Pretraga

Filmovi koje ne smete da propustite na 18. Filmskom festivalu Slobodna zona

Filmovi koje ne smete da propustite na 18. Filmskom festivalu Slobodna zona

Tekst: BURO.

Novembar je sve bliži, a to znači da je vreme da već razmišljate o kartama za predstojeće izdanje Filmskog festivala Slobodna zona koji ove godine slavi punoletstvo! Od 3. do 8. novembra u bioskopima Beograda, Novog Sada i Niša u čak 14 programskih celina biće prikazano preko 60 igranih i dokumentarnih ostvarenja autentičnog izraza. Ukoliko vas je kao i nas oduševio program i teško vam je da se odlučite, zamolili smo one koji su ga kreirali da nam pomognu. 

Nije lako preporučiti samo nekiliko filmova koje bi trebalo pogledati na Slobodnoj zoni, pogotovo što ove godine na programu imamo preko 60 naslova. Nije bilo lako ni odabrati ih, ali je taj proces i ovaj put bio jako inspirativan i pun divnih iznenađenja. Nadamo se da ćete među njima naći „one prave“ u kojima ćete uživati, a ove preporuke su tu da vam malo olakšaju potragu. Uživajte u Slobodnoj zoni! - poručuje selektorka Branka Pavlović, a pored nje svoje savete su dali i Ivan Bakrač, selektor i direktor festivala Rajko Petrović.

Preporuke Branke Pavlović

PLESATI PINU (selekcija Ženska linija)

Filmovi koje ne smete da propustite na 18. Filmskom festivalu Slobodna zona (фото 1)

Plesati koreografije Pine Bauš nije jednostavno, jer tu nije reč o tehnici, ne teži se savršenstvu - radi se tebi onakvoj/onakvom kakva/kakav jesi. Film slavi umetnost legendarne koreografkinje Pine Bauš i ljude koji danas nastavljaju njeno delo. Pratimo nastanak dve predstave, na dva kontinenta, gde se susreću dva plesna sveta: čuvena Semper opera u Drezdenu u Nemačkoj i Ecole des Sables u ribarskom selu blizu Dakara u Senegalu.

Kroz dva projekta Fondacije Pina Bauš pokazuju kako mlada generacija plesača iz celog sveta ponovo otkriva Pinine koreografije, pod budnim okom bivših članica Pinine plesne trupe i njenih najbližih saradnica. Ali Pina se ne može jednostavno kopirati. Plesači kroz sopstvena tela i životne priče moraju ponovo da dožive njene koreografije. Tako nam se pred očima odigrava fascinantna metamorfoza: dok igrači uličnog plesa, klasičnog baleta i tradicionalnih i savremenih afričkih plesova suštinski menjaju Pinino delo, Pinine koreografije nepovratno menjaju njih.

Plsati Pinu je uzbudljiv film u kome se u Pininim koreografijama susreću telo, identitet i biografije plesača i svedoče o blistavom nasleđu jedne od najuticajnijih ličnosti savremenog plesa.

RABIJE KURNAZ PROTIV DŽORDŽA V. BUŠA (Međunarodna takmičarska selekcija)

Filmovi koje ne smete da propustite na 18. Filmskom festivalu Slobodna zona (фото 2)

Film je baziran na istinitoj priči Rabije Kurnaz, Turkinje iz Bremena koja se više od pet godina borila za oslobađanje sina iz zatvora u Guantanamu. To je klasična borba između Davida i Golijata, borba protiv nepravde i samovolje države i sistema. Reditelj Andreas Drezen u jednom intervjuu kaže: „U naše vreme često je ovako: sediš uveče ispred televizora, gledaš vesti, vidiš u kakvom je stanju svet. Onda brzo kažeš, 'Oh, ionako ne mogu ništa, sve je to tako strašno.' Mi ovde pričamo o ženi koja se bori protiv toga i kaže: 'Svet se može promeniti, mi možemo nešto da uradimo. Čak i ako se osećamo nemoćno, imamo moć da pomeramo planine’".

Duša filma je Rabije, duhovita i nepokolebljivo svoja, turska majka koja deli hranu i životnu mudrost, ponekad na bremenskom dijalektu, ponekad na turskom, i nezaustavljiva je. Kelnska komičarka Meltem Kaptan ne glumi, ona JESTE Rabije Kurnaz i ove godine je na Berlinalu za svoje prvo pojavljivanje na filmu nagrađena Srebrnim medvedom za najbolju žensku ulogu.

Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša je politički film koji je, kao i svi Drezenovi filmovi, duboko ljudski - smejaćete se, plakati i bićete jako ljuti ali ćete iz bioskopa izaći sa nadom da su promene ipak moguće.

NEVINOST (Selekcija 14+)

Filmovi koje ne smete da propustite na 18. Filmskom festivalu Slobodna zona (фото 3)

Nevinost nije dečiji film ili film za mlade. To je film o mladima, o sukobu militarizovanog društva i neumoljivog sistema prinude i sile i detinje nevinosti i bunta mladosti. Film govori o mladim ljudima koji nisu mogli i nisu želeli da budu deo sistema u kome su svaki mladić i devojka, kada napune 18, obavezni da sledeće dve ili tri godine žrtvuju za otadžbinu. Oni jednostavno nisu odoleli pritisku. Njihove priče nikada nisu ispričane jer se nisu vratili sa služenja vojnog roka. Reditelj bazira film na dnevnicima tih mladih ljudi, ponekad bez imena, koje je godinama sakupljao. Snimke devojčica i dečaka koji će za koju godinu i sami biti regrutovani kombinuje sa kućnim video-snimcima onih koji se nisu vratili, čije se priče prećutkuju i vide kao pretnja po nacionalnu bezbednost. Nevinost je u isto vreme jako potresan i izuzetno poetičan film koji opominje i boli posebno u svetu u kome se svakim danom sve više zvecka oružjem.

Preporuke Rajka Petrovića, selektora i direktora festivala:

PREKOVREMENI RAD (EU zona promena)

Filmovi koje ne smete da propustite na 18. Filmskom festivalu Slobodna zona (фото 4)

Razvedena žena živi u selu pored Pariza. Majka je dvoje dece. Radi kao šefica smene u jednom pariskom hotelu. Svakodnevno putuje gradskim prevozom do posla i nazad, sve dok ne krenu štrajkovi gradskog/javnog prevoza, a ona baš tada dobija poziv na razgovor za bolje radno mesto i to u toku svog radnog vremena.

Dinamičan. Uzbudljiv. Senzualan.

LJUBAV, NEMAČKE MARKE I SMRT (Prva dva koraka)

Filmovi koje ne smete da propustite na 18. Filmskom festivalu Slobodna zona (фото 5)

Ako ste mislili da smo mi iz ex Jugoslavije jedini imali razvijenu folk scenu povezanu sa gastajbajterima, varate se.

Gastajbajterska turska folk scena iz Nemačke je toliko raznovrsna, impresivna, zabavna i melodična da je, prosto, neodoljiva.

Jedan od najvećih festivalskih hitova iz prošle godine.

AVANTURA (U fokusu)

Filmovi koje ne smete da propustite na 18. Filmskom festivalu Slobodna zona (фото 6)

Početkom godine nas je napustila Monika Viti i otišla u noć i avanturu iz koje se neće vratiti. Italijanska filmska diva koja ima specijalno mesto u srcima svih ljubitelja modernog i art house filma širom sveta.

Vizuelni identitet ovogodisnjeg festivala Slobodna zona je omaž njoj i svemu onome što je dala gledaocima i svetskoj kinematografiji, a u Kinoteci ćete moći da pogledate - po prvi ili po ko zna koji put - remek-dela koja je uradila zajedno sa Mikelanđelom Antonionijem. Povedite svoje partnere ili partnerke u bioskop. Upoznaćete se još jednom sa njima, ali na nov način.

UTAMA(Međunarodni takmičarski)

Filmovi koje ne smete da propustite na 18. Filmskom festivalu Slobodna zona (фото 7)

Kada ljudi pričaju o svojoj vezanosti za rodnu zemlju na kojoj žive i na kojoj su odrasli i proveli ceo svoj dosadašnji život, uglavnom će vam pričati o prirodnim lepotama, nezaboravnim predelima, bezbrižnom detinjstvu i nestvarnim sećanjima...pričaće vam, naravno, o svom domu.

U takvoj situaciji, lako nam je da razumemo zašto ne žele da napuste sve pomenuto usled nepovoljnih životnih okolnosti koje su ih zadesile.

Kako doživljavamo ljude koji ne žele da napuste, usled isto takvih nepovoljnih okolnosti, pustinju, suvu i neplodnu zemlju, probleme sa vodom, sunce koje prži, prašinu... koju, isto tako, zovu - dom?

Film izrazite vizuelne lepote i prekrasne atmosfere kao što ima svako mesto na svetu koje zovemo - dom!

U regionalnoj takmičarskoj selekciji Horizonti Balkana čeka vas ove godine sedam odličnih filmova. Selektor ove programske celine Ivan Bakrač preporučuje dva koje ne smete propustiti:

GARBURA

Filmovi koje ne smete da propustite na 18. Filmskom festivalu Slobodna zona (фото 8)

Ovaj film će na Slobodnoj zoni imati regionalnu premijeru, svetska premijera je bila na prestižnom festivalu u San Sebastijanu. Veoma crnohumorna priča o odrastanju i prijateljstvu u mikro univerzumu podeljenom između patrijarhalnih nasleđa i tehnoloških opsednutosti mladih. Oni dižu u vazduh stvari koristeći karbid (eksploziv) i snimaju se dok to rade. Njihovom prijateljstvu ništa ne može stati na put čak ni činjenice da su njihove dve pomalo nefunkcionalne porodice srednje klase već godinama u sukobu. Sve dok neko ne postavi pitanje svih pitanja: Ko je prvi počeo?


Više o filmovima i pratećim zbivanjima u okviru 18. Slobodne zone možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor