Pretraga

Upoznajte umetnice koje koriste tekstil kao formu izražavanja i ulepšavaju prostor

Upoznajte umetnice koje koriste tekstil kao formu izražavanja i ulepšavaju prostor

Tekst: BURO.

Godinama su tkanje i tekstil bile forme izražavanja koje nisu smatrane ozbiljnim, niti im je pridavano neko umetničko značenje, odnosno često su te tehnike bile okarakterisane kao „simpatičan hobi“. Na taj način se degradirao rad umetnica koje su kroz tkaninu uspevale da ispričaju mnogo toga. Srećom u poslednjim decenijama pojavio se snažan ženski pokret koji je preokrenuo situaciju i skrenuo pažnju na umetnice koje koriste tekstil kako bi istražile granice pola, politike i intimnosti kroz svoje radove. Predstavljamo vam nekoliko nama najdražih.

Ana Maria Hernando

Upoznajte umetnice koje koriste tekstil kao formu izražavanja i ulepšavaju prostor (фото 1)

Pored svrhe koju til ima u modnoj industruji, on može pokrenuti nova pitanja o ženstvenosti, ona koja se pomeraju od društvenih konstrukcija i istražuju koliko lepota može biti fleksibilna. To je ono što pokreće argentinsku umetnicu Ana Mariju Hernando. Kao pobunu, ona koristi metre i metre tila u pastelnim bojama kako bi kreirala instalacije koje oponašaju poznate siluete iz mode, ali u kontekstu arhitekture. Često koristi i materijale jarkih boja, kako bi dala novu dimenziju svom radu i jači efekat za svoje poruke.

Upoznajte umetnice koje koriste tekstil kao formu izražavanja i ulepšavaju prostor (фото 2)

Chiharu Shiota

Upoznajte umetnice koje koriste tekstil kao formu izražavanja i ulepšavaju prostor (фото 3)

Japanska umetnica Chiharu Shiota kada govori o pletivu opisuje ga kao nešto što ima urođenu tenziju baš poput ljudskih veza i mekoću koja može da opiše naše emocije. Zbog toga je to idealan medijum za nju za istraživanje ljudskog postojanja što je najčešće u centru njenih radova. Radi se instalacijama velikih dimenzija koje kod publike izazivaju osećaj izolacije ili čak straha.

Upoznajte umetnice koje koriste tekstil kao formu izražavanja i ulepšavaju prostor (фото 4)
Upoznajte umetnice koje koriste tekstil kao formu izražavanja i ulepšavaju prostor (фото 5)

Lucy Sparrow

Britanska savremena umetnica Lucy Sparrow kroz svoj rad slavi činjenicu da umetnost ne poznaje granice niti godine. Ona pre svega koristi filc kako bi kreirala kičaste predmete koji kod publike bude emotivne reakcije: nostalgiju, humor i zabavu. Ali takođe podstiču na konverzaciju o tabuima od seksa do farmacije, mentalnog zdravlja i odnosa u zajednici uopšte.

Sheila Hicks

Upoznajte umetnice koje koriste tekstil kao formu izražavanja i ulepšavaju prostor (фото 10)

Sheila je rođena tokom perioda Velike depresije i većinu svog života provela je na putu. Česta putovanja od kontinenta do kontinenta učinili su da se zainteresuje za globalnu kulturu tkanja, što je dovelo da svoju karijeru dugu šest decenija posveti istraživanju mogućnosti pletiva. Njena formula u radu koju i dalje koristi podrazumeva umotavanja i uplitanje sirovih materijala što je rezultiralo mnoštvom tekstilnih skulptura koje oduševljavaju i iznenađuju svojim dimenzijama i taktilnošću.

Upoznajte umetnice koje koriste tekstil kao formu izražavanja i ulepšavaju prostor (фото 11)

Vanessa Barragāo

Upoznajte umetnice koje koriste tekstil kao formu izražavanja i ulepšavaju prostor (фото 12)
Upoznajte umetnice koje koriste tekstil kao formu izražavanja i ulepšavaju prostor (фото 13)

Tekstilna industrija je jedan od najvećih zagađivača planete, zbog toga je umetnica Vanessa Barragāo odlučila da svoj talenat posveti edukovanju art publike o ekosistemu korala. Šest godina kasnije pošto je diplomirala otvorila je sopstveni eko studio gde koristi drevne tehnike kako bi reciklirala već upotrebljivano pletivo izrađujući predivne 3D kreacije kojima odaje počast podvodnom svetu.

Upoznajte umetnice koje koriste tekstil kao formu izražavanja i ulepšavaju prostor (фото 14)
Upoznajte umetnice koje koriste tekstil kao formu izražavanja i ulepšavaju prostor (фото 15)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor