TOP 5: Ovo su najlepše ilustrovane knjige o modi

Od knjiga o dizajnerima do onih koje se bave istorijom mode - ovo su ilustrovane fashion knjige koje ćete poželeti u svojoj kolekciji.
20.10.2024.
RECOMMENDED

Ilustracija je bila ključni element u promociji mode u prvoj polovini dvadesetog veka – fotografija je postala dominantni medij tek sedamdesetih godina. I zato, kada je modna kuća Dior prvi put angažovala švedskog umetnika Matsa Gustafsona (2012), da ilustruje kolekcije brenda, bio je to pravi povratak eleganciji najranijeg modnog izražavanja. Sem ove knjige, predstavljamo još nekoliko ilustrovanih modnih dela, koja ćete poželeti da imate u svojoj coffee table kolekciji.

Najlepše ilustrovane modne knjige

Dior by Mats Gustafson (Vol I )

Knjiga je izašla je 2017. godine i postala obavezno štivo za buduće ilustratore, umetnike i ljubitelje mode (nastala je u vreme dok je kreativni direktor kuće bio Raf Simons).

dior mats gustavson knjige 7

Brend Chanel upravo je objavio i drugi tom knjige Matsa Gustafona, sa ilustracijama.

Dior by Mats Gustafson Vol. II

Drugi tom knjige Matsa Gustafona koji je upravo izašao prikazuje siluete iz jesenje kolekcije za 2020. godinu dizajnerke ženske mode Marije Grazije Chiuri, a tu su i ilustracije trodelne cvetne haljine koju je Natali Portman nosila u reklami za Miss Dior, koja je premijerno prikazana narednog proleća.

dior ilustrovana knjiga
dior ilustrovana knjiga 2

U svojim crtežima tušem, švedski umetnik prenosi želju da se distancira od konteksta, dekorativnih elemenata i ornamentike u korist apsolutne potrage za istinom o odevnom predmetu, gde njegova reprezentacija postaje cilj sama po sebi. Njegovi potezi olovkom gotovo su apstraktni i ne izražavaju mnoštvo detalja, prevodeći delikatnost čipke, složenost vezova, senzualni osećaj kožne torbe i virtuoznu arhitekturu modela.

Ilustracije akvarelom dočaravaju teksturu, prozračnost i fluidnost odevnih komada. I prvi i drugi tom knjige možete kupiti na Amazonu.

dior ilustrovana knjiga 1
dior volume ii ilustrovana knjige 1 1

COCO CHANEL: THE ILLUSTRATED WORLD OF A FASHION ICON

Moda se stalno menja, a u tome veliku ulogu igraju dizajneri, pa je tako Coco Chanel izvršila verovatno najznačajniji uticaj na žensku modu u dvadesetom veku. Coco’s World je kompilacija prelepih ilustracija Megan Hess koje prikazuju 100 najvažnijih trenutaka u istoriji Chanela, od neverovatnog života Coco, preko uticaja Karla Lagerfelda na kompaniju, do izuzetnih predmeta koji su postali ikonični za ovaj brend – mala crna haljina, luksuzne torbe i aksesoara, glamuroznog nakita i, naravno, čuvenog parfema Chanel No 5.

Protkana istorijskim anegdotama i čuvenim citatima same Coco, Karla Lagerfelda i drugih ključnih modnih ikona tog vremena, ova knjiga je elegantan uvod u trenutke koji su oblikovali Coco i legendarni brend – i kako je moda, zauzvrat, oblikovala njihove živote.

coco chanel ilustrovana knjiga
Stranica iz knjige

Megan Hess je ilustratorka ove knjige o kući Chanel, a inače je međunarodno priznata modna ilustratorka. Njeni klijenti uključuju magazine Vogue, Vanity Fair, Harper’s Bazaar, The New York Times i brendove Chanel, Dior, Cartier, Prada, Fendi, Louis Vuitton i Tiffany & Co.


Fashion House: Illustrated Interiors from the Icons of Style

ilustrovana knjiga 3

Još jedna knjiga Megan Hess koja će vas oduševiti i dozvoliti da steknete malo intimniji uvid u živote fashion dizajnera, tako što ćete zaviriti u njihove domove.

Fashion House je kolekcija prelepih ilustracija enterijera koje prikazuju inspirativni dizajn prostora i kako se on može postići. Ova knjiga će inspirisati i oduševiti svakoga ko voli modu, ima sklonost ka dizajnu enterijera ili uživa u lepim ilustracijama. Da li ste ikada sanjali da živite u apartmanu njujorške dame iz visokog društva? Ili na raskošnom imanju jednog od londonskih džentlmena, ili u pariskom vintage potkrovlju? Na raskošno ilustrovanim stranicama ove knjige videćete kako to izgleda.

knjige ilustracija 9

Megan Hess sakupila je neke od najraskošnijih i najluksuznijih enterijera iz celog sveta u ovoj kolekciji pod nazivom Fashion House – prelepi enterijeri koji će sigurno oduševiti i inspirisati. Ova knjiga nudi i savete o uređenju doma, sa predlozima koji variraju od korišćenja dezena i tkanina na tapetama i nameštaju do koristi od eklektičnih stolica.

THE FINE ART OF FASHION – AN ILLUTRATED HISTORY

julian robinson knjige 1

Ovo je velika, ilustrovana studija o promenama u modi i stavovima koji su se dogodili kroz istoriju, a knjigu je ilustrovao Julian Robinson, poznati modni dizajner, autor, predavač, televizijska ličnost, istraživač i istoričar sa međunarodnom reputacijom, rođen je u Londonu 1931. godine. Nakon što je radio kao dečji glumac u filmovima i postao kapetan u Britanskoj vojsci tokom svoje nacionalne službe, dobio je stipendiju za Cordwainer’s Guild School, a zatim i Kraljevsku stipendiju za Kraljevsku akademiju umetnosti (pod mentorstvom Madge Garland, a kasnije Janey Ironside), gde je osvojio prvu nagradu u dizajnu mode i aksesoara.

Fotografije: Promo

Saznaj više:
Povezani članci: