BURO. MUZIKA: Nema publiciteta kao što je nemanje publiciteta – piše Vojkan Bećir

    15.12.2023.
    RECOMMENDED

    Krilaticom „There’s no publicity like bad publicity“ poznati su se decenijama vodili, kako bi ostali poznati i usput nam prodali šta god da im je tog dana na meniju. Zbog toga su im paparaci brzo od neprijatelja postali saradnici, pa smo ih viđali u škakljivim situacijama, sasvim slučajno baš tog dana savršeno isfenirane.  Skandali su se scenirali i sami su se nudili tabloidima. Danas je situacija izgleda drugačija. 

    Istorija, osim što se ponavlja, voli da ide iz krajnosti u krajnost. Stalno prisustvo na društvenim  mrežama dovelo je do toga da zvezde i zvezdice budu izložene i dostupne, pa sada postaje ponovo cilj biti dalek i misteriozan. Izloženost je dovela, čini mi se, do jednog novog fenomena. Koliko god pazio na svaku svoju reč, tvoj komentar će biti rastrgnut i ako neko želi, a uvek neko to želi, naći će se uvređen. Samo vraćanje lopte u teren saigrača je toliko često taktika, da izgleda kao da se uglavnom igra protiv zida. 

    Biti u centru pažnje i dalje je važno, ali nakon dugog iscrpnog perioda kada je svako stalno podsećao na sebe, deluje da više mislimo na one za koje ne znamo gde su. U gomili buke, jedino tišina skreće pažnju! Pred izbacivanje novog albuma, artist će zato obrisati sve postove sa Instagrama. 

    Dua Lipa je prošlog meseca obrisala preko hiljadu ipo svojih postova i promenila profilnu sliku, nadajući se da će se ljudi pitati šta to znači. Ovaj alat za skretanje pažnje postao je redovna praksa, a na društvenim mrežama postoji još jedan način za suptilno pravljenje naslova. Ništa ne moraš da kažeš, samo otprati koleginicu ili dečka i kreće lavina pretpostavki ko je tu kome zabio nož u leđa. Izvesno je da živimo u novom dobu, dobu spekulacija!

    Welcome To Gag City

    Nicki Minaj je najsvežiji i najzabavniji primer. Stalno se pomera datum objave njenog novog albuma na koji se čeka već pet godina. Neobjavljivanje “Pink Friday 2” je postala vest za sebe, a spekuliše se iznova da je svaki naredni petak baš taj kada će stići na striming servise. Nicki povremeno daje mrvice i u svom stilu najavljuje najbolji album svih vremena, takav da će onog ko ga sluša “istog trenutka transportovati u Gag City”. Barbz, kako se nazivaju najverniji fanovi jedne od komercijalno najuspešnijih aktivnih zvezda današnjice, gladni sadržaja na koji su naviknuti a koji im je sada uskraćen, sami su počeli da ga prave.  

    2023. godina je godina u kojoj je popularizovano korišćenje veštačke inteligencije za pravljenje mimova i ono je upravo dostiglo svoj vrhunac. Napravljen je čitav univerzum na osnovu jedne izjave. Uz AI programe vidimo kako izgleda ružičasti grad, ali i ko su njegovi stanovnici. Iako je brzo postalo jasno da su prvi postovi bili planirani i podmetnuti, primer služi kao argument da se odgovornost prebacuje na fanove, u ovom slučaju izuzetno uspešno. #GagCity trenduje na (FKA) Twitteru, a za slučaj da vas je ovaj talas zaobišao – evo TikToka koji ga sumira

    Setimo se Sie koja perikom krije lice. Iako je lako videti je u „prirodnom“ izdanju, njena persona se održava, a privatni život krije koliko je moguće, najviše pretpostavkom da „nema tu šta mnogo da se vidi“. Selena Gomez slično pokušava da nas ubedi ne samo da je prosečna devojka, već da je njen privatni život dosadan, pa da u njega ne bi trebalo da zadiremo. 

    The Weekend kao da ne može da se odluči za pravac, odnosno da li je lik koji je stvorio ili samo momak po imenu Abel. Njegov antiheroj na pop listama ima pesme koje lirički i svojim vizualima pričaju o dekompostu slave. Osim nekoliko visokoprofilnih držanja za ruke, on ostaje misteriozan kao na početku svoje karijere kada se dugo nije znao njegov lik. 

    U elektronskoj plesnoj muzici naročito ima puno primera izvođača koji su agresivno misteriozni i koji viču “pogledajte kako se krijem”. EDM ima kulturu maskiranih didžejeva, bilo da su Deadmau5 ili Boris Brejcha, a globalni uspeh je i Zhu postigao, bez da je iko tada znao kako izgleda. 

    Čini se da je sve krenulo od kako je Beyonce iznenadila onim albumom. Ona se I dalje oslanja na platformu koju je izgradila i kvalitet pesama koje objavljuje. Drake sledi taj primer iz drugih pobuda, nekad izgleda. Kao da se nada da će iznanđenje biti veće od oduševljenja. Više se veruje u svoj „star power“ nego u materijal koji nudi. 

    Taylor Swift možda jedina je koja uspeva da u isto vreme ostane misteriozna i daje svaki detalj svog života, što se ispostavlja kao recept za ultimativnu dominaciju i pozicioniranje kao jedne od najmoćnijih osoba na svetu. Manje spretna u tome je mlada Billie Eilish, koja pokušava da prati princip “Živi i pusti druge da spekulišu”, ali joj je pre podneva jezik brži od pameti, što se videlo u poslednjem intervjuu za Variety u kojem je izbrisala mogućnost daljih spekulacija o svojoj seksualnosti. Ove taktike, naravno, važe samo za velike zvezde koje imaju fan baze. Ukoliko tek debitujete, skandal je i dalje najbolja prilika da za vas saznaju. Samo pazite, pažnja traje sve kraće, pa sex tape i memoari treba da izađu gotovo simultano. 

    Saznaj više:
    Povezani članci:

    No results found.