BURO. izbor: Pet najboljih knjiga koje smo pročitali ovog leta

    16.08.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/08/redakcija_cover.jpg

    Nažalost, do kraja leta nije ostalo previše. Kalendarski posmatrano, malo više od mesec dana, u realnosti, možda i manje. Srećom, još uvek može da se ubaci još koji dan za uživanje na plaži, kratak vikend-odmor, i nešto sati provedenih pod klimom. A za sve te trenutke, nema boljeg pratioca od dobre knjige.
    Baš na tom polju imamo lične favorite i sigurne preporuke, tako da ako ste u minus fazi kada je u pitanju inspiracija šta čitati, deo našeg tima je podelio koji su to njihovi letnji favoriti. Bilo da ste u potrazi za dobrim trilerom, ili štivom koje će vas iskreno nasmejati, naći ćete neki naslov za sebe.

    Manda Javorina, Beauty & Fashion Editor

     

     

    Pas”, Ivan Tokin

    Ja sam kučkar. Ja sam prohodala držeći sa za psa. Ja znam da se pas ne poseduje, ma koliko vam bio odan i koliko mahao repom kad ste tu ili odbijao da jede kada odete. Ja znam da se od psa uči. Uči se kako se voli i kako se živi u trenutku, bio on čarobno lep ili čarobno ružan. Uči se da voleti nekog (na četiri ili dve noge, potpuno je svejedno) nije dati mu ono što vi mislite da tom nekom treba, već prvo otkrivanje potreba onog drugog pa prihvatanje toga, pa tek onda pružanje, makar vama to nešto i bilo strano. Uz psa se raste ma koliko godina da imate. Ako ovo niste imali prilike da naučite sami, uzmite Tokinov roman u ruke. Objasniće vam bolje nego ja, i ovo i što šta drugo. Duhovito, iskreno i jasno.

    Jelena Karakaš, Digital Editorial Director

     

     

    Sreća za dvoje„, P.Z. Rajzin

    Leto je vreme za lakše, lepršave teme, pa tom ključu biram i naslove koje čitam. „Sreća za dvoje“ odabrala sam slučajno, a zapravo shvatila da taj roman živi u pogrešnim koricama, sve sa pogrešnim imenom. Radi se o kombinaciji chick lit (dobre!) literature i veštačke intaligencije?! Stvarno se sad ne šalim! Glavni junak Ejden zapravo ne postoji, on je napravljen u jednoj laboratoriji i pokušava da pomogne Džejn da sredi svoj život, samo što ona to ne zna. Pa hajde da kažemo ovako, zamislite kad bi se Siri odmetnula i pokušala da vam sredi ljubavni život sve vreme čitajući vaše mejlove i dopisivanja na društvenim mrežama. Pomalo zastrašujuće? Ali realno i dosta kul. Instalirajte se na neku ležaljku i pročitajte, zabavićete se, a ova knjiga će junački istrpeti i malo ulja za sunčanje. Javite utiske!

    Teodora Jeremić, Culture Editor

     

     

    Lepe strankinje”, Mirča Kartaresku

    Dva su razloga zašto volim ovu knjigu. Kao prvo, dugo posle Erlenda Lua se nisam ovako lepo i iskreno smejala. I to ne mislim smeškala, smejuljila, smejala u sebi ili uglom usana, nego stvarno iskreno smejala naglas bilo na aerodromu, u autobusu, ili sama kod kuće. Drugo, direktno vezano za prvo, je što je ovo knjiga koja se iskreno razume i oseća, zato je i toliko urnebesna jer je tako lako prepoznati likove. A može da je razume samo neko ko je sa ovih geografskih područja. Kartaresku donosi ironičan i autoironičan prikaz toga kako Zapad vidi Istok, govori o centrima i marginama, o lažnom samopouzdanju, površnom znanju, iskrenim strastima, apsurdnoj svakodnevnici, nadobudnim umetničkim krugovima, borbi za reputaciju.

    Milan Đačić, Co-Founder & Editor-in-Chief


     

    Less”, Andrew Sean Greer

    Divan roman o ljubavi i uspehu. U suštini komedija ali dosta životna, i priča sa kojom je prilično lako povezati se iako još uvek nisam u tim godinama. Priča prati pisca Arthura Lessa, na putu oko sveta na književnoj turi, dok mu se 50. rođendan približava, a sa njim i rekapituliranje svega što je prošlo i razmatranje onoga što dolazi. Iako je u nekom smislu putopis, knjiga široko pokriva teme ljubavi, veza i odnosa, i starenja. Suma je svega što smo svi na neki način prošli, i što ćemo tek.

    Marina Stajkić, Advertising Manager

     

     

    Igra šaptača” Donata Karizo

    Generalno volim da čitam naše pisce i to klasike, tako sve takve kombinacije uvek dolaze u obzir. Ipak, leti sam okrenuta „popularnim“ knjigama, čisto da malo “opustim” glavu. Trenutno čitam knjigu “Igra šaptača” Donata Karizija. Dopao mi se prvi deo “Šaptač”, stvarno mi je držao pažnju, tako da čim je izašao drugi pomislila sam da bi to bio dobar naslov za odmor i hladovinu. Maštovito, misteriozno, uzbudljivo.

    Saznaj više:
    Povezani članci: