Shining girls: Još jedna odlična mračna serija u kojoj Elisbeth Moss briljira

    07.09.2022.
    RECOMMENDED

    Elisabet Moss u poslednjih nekoliko godina upisuje samo fenomenalne uloge u sjajnim kinematografskim ostvarenjima. Sve je krenulo sa ulogom koja je njenoj već uspostavljenoj karijeri pružila dodatni zamah pravo do vrha, a to je uloga protagonistkinje u seriji snimljenoj po romanu Margaret Atwood – The Handmaids Tale. Nakon toga nizale se su slične uloge, mračne, zahtevne, one bez mnogo reči ali sa pregršt intenzivne mimike i ilustrovanja najdubljih čovečijih osećanja. Bilo da govorimo o filmu The Invisible Man, ili kriminalističkoj seriji Top of the lake, Elisabeth nam je priređivala spektakularne performanse, čineći da se ma šta od ovoga gledali osećamo kao u prvom redu najprestižnijeg pozorišta. 

    Ukoliko ste sve lektire pomenute u gore izlistanim naslovima već pogledali, imamo za vas sjajnu vest, koja vam je možda promakla. Tokom 2022. godine na Apple TV-u pojavio se još jedan dragulj koji je zaslužio mnogo više pažnje, serija Shining Girls

    Serija, žanrovski određena kao sci-fi triler, je bazirana na istoimenom romanu autokke Lauren Beukes, koji je osvojio nekoliko književnih nagrada od objavljivanja 2013. godine. Kreatorka, izvršna producentkinja i scenaristkinja  je Silka Luisa. Prve dve epizode režirala je Michelle MacLaren (producentkinja serije Breaking Bad) dok su ostale epizode režirale Daina Reid (koja je radila na The Handmaid’s Tale) i sama Elisabeth Moss koja tumači glavnu ulogu.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1662561048882856.png

    Ko su zapravo devojke koje sijaju? Kirby Mazrachi radi u arhivi novina u Čikagu devedesetih čije su novinarske ambicije stavljene na čekanje nakon što je pretrpela traumatični napad. Kada Kirby sazna da je nedavno ubistvo povezano sa njenim vlastiti slučajem, udružuje se s iskusnim, ali problematičnim novinarom Danom Velazquezom kako bi otkrila identitet svog napadača. Pored Elisabeth tu su i Wagner Moura, Phillipa Soo, Amy Brenneman  i Jamie Bell. 

    Ukoliko vam se ovo na trenutak učini kao još jedna površna serija o serijskim ubicama i zlostavljačima, ona to definitivno nije, pre svega zbog kompleksnosti protagonistkinjinog lika, ali i višeslojnosti žanra. Elisabet predstavlja ženu koja se bori sa traumom i koja pokušava da shvati svoj svet posle napada. Neki od najlepših detalja u seriji uključuju suptilne promene u aspektima scene (dužina Kirbijeve kose, na primer, će se promeniti usred razgovora), a mi pokušavamo da shvatimo stvari kako se dešavaju skoro isto koliko i ona sama. Nikada nije sigurna ko je ili gde je, ona je slomljena žena koja traži odgovore. Gluma Mossove je čini složenim likom, u početku plašljivim, ali postaje sve strašniji i složeniji kako se epizode razvijaju.

    Ima sjajnih delova u dijalozima, ali misterija je veliki deo šarma ove serije i možda njeno glavno gorivo koje će vas zarobiti uz ekran do poslednjeg trenutka,jer ćete jednostavno morati da vidite kako se svi delovi slagalice spajaju.

    Saznaj više:
    Povezani članci: