Osam najboljih filmova o svemiru i zašto najveće zvezde sadašnjice žele da glume u njima

    18.10.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/spacemovies-cover.gif

    Filmove o kosmosu izgleda volimo svi. I mi koji se ne ložimo nešto specijalno na naučnu fantastiku i oni koji je obožavaju, pa tako u filmovima o svemiru pronalazimo zajednički jezik možda baš zato što je dovoljno nepoznato da bude privlačno svima. Za sci-fi fanove dovoljna doza specijalnih efekata, nas ostale prosto opčinjava, a neretko su i ozbiljna imena koja ih potpisuju i ona koja glume u njima ono što nas privuče filmu. Jer space filmove očigledno vole i režiseri i glumci, i zapravo kako se čini svaka zvezda koja je vredna tog zvezdanog statusa kao da taj status finalno potvrđuje tako što nakon dovoljno vremena provedenog na crvenim tepisima i raznim ulogama konačno dobije i gotovo počasni film o svemiru.

     

    A možda nas sve to tako magično privlači i želimo da posegnemo za svemirom samo da malo pobegnemo od svega. Sve pluta, širi se, eksplodira u usporenom ritmu i svi ti zadivljujući kadrovi kao da nam pomalo daju vremena za pauzu i da se posaberemo. Kad god nam treba mali reality check, da pobegnemo od ovde i sada, gde je bolje bežati nego u duboki, nepregledni, beskonačni kosmos? Lična razočaranja, drama i emocionalne polupanosti odjednom izgledaju tako daleko i sitno kada se setimo gde smo. Mi, u gradu, u državi, na kontinentu, na planeti Zemlji, u sunčevom sistemu, u galaksiji Mlečni put koja je samo jedna od bezbrojnih u svemiru. Ukratko, stavlja stvari jako brzo u perspektivu. Ništa zapravo nije predramatično kada obavimo ovaj brzinski zoom out a neko osećanje strahopoštovanja nas privlači i tera da orbitiramo oko tih filmova iznova i iznova.

    O najnovijim imenima koja su se pridružila kosmičkoj ekipi i snimila svoj prvi film na temu života van egzosfere, Brad Pittu (“Ad Astra”) i Natalie Portman (“Lucy in the Sky”) smo već pričali, ali se zato podsećamo najboljih svemirskih ostvarenja iz poslednje decenije koje ste možda prevideli, zaboravili ili treba da obnovite.

    “High Life”
    (2019.)

    Režija: Claire Denis
    Zvezde: Robert Pattinson i Juliette Binoche

     

    Istina je da je pomalo čudno gledati Juliette u ulozi blago uvrnute doktorke, ali je istovremeno i klasično denisovski genijalno. Pattinsona što se tiče, on je nakon “Twilight” sage napravio niz dobrih odabira i ciljao manje filmove i rad sa poznatim režiserima. Tako je i u ovom slučaju.

    Svemirski problem: U budućnosti, osuđenici na smrtnu kaznu dobijaju mogućnost izbora da li će da je sačekaju na Zemlji ili se ukrcaju na brod koji putuje svemirom bez ideje o povratku nazad na Zemlju koja se bori sa problemom neplodnosti. U takvoj situaciji, izolovani, sa veoma specifičnom mešavinom karaktera stvari postaju veoma čudne, veoma brzo.

     

    “First Man”
    (2018.)

    Režija: Damien Chazelle
    Zvezda: Ryan Gosling

     

    Da liči na Neila Armstronga, ne može se baš sasvim potvrditi, ali nekako veoma jeste pogodan za ulogu i iako film nije dobio najgenijalnije kritike ikada Ryan sasvim sigurno jeste.

    Svemirski problem: S obzirom na to da je u pitanju rekreiranje legendarne misije iz 20. jula 1969. sletanja na Mesec film daje uvid u život astronauta Neila Armostronga, i fokusira u prilično spektakularnim kadrovima ono što znamo iz istorije. Kako uopšte stići na mesec čitav?

     

    “Arrival”
    (2016.)

    Režija: Denis Villeneuve
    Zvezda: Amy Adams

     

    Jedna od glumica čiji je talenat dugo bio prilično potcenjen, srećom po nju i po nas stvari su se promenile, između ostalog, i ovim filmom.

    Svemirski problem: Lingvistkinja koja sarađuje sa vojskom ne bi li uspeli da iskomuniciraju sa vanzemaljskim oblicima života, nakog što se isti pojave u misterioznim letelicama. Nominovan za osam Oskara, i opisan kao “film o vanzemaljcima za one koji ne vole filmove o vanzemaljcima”.

     

    “Interstellar”
    (2014.)

    Režija: Christopher Nolan
    Zvezde: Anne Hathaway i Matthew McConaughey

     

    Oboje dokazani i ovenčani mnogim nagradama kao ozbiljna, etablirana imena svetskog glumišta. Hathaway dobila Oskara za “Les Misérables,” a McConaughey za “Dallas Buyers Club.” Nimalo iznenađujuće spojiti ih u ostvarenju koje bilo nominovano u pet kategorija.

    Svemirski problem: Veliki. I višedecenijska misija, i vremenska diletacija, i griža savesti, i peščane oluje i svemirske rupe i sve.

     

    “The Martian”
    (2015.)

    Režija: Ridley Scott
    Zvezda: Matt Damon

     

    Sve što je ikada snimio jedno za drugim je dobijalo mahom “bravo” tako da to što je u zvezdanoj listi je samo logičan sled stvari.

    Svemirski problem: U ne tako dalekoj budunosti, ekipa astronauta istražuje Mars, kada ih uhvati peščana oluja koja ne samo što ugrožava misiju već i ostavlja jednog od članova tima samog na Marsu. U tom trenutku on ne može biti spašen narednih godina, i mora da nađe način da preživi, stvori hranu i vodu na planeti gde ništa ne raste.

     

    “Gravity”
    (2013.)

    Režija: Alfonso Cuarón
    Zvezda: Sandra Bullock

     

    Jedna od najplaćenijih glumica Holivuda, tako da ovaj film propisno kasni.

    Svemirski problem: Sve što želite da se desi u jednom svemirskom filmu. Sandra Bullock odlazi na prvu misiju u svemir sa kolegom astronautom (Clooney) međutim ono što je trebala da bude rutinska “šetnja u svemiru”, posle neočekivanog problema se pretvara i prepuštenost besciljnom lutanju svemirom. Ili iznalaženju načina da se vrate nazad.

     

    “Moon”
    (2009.)

    Režija: Duncan Jones
    Zvezda: Sam Rockwell

     

    Zapravo ga volimo sve više s godinama. Svoj svemirski film je možda dobio preuranjeno, ali opravdano.

    Svemirski problem: Astronaut Sam Bell stacioniran je na Mesecu već tri godine gde radi zajedno sa kompjuterom GERTY (kome glas daje Kevin Spacey) na pomaganju Zemlji da umanji probleme sa energijom. Na prvom mestu ljudska drama, a onda svemirski film i to sa genijalnim specijalnim efektima, i scenografijom koja je dovedeni skoro do savršenstva, uprkos malom budžetu.
    Plus je debitanski film Dancana Jonesa. Dakle sin Davida Bowiea, radi film o svemiru. To ne može biti loše.

     

    “Solaris”
    (2002.)

    Režija: Steven Soderbergh
    Zvezda: George Clooney

     

    Nakon što su zajedno sarađivali na filmu “Ocean’s 11” odmah se krenulo u dijametralno druge teme i probleme, ali sličan karakter, jer je Clooney i ovde (kao i u većini filmova) prilično kul tip.

    Svemirski problem: Psiholog koji odlazi na misiju u svemirsku stanicu koja orbitira oko planete Solaris dok se on pored istraživanja, bori i sa ličnim uverenjima, i uspomenama i pokušava da pomiri sve u sebi ne bi li imao drugu šansu za život koji želi.

     

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: