Pretraga

Kiss kiss bang bang: Najbolji poljupci u istoriji umetnosti

Tekst: BURO.


Istina je da umetnost odgovara na razne teme, i što je više politike i svakodnevice to se više pitamo ima li ljubavi na platnu, papiru, ekranu? Iako je svet umetnosti poznat po svojoj brzini, sajmovima, bijenalima, aukcijama, prodajama, kupovinama, žurkama, odgovor na pitanje da li ima vremena za malo romantike i ljubavi glasi: ima! I kad drugo ako ne u februaru. Ljubav i odnosi su bili tema umetnosti vekovima, od antičkih skulptura i komplikovanih i superzamršenih odnosa i uloga u tim romantičnim trouglovima, do intimnih ispovesti savremene umetnosti, poput onoga što radi Tracey Emin. U međuvremenu, i Romeo i Julija, i Pigmalion i Galatea, i Narcis zaljubljen u samog sebe, i izazovni poljupci u obraz, i strastvena zanesenost, i flert, i ozbiljni poljupci. Pa ako je već mesec ljubavi, veza i odnosa, neka bude do kraja, i u to ime, sastavili smo listu omiljenih i najpoznatijih poljubaca u istoriji umetnosti. Bez Klimta.

Kiss kiss bang bang: Najbolji poljupci u istoriji umetnosti (фото 1)

“The Kiss” Francesco Hayez (1859.)

 

Jedan od najsceničnijih poljubaca u istoriji umetnosti, koji je s razlogom i završio kao inspiracija za film “Poljubac” iz 1954. godine Luchinoa Viscontija, a postoji i gotovo identična scena u filmu. Iako je s kraja XIX veka totalno deluje moguće zamisliti i bilo koje dvoje u sličnoj situaciji danas. Došli iz grada, rastaju se u sred noći. Jedino ta senka treće osobe malo ruši koncepciju i unosi nemir, ali kladimo se da to niste ni primetili gledajući u draper njene haljine, koji je naslikan sa-vr-še-no.

 

Kiss kiss bang bang: Najbolji poljupci u istoriji umetnosti (фото 2)

 

“My God, Help Me to Survive This Deadly Love” 
Dmitri Vrubel
(1991.)

 

 

Kada je Dmitri Vrubel početkom devedesetih naslikao Leonida Brezhneva i Ericha Honeckera u poljupcu socijalističkog bratstva, niko nije mogao ni da sluti da je upravo tada nastao najpoznatiji mural Hladnog rata. Sovjetski lider Brezhnev bio je poznat po svom stilu pozdravljanja, levi obraz desni obraz usta, i ima puno primera ali je fotografija nastala 1979. godine postala predložak za sada čuveni mural. Devojka koju je Dmitri upoznao u Parizu je došla u Moskvu i donela mu je fotografiju Brezhneva i Honeckera. “Pogledaj ovu kul fotku. Moraš da je naslikaš.” I jeste, a sve ostalo je istorija. I za Hladni rat, i mural.

 

“The Kiss” Auguste Rodin (1889.)

 

Ako pored Klimtovog “Poljupca” treba izdvojiti još jedan ikoničan rad Zapadne umetnosti kada je u pitanju ljubav, onda je to sasvim sigurno ovaj. Jedan od najpoznatijih Rodinovih radova, a i onako inače. Isklesani su iz jednog komada kamena, u zagrljaju. Superhermetičan svet u kom ne postoji niko sem njih. Šteta što cela priča nije toliko romantična koliko na prvi pogled izgleda, budući da su predstavljeni likovi Paolo i Francesca koji su, kako Dante otkriva, osuđeni na večnost u paklu. Doduše, izgleda da onima koji su u ljubavi ni to ne smeta, a ni činjenica da ih je zapravo ubio Francescin muž kada je otkrio njihovu aferu. Auguste Rodin je originalno planirao da i oni budu deo većeg rada, “Vrata pakla” ali su postali toliko popularni da je na kraju napravio samostalan rad.

Kiss kiss bang bang: Najbolji poljupci u istoriji umetnosti (фото 3)
Kiss kiss bang bang: Najbolji poljupci u istoriji umetnosti (фото 4)

 

Dans le lit”
Henri de Toulouse-Lautrec (1892.)

 

 

Toulouse-Lautrec je bio poznat po svojim predstavama noćnog života i zapisima iz kafana, barova, bordela. 1982. godine dobio je porudžbinu za salon u bordelu na Rue d’Ambroise. Proveo je dosta vremena hvatajući beleške i radeći brze skice, sa posetiocima i rezidentkinjama, radnicama u bordelu, njihovim trenucima posla i trenucima odmora. Finalno je napravio 16 portreta prostitutki, a ova slika je jedna od četiri koje predstavljaju dve žene u krevetu. Iskren, intiman i nežen trenutak koji je Tolouse-Lautrec uspeo da zabeleži bez imalo senzacionalizma i voajerizma.

 

Kiss kiss bang bang: Najbolji poljupci u istoriji umetnosti (фото 5)

"Le baiser"
Pablo Picasso (1925.)

 

Tema ljubavi, parova, opsesija, odnosa, je bila veoma česta tema u njegovim radovima, verovatno zato što ga je preokupirala i u svakodnevnom životu. Od dve figure pravi jednu i više se ne zna šta je gde, i ko je ko. Baš kao i ljubav, zar ne? Kako i sam kaže "od dvoje pravim jedno, da izrazim intimnu fuziju koja postoji dok se dvoje ljube". Tačno, najtačnije.

 

Kiss kiss bang bang: Najbolji poljupci u istoriji umetnosti (фото 6)

 

"The Lovers"
René Magritte
(1928.)

 

 

Velovi oko lica ljubavnika na ikoničnoj Magrittovoj slici su čest detalj na slikama nadrealizma, jer predstavljaju podvest i sve ono što je skriveno što su nadrealisti obožavali. Kod Magritta ima i posebnu dimenziju, budući da se njegova majka udavila, jer joj je haljina prekrila lice, i to je detalj koji se u njegovim radovima konstantno ponavlja. Ima različitih tumačenja ove slike: od onog da predstavlja skrivenu ljubav, ili iskrenu ljubav koja ne gleda već samo oseća, frustracije u ljubavi, ili sve ono što o njoj ne znamo. Bilo kako bilo činjenica jeste da je postala jedna od omiljenih iz njegovog opusa, a Magritte je do kraja života insistirao na tome da jednog tumačenja i pravog značenja, kao i u svim drugim nadrealističkim kompozicijama, zapravo i nema.

 

"Kiss III"
Roy Lichtenstein
(1962.)

 

Poljubac broj tri je deo serije radova u kome Lichtenstein predstavlja parove "uhvaćene" u različitim trenucima i stadijumima poljupca. Tenzija i emocija koju stvara u svakom od svojih radova je ikonična, i s razlogom se nalazi na našoj listi. I ovaj ili bilo koji drugi rad iz serije poljubaca. Jer iskreno, kada izgleda kao poljubac iz stripa, mora obećati nezaboravnu ljubavnu priču koju ako ništa drugo možemo da domaštamo.

Kiss kiss bang bang: Najbolji poljupci u istoriji umetnosti (фото 7)
Kiss kiss bang bang: Najbolji poljupci u istoriji umetnosti (фото 8)

 

"The Kiss"
 Man Rey
(1935.)

 

 

Man Rey je često menjao medijume izražavanja, ali je fotografiji ostao najverniji i njome se bavio celoga života. Dada i nadrealizam su njegova polja i u Americi i u Evropi je bio poznat po onome što je radio, a oba pravca bila su užasno značajna u razumevanju toga da je ideja iza rada važnija nego sam rad. Ostao je najpoznatiji po svojim fotografijama, sa malo nadrealističkog tvista, i fotogramima poznatim kao "rejografi".

 

Kiss kiss bang bang: Najbolji poljupci u istoriji umetnosti (фото 9)

“The Kiss Was Beautiful” Tracey Emin (2016.)

 

Tracey Emin je poznata po radovima koji šalju intimnu poruku poput ove. Njen humorističan, ali i pomalo tragičan opus objedinjuje razne medije od slika i crteža preko videa i instalacija, do fotografije i skulpture. Intimnim i provokativnim jezikom, Emin dozvoljava posmatraču da bude malo i voajer, malo i osoba od poverenja kojoj se veruje, i pred kojom iznosi sve svoje intimne nade, poniženja, neuspehe i uspehe. Iz tog razloga, za njen rad se može reći da je ukorenjen u feminističkom diskursu fokusirajući se na lične, privatne teme. Ovaj rad “The Kiss Was Beautiful” je deo serije sličnih radova sa neonom koju je uradila 2016. godine.

 

“V-J Day in Times Square”
Alfred Eisenstaedt (1945.)

 

Prema rečima fotografa, pobedom (i alkoholom) opijeni mornar je išao ulicom, mahao svima, i ljubio devojke dok je prolazio, a Eisenstaedt je čekao trenutak da tako u tamnom odelu priđe nekoj devojci u belom, da kontrast bude maksimalan, a trenutak legendaran. Rezultat: Fotografija dvoje stranaca koji se ljube na Times Squareu, koja je postala sinonim za romantičan i strastven susret. Zvučalo bi i zabavno i stvarno romantično, da ne postoji i perspektiva sa druge strane, gde je neku devojku, pripiti nepoznati mornar, zgrabio oko struka i poljubio na sred ulice, bez njenog pristanka. To je i razlog zašto je tokom #MeToo protesta, skulptura "Unconditional Surrender", koja je podignuta kao omaž fotografiji, sasvim opravdano završila sa sprejem ispisanim rečima “#MeToo”. Ipak, fotografija jeste postala legendarna, a 2012. i dobila svoju knjigu “The Kissing Sailor: The Mystery Behind the Photo That Ended World War II”.

Kiss kiss bang bang: Najbolji poljupci u istoriji umetnosti (фото 10)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar