Pretraga

FEST 2023: Hitovi koje ne smete da propustite

FEST 2023: Hitovi koje ne smete da propustite

Tekst: BURO.

Filmski praznik je uskoro tu, a imena hitova koje ćemo moći da pogledamo ove godine na najpoznatijem domaćem filmskom festivalu su objavljena. FEST održava se 51. put, u periodu od 24. februara do 5. marta 2023. godine u brojnim dvoranama širom Beograda, među kojima su: MTS Dvorana, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom omladine Beograda, Cineplexx Ušče, Cineplexx Galerija i Jugoslovneska kinoteka.

Publika će imati mogućnost da pogleda oko 100 premijernih ostvarenja u okviru različitih programskih celina, među kojima se izdvajaju filmovi koji širom sveta izazivaju veliku pažnju, predstavljamo neke od njih. 

TAR 

FEST 2023: Hitovi koje ne smete da propustite (фото 1)

Psihološka drama TÁR smeštena je u svet klasične muzike i fokusira se na izmišljeni lik, Lidiju Tár, kompozitorku i dirigentkinju koja je prva žena glavni dirigent velikog nemačkog orkestra. Cate Blanchett je za ovu ulogu već osvojila nekoliko prestižnih nagrada, a nalazi se i u nominaciji za Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu. Uz ovu kategoriju, film TÁR ukupno ima 6 nominacija za Oskara, uključujući kategorije za najbolji film, najbolji scenario i najboljeg reditelja.

WOMEN TALKING

FEST 2023: Hitovi koje ne smete da propustite (фото 2)

Ovo je film zasnovan na istoimenom romanu o ženama u izolovanoj verskoj zajednici koje se bore da pomire svoju veru sa nizom seksualnih zlostavljanja koje su počinili muškarci iz kolonije. Film ima dve nominacije za Oskara: za adaptirani scenario i najbolji film, kao i dve nominacije za Zlatni Globus: za scenario i originalnu muziku.

LIVING 

FEST 2023: Hitovi koje ne smete da propustite (фото 3)

Novi film Olivera Hermanusa zasnovan na Kurosavinom filmu „Ikiru“ po scenariju Kazua Ishigura, čija je radnja smeštena u 50-e godine prošlog veka. Glavni lik je rigidni državni službenik koji odlučuje da odsustvuje sa posla da bi iskusio život, nakon što mu je postavljena mračna dijagnoza.

DECISION TO LEAVE

FEST 2023: Hitovi koje ne smete da propustite (фото 4)

Senzacionalni južnokorejski triler u režiji Park Chan-Wooka, u kome jednu od glavnih uloga tumači kineska zvezda Tang Wei. Film je bio veoma zapažen na Filmskom festivalu u Kanu 2022. gde je osvojio nagradu za najboljeg reditelja i našao se u užoj selekciji za Oskara za najbolji strani film. „Dvostruka prevara“ poziva publiku da ne traži rešenje zagonetke koja čini okosnicu priče filma, već da se preda nesvakidašnjem spoju napetosti i suptilnih emocija. Ime ovog reditelja sigurno vam je poznato jer je osvajao brojne nagrade na festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji i jednu BAFTA nagradu, za film “Sluškinja” (Handmaiden, 2016) koji je prikazan na 45. FEST-u.

CRIMES OF THE FUTURE

FEST 2023: Hitovi koje ne smete da propustite (фото 5)

Najnovije naučnofantastično - horor dramsko ostvarenje Cronenberga. Ovaj film, koji je bio veoma zapažen na Festivalu u Kanu, smešten je u budućnost u kojoj mnogi ljudi imaju sindrom ubrzane evolucije, što uzrokuje rast novih telesnih organa. Posebno se izdvaja avangardni izvođač Sol (Mortensen), koji javno pokazuje svoje organe koji se stalno menjaju.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor