Pretraga

Deset godina od serije Girls: Ovo su njeni usponi i padovi

Deset godina od serije Girls: Ovo su njeni usponi i padovi

Tekst: BURO.

Pre nego što počnemo sa detaljnom istragom i seciranjem ove hit serije, daćemo vam trenutak da osvestite da je od emitovanja prve sezone prošlo, nadamo se da sedite: deset godina!

Deset godina od serije Girls: Ovo su njeni usponi i padovi (фото 1)

Kada je izašla, nismo imali pojma ko je Lena Dunham, a ni ostale glumice, ali su nam njene tetovaže bile super, svidelo nam se što izgleda kao devojka iz komšiluka bez pretencioznih famme fatale filtera čestih u kinematografiji i na kraju, jedva smo čekali bilo kakav sadržaj koji će se baviti svakodnevnim životom nekih mladih žena, ili milenijalsa uopšte. Nakon prve epizode krenuli smo da se zaljubljujemo u njene glavne likove, da radimo testove na Facebook-u željno iščekujući da vidimo da li smo Hanna, Marnie, Jessa ili Shoshana. U pilot epizodi Hanna izgovara rečenicu: I think I might be the voice of my generation i time suptilno otkriva misiju ove serije, ali i stavlja pritisak na sam sadržaj serije jer je pred njom bio veliki i težak zadatak: napraviti filmsku reprezentaciju mladih žena u Njujorku i problema sa kojima se susreću, ali na nov, svež i feministički način. Koliko su serija i njena autorka u tome uspele, možemo da polemišemo i stavljamo na vagu pluseve i minuseve, ali ono što je činjenica je da je ova serija od jednog indie ostvarenja nepoznate autorke prerasla u pravi hit i stekla kultni status.

Evo nekih stvari koje nam je ova serija ostavila u nasleđe, ali i fail-ova koje su stvarno lako mogli da se izbegnu.

Deset godina od serije Girls: Ovo su njeni usponi i padovi (фото 2)

REALISTIČNI PRIKAZI ŽENSKOG TELA I ŽENSKE SEKSUALNOSTI

Bilo bi divno da živimo u scenarijima većine holivudskih filmova u kojima žene postižu euforične i glasne orgazme za svega nekoliko minuta, ali to nije tako. Seks može da bude trapav, loš, znojav, dosadan, i postoji i van penetracije, što je ova serija i prikazala. Bio je realan, a osim toga, ženska seksualnost je nešto o čemu se radovno i najnormalnije razgovaralo. Žene u ovoj seriji su imale seks zbog zabave, potvrđivanja, a povremeno i iz obaveze. Na primer, setimo se epizode kada Ray i Shoshana imaju seks dok im je veza u velikoj krizi. Na njenom licu prepoznaćemo onu neprijatnost kroz koju smo sve bar jednom prošle čekajući da se loš seks do kog nam nije stalo završi. Sve ovo, dok je Ray u ekstazi nad njom. Ova scena ne beleži samo jedan loš seks, već ilustruje mnogo dublju priču o načinu na koji žene izdržavaju, i stavljaju svoje potrebe pod tepih kako bi služile drugima, posebno muškarcima.

U ovim epizodama sigurno su zabeležni svi mogući čudni susreti u postelji koje ste prošli u svojim dvadesetim i to je stvarno umirujuće iskustvo, ali u isto vreme i edukativno za mlađe generacije koje svoja seksualna iskustva vrednuju na osnovu nerealnih predstava.

Kada smo kod nerealnih predstava, iako su mnogi kritikovali konstantno skidanje i pojavljivanje glavne protagonistkinje koja u svakoj epizodi bar jednom u kadru skida brus, serija Girls uspela je da pokaže da žensko telo nije jedno, savršeno i univerzalno, već je svako različito i to ga čini posebnim. Svet je prepun nevidljivih, nedovoljno zastupljenih žena, uključujući one koje su veće, manje, dlakave, naborane, sa invaliditetom, sa ožiljcima, sa menstruacijom, u menopauzi i kvir i veliki deo čitave palete smo uspeli da vidimo gledajući Hannu, njene drugarice i drugarice njenih drugarica.

ŽENE I SMEH

Oko puno stvari se možemo složiti ili ne, ali ova serija je bila zabavna. Bilo da su u pitanju neke opštemestaške šale, ili nešto glupavo što je baš pogodilo srž vašeg ukusa kada je humor u pitanju, sigurni smo da ste se gledajući ovu seriju tokom jedne epizode nasmejali barem jednom naglas, iako ste sami u prostoriji. U tome je jedna od glavnih čari ove serije koja u svojoj osnovi i jeste pre svega - komedija. Komedija koja se bavi temama tela, međuljudskih odnosa, posla, prava, generacije. Ona je i drama i satira, pisana za žene, od žena koje su, pa priznaćete zabavne!

Deset godina od serije Girls: Ovo su njeni usponi i padovi (фото 3)

JEMIMA KIRKE I ADAM DRIVER

Sa ovim vremenskim razmakom od jedne decenije, možemo da zaključimo da je bilo baš dobro što je serija stupila na scenu sa potpuno do tada nepoznatim glumcima. Bez prethodnih uloga i predznanja o njima, gradili smo sliku i u potpunosti ih vezivali za likove kroz koje smo ih gledali. Međutim, ono što mnogima nije poznatno je da je nekim glumcima upravo ova serija bila odskočna daska za dalji angažman. Dakle, možemo slobodno da kažemo da je serija Girls zaslužna za to što danas imamo toliko uloga koje tumači Adam Driver i za to što Jemimu gledamo u seriji Sex Education ili uskoro u Conversations with friends.

BAD FEMINIST

U sjajnoj zbirci priča Bad Feminist autorke Roxane Gay jedna je posvećena upravo kritici ove serije. Ona navodi kako je serija zaista bila revolucionarnoa na mnogo načina. Ali i problematična. Girls je bila jedna od prvih serija koja je istakla i govorila o kontroverznim temama rase, seksualnosti, pola i privilegija. Međutim, na nekoliko polja nije uspela da iznese svoj maksimum. Jedna od najvećih zamerki je na račun glavnih junakinja koje su sve bele, iako je Njujork mesto sa najrazličitijim rasama, kulutrama i nacijama ljudi. Ovo nije novo u serijama i ako pogledate sve ostale koje se bave grupama prijatelja videćete da je situacija ista, ali to je nešto što bi trebalo da menjamo. U vezi sa belom rasom i privilegijama, publika i kritike su zamerile i nedostatak društvene svesti kada je lik koji tumači Lena Dunham u pitanju, ali i sama autorka koja je u nekoliko prilika imala skandalozne izjave poput one kada je trivijalizovala abortus, ili kada je stala u odbranu seksualnog napasnika optuživši žrtvu da laže.

I možda najstrašnija greška i najneočekivanija greška, slučajna ili namerna: ova serija je u nekom trenutku glorifikovala toksičnu vezu. Ma koliko nam Hannah i Adam bili slatki ili pojedinčno kul kao likovi, njihova veza je bila školski primer toksične veze, a Adam pravi kralj gaslighting-a.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor