Zašto nam je svima laknulo zbog priznanja Marie Kondo

    31.01.2023.
    RECOMMENDED

    Sve je stalo: kraljica sređivanja i urednosti Marie Kondo priznala je pre nekoliko dana za Washington post: „Moja kuća je u haosu, ali način na koji trenutno provodim vreme je najbolji za mene“, rekla je ona i zablistala na naslovima portala širom sveta. Ona je takoše dodala da je „nekako odustala“ od sređivanja od rođenja  trećeg deteta. Svetski poznata japanska stručnjakinja za pakovanje i sređivanje stvari priznala je da je njena porodična kuća, sa troje dece o kojoj treba da brine, bila „neuredna” i da je sređivanje sada manje prioritet.

    „Do sada sam bila profesionalna „urednica“, tako da sam davala sve od sebe da moj dom bude uredan u svakom trenutku“, rekla je ona  tokom onlajn vebinara.

    Ko je manje upoznat sa njenom delatnošću, najnovija knjiga koju je izdala „Marie Kondo Kurashi at Home: How to Organise Your Space and Achieve Your Ideal Life“,  usredsređuje se na japanski koncept kurašija, što znači „način života“. Međutim, otkako je postala majka troje dece, rekla je da se njen način života promenio i da se njen fokus pomerio sa organizacije na planiranje jednostavnih načina da unese sreću u svakodnevne stvari.U knjizi  piše: „Pospremiti znači baviti se svim ’stvarima’ u svom životu“. Za Kondo, ovo znači da procenite kako dirigujete svojim životom i kreirate sopstveni ritam na osnovu onoga što vas ispunjava radošću.

    Kondo metod sređivanja, opisan je u njenoj knjizi iz 2011. godine, „The Life-Changing Magic of Tidying Up“. Ovaj metod podstiče kategorizaciju predmeta, uključujući odeću, knjige i sentimentalne predmete kako bi se utvrdilo da li oni „iskreću radost“ kod vlasnika. Od tada je podelila radost organizacije u svoje dve Netfliks serije, gde pomaže ljudima praktičnim savetima.

    Ali šta je toliko super u ovoj vesti? 

    To što vrlo ilsutrativno pokazuje da je potpuno u redu redefinisati prioritete usled drugačijih životnih okolnosti i to priznati svetu oko sebe. Zahvaljujemo Mari na ovoj maloj ispovesti koja je inspirisala mnoge da naglas izgovore slične stvari, bilo da je u pitanju čišćenje ili nešto drugo.

    Saznaj više:
    Povezani članci: