Pretraga

Najbolji LGBTQ filmovi o odrastanju

Najbolji LGBTQ filmovi o odrastanju

Tekst: BURO.

Slavimo ljubav i različitosti podsećajući se nekih najvećih filmskih hitova u bojama duge. Ovog puta rešili smo da posebnu pažnju posvetimo temi odrastanja, koja je najranjivija i najlepša u koga god da ste zaljubljeni. Iskoristite ovaj vikend za jedan Pride binge!

Booksmart

Najbolji LGBTQ filmovi o odrastanju (фото 1)

Olivia Wilde iza kamere dovoljan je razlog da ovaj film stavite na listu, ali i genijalni glumački duo koji čine Kaitlyn Dever i Beanie Feldstein tumačeći likove najboljih drugarica Molly i Amy. One su štreberke, završavaju srednju školu i imaju osećaj da nisu dovoljno zabavno živele zbog čega odlaze na žurku. Dodatni motiv za odlazak je što je Amy zaljubljena u devojku koja će biti tamo. Film odiše pametnim humorom i predstavlja veliko osveženje u ovom žanru. 

Blue is the warmest color

Najbolji LGBTQ filmovi o odrastanju (фото 2)

O ovom filmu nećemo predugo razvlačiti s obzirom da je već prošlo neko vreme od njegovog izlaska i slobodno ga možemo nazvati kultnim. Ukoliko još uvek ne znate napamet dijaloge i ne puštate scenu đuskanja uz I Follow rivers na repeat, vreme je za jedno podsećanje!

Moonlight 

Najbolji LGBTQ filmovi o odrastanju (фото 3)

Ostvarenje “Moonlight” prati život mladog Afroamerikanca Čirona, koji odrasta u getu Majamija u nepojmljivo teškim uslovima, uz majku zavisnicu i svakodnevno maltretiranje od vršnjaka. Raste bez ljubavi i razumevanja, dodatno otežano samim tim što je gej. Kroz tri dela pratimo priču o sazrevanju, problemima, ali i životu, uspehu i ljubavi, koja je na kraju ipak najvažnija. 

My own private idaho

Najbolji LGBTQ filmovi o odrastanju (фото 4)

I za kraj, najkultniji film kada govorimo o ovoj tematici koji je u kinematografiji ali i u životima mnogih ostavio dubok trag, a iza kog stoji čuveni Gus Van Sant. Mike i Scott  (Keanu Reeves i River Phoenix) su dvojica su najboljih prijatelja koji se bave uličnom prostitucijom. Mike pati od narkolepsije, tj. iznenadnog zapadanja u san, te je opsednut majkom koja ga je napustila kao dete i  želi da je pronađe, a zaljubljen je u Scotta. Scott je, međutim, sin bogatog i uticajnog oca, a život na ulici, zajedno s uzimanjem droga i prostitucijom, njegov je čin pobune. U potrazi za Mikeovom majkom, njih dvojica prevaljuju put od Portlanda u Oregonu preko Idaha do Italije, gde Scott upoznaje jednu devojku. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor