Pretraga

Black is King: Šta možemo da očekujemo od novog vizuelnog albuma koji potpisuje Beyoncé

Black is King: Šta možemo da očekujemo od novog vizuelnog albuma koji potpisuje Beyoncé

Premijera je večeras!

Tekst: BURO247.ru

Večeras 31. jula, na striming servisu Disney + biće premijerno pušten novi projekat koji potpisuje Beyoncé - vizuelni album "Black Is King". BURO. istražuje kako je jedan od najjačih ženskih glasova svoje generacije postao najjači crni glas na svetu.

Beyoncé je sama napisala scenario ali se našla i u ulozi producenta i režisera ovog projekta u kom je učestvovao velik i impresivan tim. Pored nje same i Jay-Zija, svoj doprinos su dali i njena mama Tina Knowles-Lawson, ćerka Blue Ivy, Kelly Rowland, Pharrell Williams, Naomi Campbell, Lupita Nyong'o i mnogi drugi glumci, muzičari, pesnici i umetnici.

"Black Is King" nije ni mjuzikl ni film u klasičnom smislu već pripada žanru vizuelnog albuma. Ovo je koncept čije odrednice nisu uvek precizne i može da predstavlja neku varijaciju na temu mjuzikla ali i serijal spotova snimljenih za jedan ceo album, a neki od primera jesu "The Wall" grupe Pink Floyd, Princeov "Purple Rain", Jacksonovi "Thriller" od 13 minuta kao i spot "Bad" koji traje čitavih 18 minuta i koji je režirao Martin Scorcese, zatim i spot za pesmu "Ghosts" koji traje 4o minuta. Prvi vizuelni album koji je izdala Beyoncé Knowles bio je zapravo "Beyoncé" (2013), a zatim i "Lemonade", koji je svoju premijeru imao na platformi HBO (2016).

Ovaj put, muzika koju ćemo čuti na "Black Is King" neće biti nova. Naime, radi se o pesmama koje se već nalaze na albumu "The Lion King: The Gift" koji je Beyoncé  snimila pre godinu dana posebno za rimejk filma "Kralj lavova" u kom je i svoj glas dala odrasloj lavici Nalai. Mogućnost da se na novom vizuelnom albumu ipak nađe i nekoliko novih pesama teoretski postoji ali o tome ne znamo ništa dok ne bude premijerno prikazan.

Black is King: Šta možemo da očekujemo od novog vizuelnog albuma koji potpisuje Beyoncé (фото 1)
Black is King: Šta možemo da očekujemo od novog vizuelnog albuma koji potpisuje Beyoncé (фото 2)

"Kralj lavova - 3" ili "Crni panter -2"?

Kao idejnu osnovu Beyoncé je uzela priču crtanog filma "Kralj lavova" koja je inače poznata kao "Hamlet životinjskog carstva", a zatim odlučila da se bavi teškim pitanjem samoodređivanja pripadnika crnačke populacije na celom svetu. Sećate se da je devedesetih bilo jako popularno mešati književne klasike i kokain pa smo tako dobili "Okrutne namere" (kao tinjedžerski odgovor na roman "Opasne veze" koji je napisao Choderlos de Laclos), "Othello O" i Luhrmannov "Romeo + Juliet"? Možda nas nešto slično očekuje i na "Black Is King", samo umesto kokaina dobijamo teme identiteta i diskriminacije, a umesto literaranih klasika krećemo od od onih iz sveta animacije.

Black is King: Šta možemo da očekujemo od novog vizuelnog albuma koji potpisuje Beyoncé (фото 3)

Da proširimo malo kontekst, hajde da ne zaboravimo Marvelov "Crni panter" u kom mladi kralj takođe pokušava da zauzme svoje mesto na prestolu tehnološki napredne afričke zemlje Vakanda i koja predstavlja maštariju o tome kako bi izgledao alternativni razvoj crne civilizacije da je, kojim slučajem, nisu porobili belci. Šta više, znamo i da jednu od važnijih uloga igra Lupita Nyong'o koja je 2013. godine osvojila Oskara za "12 godina ropstva". Njeno ime se pominje na pesmi "Brown Skin Girl" sa albuma album "The Lion King: The Gift" na čijem kraju Beyoncéina ćerka Blue Ivy uzima mikrofon.

"Black Is King" snimljen je bukvalno na lokacijama po celom svetu. U drugoj polovini 2019, Beyoncé i njen tim leteli su po raznim kontinentima sa video kamerama: snimano je u Južnoj i Zapadnoj Africi, u SAD, Velikoj Britaniji i Belgiji. Pevačici je pomagao internacionalni tim umetnika i dekoratera, od kinematografa iz Gane Blitza pa do nigerijsko-britanskog režisera Jen Nkirua sa kojim je već sarađivala na spotu za "Apeshit". Objavljeno je i da će se u vizualima naći i snimci umetničkih radova koji se nalaze u zbirci čija je vlasnica Tina Knowles-Lawson i koja je poznata kao najveća kolekcija afričkoameričke umetnosti na svetu.

Kraljica iznenađenja

Sama činjenica da je teaser pušten krajem juna je veliko iznenađenje. Poslednjih godina Beyoncéina karijera zapravo predstavlja jedan dugi niz dobro osmišljenih nenajavljenih dropova. Iznenadno objavljivanje njenog albuma "Beyoncé" pre sedam godina promenilo je muzičku industriju jednom za svagda. Pre toga, svakom novom albumu prethodio je elaboriran proces koji je uključivao puštanje singlova, medijsku promociju, intervjue i najavljivanje albuma kao "najboljeg ikada snimljenog". Njena maltene gerila akcija pokazala je koliko je element iznenađenja moćna stvar u eri striminga. Kritičari su odmah počeli da koriste glagol "to beyonce" koji znači izbaciti album bez ikakvog upozorenja ili najave. 

2016. godine pevačica je ponovo napravila sačekušu svojim obožavaocima albumom "Lemonade", a zatim je u 2018, na zajedničkom koncertu sa mužem jednostavno objavila kako se na platformi Tidal koja je u vlasništvu Jay-Zija, već može slušati njihov zajednički album "Everything Is Love". Ovaj pristup dopao se mnogim kolegama pa su i drugi muzičari počeli da dropuju alume bez prethodne najave. Na primer, Taylor Swift je nedavno objavila svoj novi album "Folklore", a Lana Del Rey svoju audioknjigu.

PRV TREJLER KOJI JE IZAŠAO 29. JUNA

Nove pesme o istoj važnoj temi

Beyoncé je prešla put od talentovane ali ni po čemu jedinstvene R'n'B starlete do prave dive sa ozbiljnim zadatkom i planom. Na tom putu oko sebe je okupila mnoge talentovane i odane saradnike, kakva je na primer Melina Matsoukas koja je režirala muzički spot za pesmu "Formation" koja je bila i svojevrsna prekretnica u Beyoncéinoj karijeri. Ista ova devojka afroameričkog porekla prošle godine imala je premijeru svog prvog filma "Queen and Slim" - neverovatnu alternativnu verziju priče o Bonnie i Clydeu u eri policijskog bezakonja i pokreta Black Lives Matter.

VIDEO ZA "FORMATION" MEŠA REFERENCE NA URAGAN KATRINA, ILUMINATE I GIVENCHY U KOM PEVAČICA IZJAVLJUJE KAKO JE PONOSNA NA SVOJ "CRNAČKI NOS"

Ambicija koju Beyoncé ima da postane vodeći ženski glas (pop) kulture raste i ostvaruje se svakim novim projektom koji objavi ojačavajući na taj način njenu poziciju kao simbola u kom se prepliću dve važne stvari: ona govori u ima žena i u ime crnaca. Istina jeste da album "Lemonade" počinje manifestom "Formation" ali većina pesama na njemu bavi za ulogom žena (uključujući i crne) u modernom američkom društvu. Ipak, album “The Lion King: The Gift” napravljen na osnovu filma "Kralj lavova" udaljava se od američkog feminizma i okreće afričkim korenima. Masnovni protesti koji su se održavali u maju i junu samo su dodatno istakli njihovu važnost. 

Beyoncé za vreme karantina

Osim što je u tajnosti radila na svom vizuelnom albumu, Beyoncé za vreme karantina nije objavila gotovo ništa, a ono što jeste, bilo je u dobrotvorne svrhe. Krajem aprila snimila je deo remiksa za pesmu "Savage" sa reperkom Megan Thee Stallion. Njih dve su se dogovorile da sav profit od ove pesme ide na račun humantirane organizacije "Bread of Life Houston" koja pomaže siromašnim porodicama u Hjustonu, gradu u kom su se obe rodile. 

MEGAN I BEYONCÉ POMAŽU HJUSTONU
PESMOM "SAVAGE"

19. juna na Dan oslobođenja crnaca u SAD i ubrzo nakon ubistva Georga Floyda koje je bilo okidač za masovne proteste, Beyoncé je izbacila pesmu "Black Parade". Narednog dana lansirala je novi deo na svom sajtu “Black Parade Route” u svrhu podrške umetnicima i poslovnim ljudima afroameričkog porekla. Oni koje je podržala na ovaj način, objavili su da im je posao na ovaj način porastao što je izuzetno važno pogotovo za vreme pandemije. Pevačicin sajt boostovao je prodaju skejtova, kozmetike, ledenog čaja i raznih drugih proizvoda. 

"WE ARE BLACK, AND MAYBE THAT'S WHY THEY ARE FOREVER ANGRY"
PEVA BEYONCÉ U SINGLU "BLACK PARADE"

Beyoncé, zašto ne obiđeš Afriku?

Rad na ovom film počeo je mnogo pre Black Lives Matter protesta ali u Americi je već tinjala atmosfera rasnih podela. Upravo je Disney + na kom će "Black Is King" biti strimovan, počeo da na početak nekih svojih filmova stavlja komentare o tome kako su isti napravljeni jako davno i kako su se vrednosti studija u međuvremenu promenile, a sve zbog rutinski prikazanog ropstva i rasizma. Ovo je, na primer slučaj sa "Dumbom".

Krajem juna Beyoncé je uz trejler izjavila kako je "želela da da modernu perspektivu onom delu istorije koji se bavi crnom populacijom i afričkim tradicijama, kao i da tu poruku približim svim ljudima na svetu. Moj cilj je bio da vam kažem šta zaista znači pronaći sebe i ostaviti svoj trag."

Ova poruka, iako plemenita, nije naišla na odobravanje tog istog afričkog kontinenta iz razloga što sama Beyoncé koja je odrasla u Teksasu i nikada nije živela u Africi, tu istu Afriku svodi na stereotipe. Mnogi su je optužili da ljudi u Africi nisu samo kože životinja i pera kao što to izgleda u njenoj najavi već da nose i dizajniranu odeću, a drugi na sve to dodali da pevačica užasno retko dolazi u Afriku. Povrh svega, posebno joj se zamera što vizuelni album strimuje preko kanala Disney + koji u Africi nije dostupan. 

U njenu odbranu, poznato je da je velik broj afričkih izvođača i producenata učestvovalo u pravljenju albuma. Tu su Wizkid, Shatta Wale, Burna Boy i mnogi drugi, a na snimanjima vizuala bilo je puno onih koji su rođeni i žive na Afričkom kontinentu. Iskreno se nadamo da nisu dopustili da projekat sklizne u set primitivnih klišea u svakom smislu.

Afrička Nedelja mode

Svaka diva ima svoje legendarne outfite. Madonna ima Jean-Paul Gaultier korset, Lady Gaga Frank Fernandez haljinu od mesa, Billie Eilish duks do kolena sa kapuljačom. Beyoncé je za vreme svoje karijere ponela mnoge modne kombinacije ali joj je u 2020. potreban ozbiljan ribrending na tom polju. U aprilu je predstavila udruženu kolekciju sa Adidasom koja je ubrzo postala predmet podsmeha, pogotovo u Velikoj Britaniji. Naime kombinacija bordo i narandžaste za koju se odlučila veoma podseća na uniforme britanskog lanca prodavnica Sainsbury's pa je postala i predmet mnogih memova i ne baš pohvalnih članaka.  

Black is King: Šta možemo da očekujemo od novog vizuelnog albuma koji potpisuje Beyoncé (фото 4)
Black is King: Šta možemo da očekujemo od novog vizuelnog albuma koji potpisuje Beyoncé (фото 5)
Black is King: Šta možemo da očekujemo od novog vizuelnog albuma koji potpisuje Beyoncé (фото 6)

Ipak, zajedljivi komentatori mogu da spuste loptu pošto je na vizuelnom albumu "Black Is King" moda shvaćena izuzetno ozbiljno. Kompletnu listu onih koji su na njemu radili saznaćemo nakon premijere ali za sada znamo da je Beyoncé posebnu pažnju posvetila crnim dizajnerima. Na primer, jakna koju nosi u trejleru rad je koji potpisuje Loza Maleombho, poreklom iz Obale slonovače i SAD. Marine Serre i Erdem takođe su radili na njenim stajlinzima, a za sad možemo samo da pretpostavimo da je ovo samo vrh ledenog (modnog) brega. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor