Picasso i savremena tehnologija? Može!

    22.10.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/forartsake_cover.jpg

    Ime Omar Aqil vam možda ne znači mnogo, ali ako vam kažemo da upravo to ime stoji iza genijalnih osavremenjavanja nekih od najpoznatijih Picassovih slika, možda ćete i znati o čemu se radi i ko je u pitanju. Naime, Omar je CGI i 3D ilustrator iz Pakistana koji je vodeći se ličnim afinitetima i naklonjenošću Picassu kao omiljenom umetniku, ne samo iz istorije umetnosti nego generalno, još pre nekoliko godina započeo čitavu seriju radova inspirisan nekim od najpoznatijih Picassovih slika. Od 2017. do danas rekreirao je 18 najpoznatijih slika u 3D ilustracije sabravši ih u seriju radova iz tri dela pod nazivom “Mimic” i dokazao da istorija umetnosti i savremena tehnologija baš lepo idu zajedno.

    „Woman in a Red Armchair“

    Original – Pablo PIkaso, 1929
    FAS 3D – Omaraqil, 2019

     

    On svoje radove opisuje kao novi vizuelni eksperiment, koji koristi umetnost iz prošlosti da bi stvorio nove forme i oblike. Istražujući kompleksnost i apstraktnost oblika koje je Picasso koristio, Aqil stvara nove oblike, nove figure, nove univerzume. Dok je Picasso obično koristio gradijent boje za pozadinu lica, Aqil je jednostavne pozadine zamenio elementima srednjevekovne ili antičke arhitekture i skulpture ili uneo određene momente modernizma, pa nam tako sve što uradi deluje istovremeno i klasično i moderno.

     

    „Woman in a Green Hat“

    Original – Pablo PIkaso, 1947
    FAS 3D – Omaraqil, 2019

     

    Naravno, nije trebalo dugo da ga otkriju modne kompanije i brendovi, i nakon saradnje sa Googleom, za njihovu brend kampanju, ove godine je bio pozvan da dizajnira kulise za For Art’s Sake na izložbi tokom Nedelje mode u Parizu. For Art´s Sake je brend poznat po jedinstvenom stilu i dizajnu, tako da je ovom prilikom umetnik odlučio da figurativne Picassove portrete pretoči u 3D skulpture. Pokušao je da poveže jedinstvenost brenda sa apstraknošću Picassovih radova, meke oblike sa oštrim, a sve u pastelnim tonovima, i ispalo je očekivano, genijalno.

     

    „Head To The Cap“

    Original – Pablo PIkaso, 1947
    FAS 3D – Omaraqil, 2019

     

    Iako se za ovu priliku jeste oslanjao samo na radove španskog kubiste, Aqilu nije nepoznato ni kreiranje potpuno novih radova, koji svoje uporište svakako da nalaze u Picassovom opusu sa kojim je do detalja upoznat ili kubizmu uopšte, ali odlazi i u drugačijim pravcima istražujući svoj sopstveni stil sasvim neometano. Štaviše, kako je najavio sva je prilika da će uskoro da promeni svoj fokus i okrene se drugom španskom geniju… Daliju! Dok to čekamo, apelujemo da počne da sarađuje sa nekim dizajnerom enterijera jer gotovo sve možemo da zamislimo i u radnom prostoru, i onom za život.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: