BURO. izbor: švedski krimi-roman „Pustoš“

    31.05.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/krimi_SLIKA_U_CLANKU_TEMPLATE_copy.jpg

    Sever Evrope poznat je po svojim mračnim i hladnim zimama, pop-pesmama koje lako ulaze u uši i fantastičnim krimi-romanima.

    Švedski kriminalistički romani, filmovi i TV serije su globalni hit. To je svima već neko vreme jasno. Ako vam je potreban dokaz onda samo pogledajte šta radi Holivud: uzima i reciklira švedske serije i filmove jer im je jasno da ova nova krv donosi zaradu pošto nudi nove ideje koje Holivudu često nedostaju.

    Ovaj skandinavski noir talas nije zaobišao ni Srbiju. Sigurno ne postoji neko ko nije gledao „Devojka sa tetovažom zmaja“, „Wallander“ ili „The Bridge“, a da možda ipak ne zna da su ovi hit filmovi i serije reciklirani skandinavski originali. A postoje i pravi fanovi nordijskog noira koji su gledali ove filmove na izvornom jeziku ili čitali knjige po kojima su serije rađene. Za njih (a i za nove pobornike severnog krimi-roman talasa) stiže nova knjiga koju će poželeti u svojoj kolekciji.

    Pustoš“ je napisao Arne Dahl i roman prati istragu nestale petnaestogodišnje devojčice. Glavni detektiv koji istražuje slučaj ne nailazi na razumevanje kolega u policiji, tako da svoje ideje i pravac istrage usmerava ka sopstvenoj prošlosti u kojoj se nalaze tragovi koje mora da prepozna kako bi rešio slučaj. Nemojte misliti da knjiga nije puna obrta i da će se ono u šta ste sigurni da znate da se dešava ispostaviti kao potpuno pogrešna teorija. Arne Dahl se pobrinuo za to kao i svaki put. Uostalom, on je konstantno na prvom listu knjige bestselera upravo zbog svojih romana punih mračne atmosfere, dobro razvijenih likova, fantastičnih opisa i kompleksnih zapleta.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/Pustos.jpgPraktično svaki švedski krimi-roman nas je oduvao, prvenstveno zbog svojih originalnih zapleta, potpunih obrta u knjigama, ali i zbog stalnog insistiranja da se radnja dešava upravo tamo gde sami autori žive. Oni u svojim romanima grade likove koji imaju posao, ljubavnice i ljubavnike, porodice i tajne, i sve to kombinuju sa socijalnim prilikama u skandinavskim zemljama gde je jednakost polova izražena kako politički tako i ekonomski. Možda je baš to i ono što nas privlači ovim jakim, a u isto vreme stvarnim likovima.

    Zato je red da i vi nabavite svoj primerak švedskog krimića. Za to se pobrinula izavačka kuća Dokaz, čiji je glavni fokus upravo na skandinavskim krimi-autorima. Napokon ćete imati stalno mesto gde ćete moći da nabavite svoj primerak ako ste ljubitelji ovog žanra. Ili da to postanete ako niste bili do sada. „Pustoš“ je prvi korak ka upoznavanju nordijskog noira. Preporuka: ostavite svetla upaljena neko vreme nakon što završite poslednje rečenice.

    Saznaj više:
    Povezani članci: