Pretraga

Ko je zapravo Erwin Wurm i zašto smo poludeli za njegovom umetnošću

Ko je zapravo Erwin Wurm i zašto smo poludeli za njegovom umetnošću

Tekst: Iva Parađanin

Foto: Jelena Karakaš

Sigurni smo da, ako nigde drugde, verovatno ste na Instagramu na nekom od story-a svojih prijatelja i ljudi koje pratite videli bar jedno od dela austrijskog umetnika Erwina Wurma, koja su izložena u Muzeju savremene umetnosti u okviru izložbe "Jedan minut zauvek". Predstavljena na svih pet nivoa muzeja, ova izložba prikazuje kompleksan stvaralački, tridesetogodišnji opus ovog umetnika od devedesetih godina prošlog veka do danas. Od samog otvaranja privukla je brojnu publiku da učestvuje u parcipativnim, a veoma duhovitim radovima. Zbog svoje autentičnosti, modernosti ali i toga što svaki rad možete doživeti kako god želite: vizuelno, taktilno, možete ga isprobati, zaviriti ili leći na njega, ova izložba je postala pravi hit. Možda je pravi razlog to što u ovom slučaju između umetnika i onog ko umetnost konzumira ne postoji nikakva distanca, dela nisu uzvišena i njihovo diranje nije zabranjeno, već su vam u poptunosti prepuštena, da ih ocenite i doživite. 

Ko je zapravo Erwin Wurm i zašto smo poludeli za njegovom umetnošću (фото 1)
Ko je zapravo Erwin Wurm i zašto smo poludeli za njegovom umetnošću (фото 2)

Pored jednominutnih skulptura (One Minute Sculptures) i druge ikonični radovi autora kao što su „Uzana kuća” (Narrow House), Debeli automobil” (Fat Car), „Debela kuća” (Fat House), apstraktne i performativne skulpture ali i svi oni prateći mediji u kojima umetnik kontinuirano radi i koji čine neizostavan deo njegovog umetničkog rečnika, kao što su fotografije, video-radovi, performansi, crteži i slike, kao i značajna nova produkcija. On je takođe posebno za izložbu u Beogradu izveo novu seriju svojih performativnih skulptura u glini, prema modelima najznačajnijih građevina koje pripadaju jugoslovenskom modernističkom nasleđu Beograda.

Ali ko je Erwin zapravo?

Autrijski umetnik koji živi i radi u Limbergu u Austriji i trenutno jedan od najistaknutijih umetnika savremene svetske umetničke scene. Međunarodno priznanje stekao je jedinstvenim pristupom skulpturalnoj praksi kroz demistifikaciju i proširivanje tradicionalnog pojma skulpture i njenim ponovnim stvaranjem kroz performans, video, fotografiju i crtež.

Ko je zapravo Erwin Wurm i zašto smo poludeli za njegovom umetnošću (фото 3)
Ko je zapravo Erwin Wurm i zašto smo poludeli za njegovom umetnošću (фото 4)

Najveći deo slave stekao je tokom devedesetih godina serijom pomenutih jednominutnih skulptura kroz koje umetnik podvrgava sebe, izvođače i publiku paradoksalnim ili nekad apsurdnim situacijama koje u osnovi preispituju naše uobičajeno ponašanje, stečene navike i dotiču većinu egzistencijalnih pitanja. Njegova jednostavna uputstva i crteži pozivaju na učešće kroz inkluzivan, zabavan i društveno participativan pristup, preispitujući istovremeno svetu i konvencionalnu vajarsku tradiciju gde publika kroz igru, ples i pokret postaje i sama jednominutna skulptura.

Ko je zapravo Erwin Wurm i zašto smo poludeli za njegovom umetnošću (фото 5)
Ko je zapravo Erwin Wurm i zašto smo poludeli za njegovom umetnošću (фото 6)

Njegova upotreba humora ima moć da teške teme učini lakim i dostupnim  i on to vidi kao olakšavanje mogućnosti za lagan i otvoren razgovor o temama o kojima bi, iako su važne, inače bilo teško razgovarati. Kao svoj cilj on ističe: „Mnogi umetnici su dobri u tome da lako otežaju. Ja se trudim da teško olakšam." I upravo to je i vidljivo na izložbi u Beogradu: Skakutaćete od dela do dela, slikati se, osetiti se lepršavo, zabavno i kao nekom specijalnoj zemlji čuda. 

Ko je zapravo Erwin Wurm i zašto smo poludeli za njegovom umetnošću (фото 7)
Ko je zapravo Erwin Wurm i zašto smo poludeli za njegovom umetnošću (фото 8)

Poslednjih godina, on se okreće apstrakciji i radu sa glinom. U seriji koju naziva 'Portreti', svakodnevni predmeti kao što su kablovi za napajanje i pribor za pisanje prerađeni su u skulpture od amorfne gline koju izliva. U drugoj prikriva pištolje glinom kako bi napravio lukovičaste forme koje liče na faluse - što vrlo inidkativno pokazuje upotrebu humora kod ovog umetnika u misiji da prekrije teške probleme i istine.

Izložbu možete posetiti do 8. avgusta. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor