Pretraga

Moj OFF: Nova online Meka filmofila

Moj OFF: Nova online Meka filmofila

Tekst: Vanja Ratković

Jedna sjajna vest za sve filmofile (u slučaju da niste znali) - na platformi Moj OFF možete da gledate domaća i strana ostvarenja sedme umetnosti, ali i dokumentarce. Kao jedno od retkih dobrih stvari koja je proistekla iz pandemije, Moj OFF je osnovan marta prošle godine kao besplatni online festival sa najnovijim filmskih ostvarenjima Romana Polanskog, braće Darden, Pavela Lungina, Takašija Miikea, Fatiha Akina, a uz izbor klasika Kšištofa Kješlovskog, Dejvida Linča i Frederika Felinija, i sa posebnim programom za decu.

Možete da gledate najnovija nagrađivana, festivalska, ali i komercijalna filmskih ostvarenja uz minimalnu mesečnu pretplatu. Kada kažemo minimalnu, mislimo na (okvirno) 500 dinara. Ukoliko vam već ovo zvuči primamljivo, pogledajte našu listu 7 filmova koji vam mogu biti početna instanca na ovom filmskom putovanju, da ne kažem bindžovanju.

BITANGA S PLAŽE (THE BEACH BUM)

Moj OFF: Nova online Meka filmofila (фото 1)

Listu započinjemo smehom. Ukoliko ste voleli kultno ostvarenje "Gummo", reditelja Harmonija Korina, onda definitivno na svoju movie listu treba da dodate i "The beach bum". U glavnoj ulozi nalazi se Matthew McConaughey, koji glumi Moondoga - buntnovnu skitnicu koja živi po sopstvenim pravilima. U pitanju je svežavajuće originalna i kontra sistemska komedija iz 2019. godine, u kojoj igraju i Snoop Dogg, Zac Efron, Isla Fisher i drugi.

JOŠ JEDNA TURA (DRUK)

Moj OFF: Nova online Meka filmofila (фото 2)

Ako još uvek niste, treba da odgledate "Druk" zbog fenomenalnog Mads Mikkelsena. Ova danska tragikomedija govori o krizi srednjih godina u kojoj Mads igra jednog od četvorice profesora koji isprobavaju kako konzumiranje alkohola utiče na radni dan. Mikelsen, zajedno sa ostatkom glumačke postave, fenomenalno i ultra realistično dočarava život (semi) funkcionalnih alkoholičara.

BILI (BILLIE)

Moj OFF: Nova online Meka filmofila (фото 3)

Životi određenih ljudi su fascinantniji od mnogih filmova, pa je tako slučaj i sa jednom od najvećih džez muzičarki - Billie Holiday. Moćan vokal, pasija za muzičkim izrazom, heroinska zavisnost, traume, aktivizam. Sve to je bila Billie, a ovaj dokumentarac obrađuje sve strane njene ličnosti. Edukativno i inspirativno.

SIN

Moj OFF: Nova online Meka filmofila (фото 4)

Ukoliko vam se gleda drama, onda obavezno uključite "Sina", drugi po redu dugomentražni film rediteljke i scenaristkinje Ines Tanović. Glavnog protagonistu Armana, igra Dino Bajrović. Arman je usvojeni film Jasne i Senada, koji se čitavog života teško nosi s činjenicom da je usvojen. Sjajna režija, praćena uverljivom glumom Dina Bajrovića, jednog od najperspektivnijih mladih glumaca u Bosni i Hercegovini, dovoljne su činjenice da ovaj film uđe u našu to-watch listu.

ZABORAVLJENA NADA (HOPE GAP)

Moj OFF: Nova online Meka filmofila (фото 5)

Ako ste pre za ušuškavanje, i raspilavanje, onda kliknite play na britanski film "Hope gap". Glavne uloge tumače Annette Bening i Bill Nighy - bračni par koji je skoro 30 godina zajedno. U trenutku kada njihov sin Jamie dolazi da ih poseti u tmurnom morskom gradu u kom je odrastao, Edward saopštava da on planira da napusti Grace. U pitanju je film o raspletu tri životne priče, kroz faze šoka, neverice i ljutnje, do konačne odluke. Nežna, komična, iznad svega istinita životna priča koja ne daje laka rešenja, niti jednostavne puteve iskupljenja, ali predstavlja pričo o nadi.

IZVANREDAN ŽIVOT DAVIDA KOPERFILDA (THE PERSONAL HISTORY OF DAVID COPPERFIELD)

Moj OFF: Nova online Meka filmofila (фото 6)

Ko god je voleo čuvenu britansku tinejdž seriju "Skins" i Deva Patela, voleće i ovu adaptaciju remek-dela Charlesa Dickensa o hronici života David Copperfield. Film prati Copperfieldovo putovanje kroz haotičan svet u kom pokušava da pronađe svoje mesto. Od nesrećnog detinjstva do otkrića talenta za pripovedanjem i pisanjem njegovo putovanje naizgled je smešno i tragično, ali uvek puno boja, života i humanosti.

AYAHUASCA - PROŠIRENJE SVESTI (AYAHUASCA, EXPANSÃO DA CONSCIÊNCIA)

Moj OFF: Nova online Meka filmofila (фото 7)

Uvek zanimljivu temu za dokumentarce, Ajahuasku, obradio je brazilski reditelj Fausto Noro. U ovom dokumentarcu pratićete priču Ajahuaske, od njenog pojavljivanja u amazonskim šumama, do popularnosti među religijom, pa sve do dolaska u urbane sredine. Kombinujući naučne, religiozne i antropološke perspektive o upotrebi Ajahuaske u savremenom društvu, i paralelno sa sopstvenim procesom isceljenja, reditelj daje holistički, ali uravnotežen pogled na ovu kontroverznu temu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor