim nacizmom, Ernst stigao u Marsej. Brzo su se venčali, njihov brak je potrajao pet godina ali je važnost Peggyne uloge u Ernstovom životu nezamenljiva. Između ostalog i zato što je kupila nekoliko njegovih radova što mu je omogućilo da neometano živi i radi u Americi bez brige i straha. “Svet - to je trebalo Maxu da stvara. Ljubav - to je meni bilo potrebno da živim. S obzirom da nismo mogli da istovremeno imamo ono što nam je oboma trebalo, naša veza je bila osuđena na propast.” rekla je Guggenheim.

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 21)

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 22)

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 23)

 

Preporuka za čitanje: “Confessions of an Art Addict” iskreni autoportret koji donosi insajderski uvid u rane dane razvitka moderne umetnosti iz perspektive jednog od njenih najvećih patrona, Peggy. Ako vas zanimaju odnosi u njenoj ekscentričnoj, bogatoj porodici, njeni profesionalni i privatni odnosi, onda je ovo prava knjiga jer nudi sjajan uvid u modernu umetnost i duh i ideje njenog najvećeg zagovornika.

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 24)

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 25)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 26)

Yoko Ono
i John Lennon

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 27)


Yoko Ono je neko vreme bila poznata prvenstveno kao žena Johna Lennona, ali je srećom brzo prestala da bude posmatrana samo kroz tu prizmu već se brzo popularizovala ideja o njoj kao umetnici. Njihova kreativna zajednica je postala jedna od najpoznatijih u XX veku i definitivno ona o kojoj stalno otkrivamo nešto novo i volimo ih sve više, ako je to uopšte moguće.

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 28)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 29)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 30)

 

 

Preporuka za čitanje: “Imagine John Yoko”. Knjiga objavljena prošle godine, za koju je materijale sakupljala Yoko Ono, a i uredila je. Predstavlja vrhunsku insajdersku priču o njima i detalje o snimanju legendarnog albuma i svega što je to podrazumevalo: lokacije, kreativni tim, radovi, filmovi, ispričano rečima Yoko i Johna ali i ostlaih koji su bili uključeni u kreativni proces. Do sada neobjavljivane fotografije, reči pesama, njene art instalacije- superekskluzivan sadržaj i prava vizuelno-informativna poslastica.

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 31)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 32)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 33)

Patti Smith
i Robert Mapplethorpe

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 34)

 

Boginja punk rocka Patti Smith, upoznala je Mapplethropea daleko pre nego što je postao poznat i prošla sa njim sve faze od najgorih, najsiromašnijih i najkriznijih do vrtoglavog uspeha, i Patti je ostala figura na veoma posebnom mestu u Robertovom životu iako su im se u određenim trenucima životi odvijali u sasvim suprotnim pravcima.

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 35)

 

I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 36)
I ljubav i umetnost: Omiljeni parovi sveta umetnosti (фото 37)

 

Preporuka za čitanje: "Samo deca". Od upoznavanja u parku, preko dana provedenih u Chelsea Hotelu, ova knjiga iz Pattine perspektive prati potragu oboje za svojim mestom u svetu umetnosti kome su znali da pripadaju. Svako ko je zaljubljen u boemski Njujork 80-ih, Robertov rad ili Pattinu muziku definitivno mora da stavi ovu knjigu na svoju must read listu, jer je dirljivo, iskreno i prelepo.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar