Sve uloge zbog kojih obožavamo Mads Mikkelsena

    15.08.2022.
    RECOMMENDED

    Budimo iskreni: potpuno smo ludi za Mads Mikkelsenom. Bilo da snima novi film, fotografiše se sa kucama, ili jede ćevape u Baščaršiji. O da, poznati glumac je pre svega nekoliko dana boravio vrlo blizu nas i uživao u Sarajevu. Njemu je na 28. Sarajevo Film Festivalu uručana nagrada Počasno srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. „Počastvovan sam ovom lepom Nagradom zato što sam ja ipak samo glumac, dakle, profesionalni lažov. Deo sam filmova koji mogu da budu smešni, brutalni, srceparajući i u njima samo igram ulogu, a uvek mogu da se vratim kući, svojoj porodici uz saznanje da to na filmu nije pravi život. Čast mi je da sam ovde pogotovo što sam na mestu gde je Mirsad Purivatra pokrenuo ovaj festival u uslovima koje većina ljudi ne može da zamisli“,  istakao je on. 

    Možda nažalost nismo svi uspeli da odemo na festival ove godine i zbog toga nam je jako krivo, ali umesto toga možemo da se podsetimo omiljenih fenomenalnih uloga ovog glumca i obnovimo gradivo. 

    TONNY (PUSHER)

    Idemo na sam početak. Njegov filmski debi je bila glavna uloga u uspešnoj internacionalnoj krimi drami „Pusher“ iz 1996. godine, prvom delu trilogije koju je režirao Nicolas Winding Refn (u čijim će ostvarenjima i kasnije igrati). Istu ulogu opakog dilera i narkomana je ponovio u željno iščekivanom nastavku „Pusher 2“. Za ovu ulogu je osvojio nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu Bodil za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara.

    IVAN (ADAMS APPLE)

    Ivan, lik kog tumači Mads, je sveštenik u ruralnoj crkvi poznatoj po jabukama koje rastu ispred nje. On je čudak: svet posmatra kroz ružičaste naočari, poriče činjenice i ubeđen je da je u ratu sa Satanom. U blizini se nalazi kuća za osuđenike u koju na 12 nedelja dolazi Adam (Ulrich Thomsen), ogroman i prgav neonacista, koji je isprva zatečen Ivanovim tvrdoglavim optimizmom, a potom i besan. On se zariče da će slomiti Ivanovu veru i postavlja sebi cilj: da ispeče pitu od jabuka. Godine kada je izašao, ovaj film je proglašen za najbolji nordijski film, pogledalo ga je pola miliona Danaca i osvojio je brojne nagrade publike na drugim zvaničnim festivalima. Sem sveštenika, ono čime će vas film brzo zavesti je autentična satirična atmosfera koja je prepoznatljiv činilac režije Andersa Thomasa Jensena. 

    LUCAS (THE HUNT)

    Možda čak i najkompleksnija uloga koju je Mads do sada imao. On tumači lik Lucasa, vaspitača u malom mestu, koji je konačno, posle bolnog razvoda, stao na noge. Ima stalan posao, prijatelje sa kojima će popiti pivo i proveseliti se posle lova, a i sin Markus je rešio da dođe da živi sa njim. Uz to, upoznao je i ženu kojoj se zaista dopada. Međutim, njegov život se ubrzo potom pretvara u pravi pakao, nakon što ga zajednica potpuno nevinog optuži za nešto, na osnovu samo jedne „male“ laži deteta iz vrtića. 

    DR. HANNIBAL LECTER (HANNIBAL)

    Mads Mikkelsen je posebno poznat po ulozi u seriji „Hannibal“ (2013-2015) koju je za NBC kreirao Bryan Fuller. U seriji igra uspešnog psihologa i sociopatskog serijskog ubicu dr. Hannibala Lectera, zasnovanog na liku iz romana Thomasa Harrisa. Ovom ulogom pokazao je moć transformacije i kako za sekund može postati svirepi psiho ubica, ali i to da mu serije odlično leže, a mi bismo definitivno voleli da ih je više. 

    ULOGE U ROUGE ONE, DOCTOR STRANGE, FANTASTIC BEASTS

    Naravno da smo jedva čekali da ovako karakternog glumca vidimo u nekoj galaksiji ili svetu koja ne pripada ovom realnom, i on nam je te snove obistinio. I to čak više puta. 2016. godine počastio nas je ulogama u „Rogue One“ i u Marvelovom filmu „Dr. Strange“. A ove godine, i maestralnom glumačkom izvedom u dugoočekivanom Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore. U svim ovim ulogama glumac je super snašao i nadamo se da ćemo ga i ubuduće gledati u nekom od ovih svetova. 

    MARTIN (ANOTHER ROUND)

    I za kraj možda uloga koja nas je najviše razgalila. Ako ne to, onda je sigurno ostavila najsvežiji pečat, a to je glavna uloga u filmu „Another round“, danskog autora Tomasa Vinterberga. Radnja filma prati četvoricu sredovečnih srednjoškolskih profesora Martina (Mads), Tomija, Petera i Nikolaja koji se bore sa nemotivisanim đacima i osećajem da su im životi postali dosadni. Na proslavi Nikolajevog 40. rođendana počinju razgovor o psihijatru Finu Skarderudu koji ima teoriju da je čovek rođen sa 0,5 promila alkohola u krvi manje nego što je potrebno jer nas upravo ta količina čini kreativnijim i opuštenijim. Odlučuju se da testiraju njegovu teoriju sa dva osnovna pravila – da ne prelaze 0,5 promila i da ne piju posle 20 sati. Ovo je priča o slavljenju i prihvatanju života, a film ćemo definitivno upamtiti po čuvenoj sceni plesa koju izvodi, pa naravno Mikkelsen. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: