Letnji blockbusteri: Šta ćemo gledati ovog leta?

    06.06.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/COVER_BLOCKBUSTERI_1.jpg

    Od premijere Spielbergovog filma „Ajkula“ prošlo je više od četiri decenije, a njegovo pojavljivanje je označilo jednu od ključnih prekretnica u filmskoj industriji. Za samo tri dana prikazivanja, film je već zaradio 50% više od potrošenog budžeta, do kraja prve nedelje udvostručio sumu, da bi do kraja prikazivanja konačna zarada izašla na pola milijarde, ili da pojednostavimo 500 miliona dolara, što ga čini jednim od nagledanijih i najuspešnijih svog vremena. Samo dve godine kasnije (1977.) pojavio se drugi film ovakvog kalibra, „Ratovi zvezda“ koji je uloženih 11 miliona dolara, pretvorio u zaradu od 775 miliona. Drugim rečima, ova dva ostvarenja se smatraju  početkom blockbuster ere, enormnih zarada i prepunih bioskopskih sala. Nakon uspeha ovih filmova više ništa nije bilo isto, a mnogi holivudski producenti su nastavili da iz sezone u sezonu pokušavaju da ponove slične uspehe sa izrazito komercijalnim filmovima, priličnim budžetima i ogromnom marketinškom mašinerijom. Tako su redom usledili „Osmi putnik“ iz 1979. ,“Indiana Jones“ trilogija (1981, 1984. i 1989), „Isterivači duhova“ (1984.), „Povratak u budućnost“ trilogija (1985, 1989, 1990), „Top Gun“ (1986), „Batman“ (1989.) i tako dalje. Ova lista bi mogla da ide u nedogled, a ono što je posebno zanimljivo je da manje više sva ova bombastična ostvarenja izlaze tokom leta. Tako je i došlo do uvreženog, a po svemu sudeći i opravdanog mišljenja, da holivudski producenti i studiji, poučeni prethodnim iskustvima i uspesima, ciljano najveće projekte ostavljaju za leto, te se malo po malo kroz godine izgradio mit  o blockbuster letu. Sudeći po filmovima koji nas čekaju ovih letnjih meseci, ova marketinška tradicija je još uvek i te kako živa i ovog leta nam u bioskope donosi sledeće naslove.

    „Ljudi u crnom: globalna pretnja“

    Početak prikazivanja: 13.jun

    Poznatu ekipu koju su činili Tommy Lee Jones i Will Smith ovaj put zamenjuju nova lica. Okej, nebaš  nova nova, ali nova u ovom serijalu tako da ćemo u crnim odelima po prvi put gledati Tessu Thompson i Chrisa Hemswortha. Mistična, detektivska akcija sa špijunima iz najdaljeg kraja univerzuma, i malo crnog humora, će vas, ako ništa drugo, dosta zabaviti.

    „Priča o igračkama 4“

    Početak prikazivanja: 20.jun

    Da je generacija 80-ih i 90-ih odrasla uz „Priču o igračkama“ potvrđuje i činjenica da je Josh Cooley, režiser aktuelnog četvrtog dela, imao svega 15 godina kada je su Disney i Pixar studiji izbacili prvi deo poznatog crtaća. I sam je odrastao uz njih i pratio nove nastavke čak i kada je porastao. Ovaj put, dešava se smena generacija u samom filmu pa tako Woody, robot Baz, pas Slinki i ostali ljubimci prelaze u komšijsku kuću, gde beba Bonnie postaje njihov novi vlasnik. Vreme je da pođe u vrtić, a to može da znači samo jedno. Nove avanutre za poznate junake! Ako želite da se vratite kroz vreme i budete dete na sat, dva, idite u bioskop na „Priču o igračkama 4“. Ako vam je baš mnogo glupo, uvek postoji neko dete, koje može da posluži kao dobar izgovor.

    „Spider-man: daleko od kuće“

    Početak prikazivanja: 4. jul

    U julu nam stiže nova doza Spider-manovih avantura. Uloga čoveka-pauka je ponovo dodeljena Tomu Hollandu. U novom nastavku Peter Parker odlazi u Evropu, gde planira da napravi pauzu i odmori se. Međutim, kada si superheroj i običan odmor se dodatno komplikuje. U Evropi ga čekaju neprijatelji, spremni da uniše ceo kontinent. Glavni od njih je Mysterio, koga igra Jake Gyllenhaal, a uloga Spidermanove „devojke“ u ovom delu ponovo je pripala Zendaii (iako im status po tom pitanju nije baš jasan).

    „Mrtvi ne umiru“

    Početak prikazivanja: jul 2019.

    Novo Jarmuschovo ostvarenje kojim je otvoren ovogodišnji festival u Kanu. Zli zombiji napadaju ljude, ali u Jarmuschovoj izvedbi to ne izgleda ni čudno ni zastrašujuće, samo beskrajno zabavno. Pored njegovog mračnog humora, film puno duguje genijalnoj ekipi koja se u njemu pojavljuje: Bill Murray je u ulozi šerifa Cliffa Robertsona, Adam Driver jedan od policajaca, Tilda Swinton igra pogrebnika, a pored njih u borbu protiv zombija su uključeni i Steve Buscemi, Selena Gomez i Chloe Sevigny.

    „Kralj lavova“

    Početak prikazivanja: 18. jul

    Novi animirani film je gotovo u potpunosti ispratio poznati crtani film koji ove godine slavi svoj 25. rođendan, što je ujedno i razlog zašto je Disney rešio da osveži jedan od omiljenih crtaća našeg detinjstva i da mu novi život. Simbi daje glas Donald Glover, poznatiji kao Childish Gambino, dok je glas njegovoj devojci Nali pozajmila Beyoncé. Istina je da se za mnoge rimejkove pitamo da li nam trebaju u životu ali ovom se svakako mnogo radujemo. Pravi izbor za leto!

    „Bilo jednom u… Holivudu“

    Početak prikazivanja: 8.avgust

    Ako se o nekom filmu priča (a pričalo se poprilično i to nekiliko meseci unazad) to je sigurno najnovije Tarantinovo ostvarenje. Da li stiže na vreme za premijeru u Kanu, da li se odlaže, da li je ovo zaista njegov poslednji film i tako redom. Ako je verovati rečima kritike, film ćemo želeti da gledamo iznova i iznova jer je svaki momenat obeležen pravom tarantinovskom magijom. Za sada, želimo da ga za početak pogledamo premijerno i sa nestrpljenjem očekujemo avgust. Ipak se ekipa koju čine Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino i Dakota Fanning ne viđa baš svaki dan na okupu, a pogotovo ne u kostimima i setingu Holivuda 60-ih i 70-ih. Da li je film stvarno nezaboravan, ostaje da vidimo.

    Saznaj više:
    Povezani članci: