The Arrangement(s): Izložba Marine Marković u Salonu Muzeja savremene umetnosti

    28.06.2024.
    RECOMMENDED

    Danas, u 19 časova, u Salonu Muzeja savremene umetnosti, otvara se izložba The Arrangement(s), umetnice Marine Marković. Ova izložba na izvestan način predstavlja završni deo serije performansa fokusiranih na pitanja odnosa moći u svetu umetnosti, u okviru umetničkog tržišta, institucionalnih politika, ali pre svega i moći u odnosu na žensko telo. Kustoskinja izložbe je Teodora Jeremić.

    Marina govori jezik korporealnog, njena praksa zasnovana je na ogoljavanju struktura koje subjekat drže u iluziji vezanosti za određeni društveno očekivani model ponašanja, i kroz različite medije (video, instalacija, performans), i različite forme potčinjenosti i dominacije u odnosu na žensko telo autorka preispituje tananu granicu između slobodne volje i biopolitičke prinude u životu žene, granicu između ličnih izbora i pritiska društva, zahteva umetničkog tržišta, koristi institucija i pojedinaca.

    izlozba marina markovic

    Permeabilnost tih granica, i dvostruku prirodu moći koja se konstantno predaje i preuzima, dodatno se potvrđuje činom tetoviranja, tim simboličnim činom prodiranja egzorealnosti u endorealnost, koje se događa prema unapred utvrđenim i dogovorenim pravilima, nekada između autorke i različitih institucija, a ovaj put između autorke i teoretičara i teoretičarki umetnosti koji njen rad “čitaju”, “tumače”, “definišu” i čije će delove tekstova, kao metateorijski tekst, Marina tetovirati tokom performansa. Autori ovih tekstova su Ješa Denegri, Matthieu Lelievre, Lucrezia Nardi, Daniele Capra, ORLAN.

    Izložba preispituje odnose moći, između ostalog i u umetnosti

    Izlozba The Arrangements Foto Ivona Zivulj 1

    Tako, izložba “The Arrangment(s)” predstavlja seriju radova kojima Marina otvara pitanje pozicija moći koja dolazi od spolja, inskripcija koje se upisuju u žensko telo, istina koje se nameću, značenja u nastajanju. Kao što Kristeva navodi da subjekt mora iznova i iznova uspostavljati govorni/čitalački/spisateljski akt kako bi održao iluziju čvrstine sopstvenih granica, tako i Marina svakim novim “upisivanjem” na kožu kao mesto kontakta, susreta i “mesto gde se delovanje, sloboda izbora i individualno osnaživanje spajaju sa pritiscima kulturne moći i tenzijama društvene/personalizovane kontrole” (Faber) ponovo uspostavlja domete pregovaranja, otvara novi dijalog, ostvaruje novi dogovor, i preispituje granice ali i ulogu pojedinca u restrukturiranju, reformulisanju i transformaciji struktura i disrupciji pozicija moći.

    Izložba će biti otvorena od 28. juna do 25. avgusta 2024. godine, a sem odlaska na otvaranje – pogledajte spisak aktivnosti koje možete da radite ovog vikenda.

    *Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u kojem je organizovana izložba Marine Marković The Arrangement(s), otvoren je u proleće 1961. u Pariskoj ulici br. 14 pod nazivom Salon Moderne galerije. Počeo je sa radom četiri godine pre nego što je otvoren Muzej savremene umetnosti na Ušću. Bila je to prva beogradska galerija koja je imala stalni program i jasno definisanu koncepciju. Izlagačka praksa Salona oduvek je bila okrenuta ka mlađim i umetnicima srednje generacije, najaktuelnijim umetničkim tendencijama, kao i predstavljanju renomiranih inostranih umetnika.

    Koncepcija Salona MSUB i dalje se zasniva na predstavljanju najaktuelnijih trendova u vizuelnoj umetnosti, pre svega kroz samostalne izložbe savremenih umetnika iz zemlje i inostranstva, ali i kroz organizovanje prezentacija, tribina i predavanja. Salon je otvoren i za tematske izložbe kustosa koji se bave savremenim tendencijama i koji u ovom prostoru imaju mogućnost da realizuju svoje projekte. Na ovaj način Salon zadržava ulogu najprestižnijeg galerijskog prostora u Beogradu, istovremeno se uspešno pozicionirajući na svetskoj sceni.

    Fotografije: Ivona Živulj, Ivan Zupanc

    Saznaj više:
    Povezani članci: