Deset godina od serije Girls: Ovo su njeni usponi i padovi

    13.04.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/04/girlscover.jpg

    Pre nego što počnemo sa detaljnom istragom i seciranjem ove hit serije, daćemo vam trenutak da osvestite da je od emitovanja prve sezone prošlo, nadamo se da sedite: deset godina!

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/04/1649946162462903.png

    Kada je izašla, nismo imali pojma ko je Lena Dunham, a ni ostale glumice, ali su nam njene tetovaže bile super, svidelo nam se što izgleda kao devojka iz komšiluka bez pretencioznih famme fatale filtera čestih u kinematografiji i na kraju, jedva smo čekali bilo kakav sadržaj koji će se baviti svakodnevnim životom nekih mladih žena, ili milenijalsa uopšte. Nakon prve epizode krenuli smo da se zaljubljujemo u njene glavne likove, da radimo testove na Facebook-u željno iščekujući da vidimo da li smo Hanna, Marnie, Jessa ili Shoshana. U pilot epizodi Hanna izgovara rečenicu: I think I might be the voice of my generation i time suptilno otkriva misiju ove serije, ali i stavlja pritisak na sam sadržaj serije jer je pred njom bio veliki i težak zadatak: napraviti filmsku reprezentaciju mladih žena u Njujorku i problema sa kojima se susreću, ali na nov, svež i feministički način. Koliko su serija i njena autorka u tome uspele, možemo da polemišemo i stavljamo na vagu pluseve i minuseve, ali ono što je činjenica je da je ova serija od jednog indie ostvarenja nepoznate autorke prerasla u pravi hit i stekla kultni status.

    Evo nekih stvari koje nam je ova serija ostavila u nasleđe, ali i fail-ova koje su stvarno lako mogli da se izbegnu.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/04/1649946162417386.pnghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/04/1649946162093375.png

    JEMIMA KIRKE I ADAM DRIVER

    Sa ovim vremenskim razmakom od jedne decenije, možemo da zaključimo da je bilo baš dobro što je serija stupila na scenu sa potpuno do tada nepoznatim glumcima. Bez prethodnih uloga i predznanja o njima, gradili smo sliku i u potpunosti ih vezivali za likove kroz koje smo ih gledali. Međutim, ono što mnogima nije poznatno je da je nekim glumcima upravo ova serija bila odskočna daska za dalji angažman. Dakle, možemo slobodno da kažemo da je serija Girls zaslužna za to što danas imamo toliko uloga koje tumači Adam Driver i za to što Jemimu gledamo u seriji Sex Education ili uskoro u Conversations with friends.

    BAD FEMINIST

    U sjajnoj zbirci priča Bad Feminist autorke Roxane Gay jedna je posvećena upravo kritici ove serije. Ona navodi kako je serija zaista bila revolucionarnoa na mnogo načina. Ali i problematična. Girls je bila jedna od prvih serija koja je istakla i govorila o kontroverznim temama rase, seksualnosti, pola i privilegija. Međutim, na nekoliko polja nije uspela da iznese svoj maksimum. Jedna od najvećih zamerki je na račun glavnih junakinja koje su sve bele, iako je Njujork mesto sa najrazličitijim rasama, kulutrama i nacijama ljudi. Ovo nije novo u serijama i ako pogledate sve ostale koje se bave grupama prijatelja videćete da je situacija ista, ali to je nešto što bi trebalo da menjamo. U vezi sa belom rasom i privilegijama, publika i kritike su zamerile i nedostatak društvene svesti kada je lik koji tumači Lena Dunham u pitanju, ali i sama autorka koja je u nekoliko prilika imala skandalozne izjave poput one kada je trivijalizovala abortus, ili kada je stala u odbranu seksualnog napasnika optuživši žrtvu da laže.

    I možda najstrašnija greška i najneočekivanija greška, slučajna ili namerna: ova serija je u nekom trenutku glorifikovala toksičnu vezu. Ma koliko nam Hannah i Adam bili slatki ili pojedinčno kul kao likovi, njihova veza je bila školski primer toksične veze, a Adam pravi kralj gaslighting-a.

    Saznaj više:
    Povezani članci: