Pretraga

Serije iz celog sveta koje vam možda nisu na radaru a trebalo bi da budu

Serije iz celog sveta koje vam možda nisu na radaru a trebalo bi da budu

Tekst: BURO.

Streaming platforme kriju najveće dragulje i ubedljivo su najbolji prijatelji koje možemo da zamislimo u svim teškim, dosadnim i monotonim trenucima. Uostalom, šta i da vam pričamo, i sami znate kako ste preživeli prošlu godinu samo uz nizove bindžovanja što novih što starih naslova. Međutim, pored toga što su apsolutna ruka za spas, postali su i ultimativni melting pot, tačka u kojoj se sve strane sveta susreću, ukrštaju i prepliću, i jednom kada ispadnete iz klasičnog "new release" ili žanrovskog algoritma, i odgledate samo jedan, dobro odabran naslov iz neke manje ili više očekivane države sveta, otkriće vam se gotovo paralelni univerzum. Sve platforma su prepune naslova koji dolazi sa raznih destinacija od Italije do Indije i ako želite da bolje i bliže upoznate još neku produkciju osim standardno američke i britanske, predlažemo nekoliko naslova od kojih možete da započnete svoje istraživanje. 

“Moja genijalna prijateljica”

Italija

Serije iz celog sveta koje vam možda nisu na radaru a trebalo bi da budu (фото 1)

S obzirom na to da pretpostavljamo da se Ferrante već nalazi na vašim policama za knjige, tu preporuku ćemo zaobići (podrazumeva se prosto) i lagano preskočiti na ekranizacije. Pitanje je trenutka kada će se i drugi Ferrante romani ekranizovati, ali logično da je ekranizacija započela od kultnog romana "Moja genijalna prijateljica". Priča prati Elenu Greko koja posle nestanka najbolje prijateljice Lile počinje da piše priču o njihovom prijateljstvu koje traje 60 godina. Priča počinje na opasnim ulicama Napulja 1950-ih, razvija se na spektakulran i vrlo nežan način, i iako se često desi da ekranizacija ne uspe da opravda očekivanja koje postavi roman, ovaj put to nije slučaj. 

“Unorthodox”

Nemačka

Serije iz celog sveta koje vam možda nisu na radaru a trebalo bi da budu (фото 2)

Serija koju teško da ste prevideli, ali za slučaj da jeste, da stavimo znak uzvika pored "odgledati obavezno"! Serija je delimično bazirana na memoarima Deborahe Feldman "Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots", ima svega četiri epizode (koje se da, apsolutno gledaju u jednom dahu i jednom sedenju). Prati mladu ženu po imenu Esty,  koja napušta svoju ultra-tradicionalnu jevrejsku zajednicu u Bruklinu, i seli se u Berlin. Esty se nikada nije osećala kao deo ove stroge zajednice, od koje je i njena mama pobegla, i na prvom mestu beži od ugovorenog braka, a uz to i svega ostalog što joj se nameće. U početku deluje da joj bekstvo polazi za rukom sve dok se njen ugovoreni muž takođe ne pojavi u Berlinu. Ova serija vredi svakog minuta koji joj posvetite jer nije samo upoznavanje kulture o kojoj možda ne znamo mnogo već univerzalna priča o pobuni i otkrivanju prave sebe.

“Lupin”

Francuska

Serije iz celog sveta koje vam možda nisu na radaru a trebalo bi da budu (фото 3)

Ovih dana svi pričaju o drugoj sezoni serije "Lupin" i to sa razlogom. Jedna od najboljih i najgledanijih francuskih serija se ponovo vraća na ekrane. Šarmantan i beskrajno džentlmenski nastrojen Assane Diop se vraća i u nastavku, ovog puta kao najtraženiji čovek Francuske. U prvoj sezoni je radio na tome da otkrije sve zločine Huberta Pelligrinija, poslodavca svog oca koji mu je smestio krađu skupocene ogrlice, a poslednja epizoda je ostavila mnogo pitanja otvorenim i jedva smo dočekali 11. jun da dobijemo odgovore!

“3%”

Brazil

Serije iz celog sveta koje vam možda nisu na radaru a trebalo bi da budu (фото 4)

Ako volite distopijske drame, i ako vam se "Igre gladi" nalaze visoko na listi "omiljeni naslovi" ili bilo koji drugi narativ o divnim ljudima u ne tako divnim vremenima i režimima, onda je ova brazilska serija upravo za vas. Premisa "3%" je jednostavna: Svet je podeljen između bogatog dela sveta pod nazivom i siromašne koji žive u delu koji se zove Inland. Zvuči poznato, jasno, ali emocionalna dubina sa kojom se pristupilo temi, i veoma jedinstven potpis režisera Césara Charlonea donosi zadivljujuće rezultate, sjajne kadrove i pre svega jako dobro ispletenu i ispraćenu priču. 

“Sacred Games”

Indija

Serije iz celog sveta koje vam možda nisu na radaru a trebalo bi da budu (фото 5)

Ako imate predrasude prema indijskoj kinematografiji jer šta god zamislite padne vam na pamet Bolivud, ovaj naslov odmah da dodate na listu da promenite mišljenje. Ludački zarazna serija, klasična triler jurnjava mačke i miša između policajca i lošeg tipa. Serija je bazirana na knjizi Vikrama Chandre, ima osam epizoda i bazira se na poznatoj premisi u kojoj policajac pokušava da uhvati kralja dilera i otkrije, neverovatnu mrežu i povezanost različitih ljudi u Mumbaju, ogromnu korupciju, i ozbiljne spletke, i pokazuje zapadnoj publici da indijske serije imaju da pokažu mnogo više toga od Bolivuda. 

“Sky Rojo”

Španija

Serije iz celog sveta koje vam možda nisu na radaru a trebalo bi da budu (фото 6)

"La casa de papel" je sad već legendarni naslov kada su u pitanju španske serije, a od istog mastermajnda stiže i nešto novo ali jednako uzbudljivo. "Sky Rojo" je jednako dinamična, uzbudljiva i nepredvidljiva vožnja koja donosi priču o Coral (Verónica Sánchez), Wendy (Lali Espósito), i Gini (Yany Prado) koje se nalaze u bekstvu iz striptiz kluba u kome rade, nakon što su slučajno gotovo ubile svog manijakalnog šefa. Stvarno smo mislili ono što smo gore rekli i dinamično je i uzbudljivo i sve vreme ćete se pitati "šta sad šta sad??". "Sky Rojo" je vibrantna serija, sa intenzivnim kratkim epizodama i prilično zabavnom ekipom uz koje će vreme proleteti. 

“Underwear”

Japan

Serije iz celog sveta koje vam možda nisu na radaru a trebalo bi da budu (фото 7)

"Underwear" je japanska drama poznata i pod imenom "Atelier" i ukoliko treba napraviti neko poređenje, ostvarenje najpribližnije ovom naslovu je "Đavo nosi Pradu" sa sve Anna Wintour dvojnicom, i njenom ambicioznom asistentkinjom, samo bez zlobe i spletki koje su stereotipne kada se prikazuje modni svet. U ovom slučaju to je zamenjeno iskrenom potrebom za radom, samoostvarenjem i uspehom. Priča se odvija oko zaposlenih u radnji donjeg veša "Emotion", malo spletki, malo druženja i sve redom. Na momente je ozbiljna drama level meksička sapunica da je čak i veoma zabavno. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor