Pretraga

Zašto nas je nova serija Severance sve hipnotisala

Tekst: Iva Parađanin

Ukoliko samo pogledate kadrove iz nove serije Severance, brzo ćete ostati omamljeni. Dovoljna je otvarajuća špica da odmah shvatite da je ovo jedna od serija koja će postati kultna. Sterilni minimalistički kadrovi su u isto vreme toliko divni i opijajući, ali i preteći i uznemiravajući. Sjajni medicinski čisti brutalistički poslovni enterijeri ispunjeni fenomenalnim kastingom, učiniće da se ova serije što pre nađe na vašoj must watch listi.  Glavnog junaka igra Adam Scott, a tu su i Britt Lower, Patricia Arquette, John Torturo, Christopher Walken i još nekoliko zvučnih imena. Režiju potpisuje poznati glumac, a sada i reditelj - Ben Stiller. Koga god da njegovo ime požulja ili da možda očekuje ostvarenje koje je po ugledu na njegove uloge, nije u pravu i trebalo bi da joj da šansu. 

Zašto nas je nova serija Severance sve hipnotisala (фото 1)

Na taj prvi pogled možda zaključite da je u pitanju vizuelno unapređena verzija serije The Office: ljudi u odelima sede za kompovima, sat na zidu otkucava koliko je radnih sati prošlo, a čak i ime glavnog lika Marc Scout, pomalo podseća na Michael Scott, ili bar dele iste inicijale. Međutim ono što instant razlikuje poznati sitkom serijal od ove sci-fi distopijske drame jesu fiksirani pogledi i zamrznutost bilo kakvog odavanja ljudskosti kod likova. A u prvoj epizodi brzo saznajete i zašto. 

Zašto nas je nova serija Severance sve hipnotisala (фото 2)

Prva sezona prati pomenutog Marca Scouta (Adam Skott), udovca koji radi u malom odeljenju velike korporacije Lumon Industries. Pošto se njegova kancelarija bavi i dolazi u dodir sa osetljivim materijalima, protagonista se podvrgava proceduri poznatoj kao “severance” (otpremnina, razdvanje). Njemu se u mozak ubacuje čip, koju mu stvara podelu između posla i života. Kada nije na poslu, ne može da se seti ničega o njemu ili vremenu koje je proveo tamo. Kada je u kancelariji, ne može da se seti bilo čega o svojoj ličnoj istoriji. Procedura kojoj je podvrgnut u suštini stvara dve odvojene osobe i sve to zbog očuvanja interesa kompanije.

Zašto nas je nova serija Severance sve hipnotisala (фото 3)

Ovo nije serija koju ćete izbindžovati za jedno nedeljno popodne. Iako se isprva učini kao banalna drama na radnom mestu, Severance je izrazito napeta naučno-fantastična horor serija u kojoj ta napetost samo raste, kao i knedla u grlu dok pratite događaje koji ne mogu biti stvari, a opet vam se čine tako blisko. Svaka nova epizoda nudi nešto više i dok gledate, kao da kopate sve dublje po mračnim dubinama u koje nas kapitalistička mašina gura svakim novim danom. Ova serije učiniće da se osetite usamljeno, poljuljano, i vrlo verovatno da ćete možda i neke važne životne odluke doneti posle nje. Zapravo, bilo bi jako zanimljivo da neko isprati statistiku davanja otkaza u korporacijama nakon njene premijere.

Gutanje jedne epizode za drugom možda je ipak preveliki zalogaj, jer ćete poželeti malo prostora i vazduha između da biste sve isprocesuirali i naravno satima posle razlagali koncept serije u svojoj glavi i upoređivali sa vašim ličnim poslovnim navikama i vladajućim etikama. 

Zašto nas je nova serija Severance sve hipnotisala (фото 4)

Iako ovo nije istinita priča niti to može da bude zbog sci-fi momenta, surovost i realnost ove serije je to što nas je ošamarilo i u isto vreme navuklo da je gledamo. Ta jeziva sposobnost kojom je prikazana poslovna kultura od devet do pet i šta sve ona uopšte od nas zahteva, uzdrmala nas je i naterala da neke neupitno usvojene koncepte preispitamo. U najširem smislu Severance je priča o tome koliko je teško uskladiti poslovni i privatni život i dozvoliti da se ta dva u nekom trenutku ne prepliću. Ona je takođe jedna opsežna kritika kapitalizma i prelepo izrežirano, vizuelno savršeno upozorenje na njegove posledice po pojedinca, koji će na kraju izgleda i prestati da postoji.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor