Copenhagen Cowboy: Da li je vizuelni spektakl dovoljan da ispriča priču?

    31.01.2023.
    RECOMMENDED

    Da, dobro ste pročitali u naslovu, čuveni danski reditelj poznat po ostvarenjima kao što su Drive, Neon demon i Only God Forgives spremio je nešto novo i to novo je čitava serija koju možete gledati na Netflixu! U inflaciji sadržaja tokom praznika verovatno vam je promakla vest o premijeri i iako sa ne prejakom ocenom među kritičarima, koja možda najviše korespondira sa za neke zamorno sporim tempom, ova mini-serija od šest epizoda pre svega je još jedan vizuelno očaravajuć i autentično atmosferičan poduhvat i putovanje u neonsku prazninu uma Nicolasa Windinga Refna.

    Ovaj reditelj  oduvek je bio vešt kustos uzbudljivih slika, kako u prelepoj tako i u brutalnoj prirodi, brzo se cementirajući među stilskim provokatorima svoje generacije, poput Larsa fon Trira i Gaspara Noea. Međutim, za razliku od njih, danski reditelj i umetnik više se prepušta hiperstilizovanoj pulp-fikciji gde su jarka neonska svetla uvek prisutna, a scene čistog nasilja okrutne i neublažene. Ova kombinacija otvara put hipnotičkoj izmaglici koja je jedinstvena u pričanju priča.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/1675154848921219.png

    Nije baš lako opisati radnju serije Copenhagen Cowboy jer ona pre svega nije radnja, već pre svega mnoštvo trenutaka tišine i ne fokusira se mnogo na zaplet dijalog. Centralni deo zapleta ove serije od šest epizoda vrti se oko mlade, stidljive i neprimetne žene po imenu Miu (Anđela Bundalović) koja istražuje mračno i opasno podnožje Kopenhagena kako bi se osvetila onima koji su je povredili i zaštitila ljude do kojih joj se stalo. Kako se priča polako odvija, Miu stiže na prag nekih od zlikovskih čudovišta iz Kopenhagena i pokazuje kako se nosi sa njima bez da progovori više od nekoliko reči. Refn uzima svoju fascinaciju istraživanjem opustošenog podzemlja mesta sa mračnom prošlošću i prepliće je sa trenutnom opsesijom ljudi superherojima na ekranu. Pored toga, on koristi priču o nasilnom stanju stereotipne muškosti i manipulacije i posmatra je kroz žensku perspektivu. 

    Možda ćete tokom gledanja u više navrata poželeti da se stvari odvijaju brže, ali, uz strpljenje, ova serija pruža bogato iskustvo gledanja mešajući različite žanrove. Scene koje ste upravo videli zaglavljene su u vašem umu dok pokušavate da složite slagalicu unutar priče. Počinjete da tražite značenje tih slika i sekvenci i svi će verovatno imati različita mišljenja o tome.

    Nedostatak razvoja radnje i spor tempo mogli bi da dovedu do toga da veliki broj gledalaca odmah odustane, ipak, kreativnost i umetnost, kao i Refnova vizuelna i tonska komanda, toliko su eksperimentalni da su vam oči zalepljene za ekran. A to je ponekad i više nego dovoljno. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: