Ženski pogled: tri naslova koja ćete želeti na svojim policama

    04.11.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/zeneknjige-cover.gif

    Female gaze, koji daje pogled na stvari i donosi priču iz ženske perspektive,  postavljajući ženu na poziciju ne one koja je pasivna, objektivizirana i gledana, već one koja gleda, zapaža, menja, bio je prisutan i u istoriji umetnosti i književnosti, ali prigušen i potisnut. Vremena se srećom menjaju, i ako je „ženska perspektiva“ nekada bila u usponu to je danas. Predstavljamo vam omiljene nove naslove autorki koje predstavljaju život žena ne kakav bi on „trebao da bude“, kako se „očekuje“ ili „pretpostavlja“ i vidi s druge strane, nego kakav zaista jeste. Direktan, sirov, iz prvog lica, ali predivno ispripovedan ili fotografisan.

     

    “Girl, Woman, Other”

    Bernardine Evaristo

     

    Ovogodišnja dobitnica Bukerove nagrade (zajedno sa Margaret Atwood) Bernardine Evaristo, u svom novom, osmom romanu donosi vibrantnu polifoniju dvanaest ženskih glasova, koje kroz svoje isprepletane pozicije, unutrašnje i spoljašnje borbe i probleme, donose zajedničku priču o tome šta znači biti crna žena, kakva je savremena Velika Britanija, i koji su izazovi sa kojima se žene susreću. Priče o porodici, identitetu, prijateljstvu, ljubavi, koje se ping ponguju preko cele zemlje i kroz nekoliko godina. Centralna priča je verovatno Ammina, gej scenaristkinja, sada u svojim 50-im, čiji novi komad treba da bude premijerno predstavljen u National Theater u Londonu. Uspeh joj je otklonio nešto starijih anksioznosti spram života ali doneo i mnogo novih. Ammina priča praćena je sa još 11 priča junakinja od onih koje su u dvadesetim do Hattie koja živi u severnoj Engleskoj i ima 93 godine. Životna, energična, neodoljiva knjiga koja prati puls savremenosti.

     

     

    “Girl on Girl: Art and Photography in the Age of the Female Gaze”

    Charlotte Jansen

     

    Ova knjiga je zapravo prvi put objavljena 2017. ali danas izlazi njeno prošireno izdanje, još lepše od prvog, ako je to ikako moguće, a radi se o novoj generaciji umetnica koje preuzimaju art svet, kako online tako i irl. Odrasle u kulturi prezasićenoj društvenim medijima i selfijima, one svojim delovanjem, novim načinom razmišljanja i novim pogledima, izazivaju standarde vizualne reprezentacije žena, ali i menjaju polja mode, umetnosti, marketinga, foto-novinarstva praveći moćan uticaj na estetiku i vizuelni svet danas. Charlotte Jansen je u ovoj knjizi kurirala četrdeset umetnica, koje pristupaju ženskoj reprezentaciji i identitetu iz perspektive “ženskog pogleda” (female gaze) koji je sve prisutniji i snažniji i zamenjuje “muški” stereotipizirajuć i objektivizirajuć, a autorke koriste fotografiju i internet ne bi li istražile pitanja i probleme reprezentacije žene danas. U pitanju su autoportreti ili portreti a svaki je propraćen intervjuom sa autorkom, i daju sjajan uvid u uzbudljivu promenu koja se događa.

     

     

     

     

    „Three Women“

    Lisa Taddeo

     

    Autorka je provela osam godina u praćenju žena čije priče sačinjavaju knjigu “Three Women”. U saglasnosti sa njima čak se i preselila u gradove u kojima one žive ne bi li bolje razumela njihove živote. Zasnovana na godinama praktično reportaže o životu tri mlade žene, knjiga je napisana sa neverovatnom iskrenošću i neposrednošću i predstavlja uzbudljiv, nekada i potresan portret ženske želje, potiskivanih potreba u današnjoj Americi, ali i šire. Otvara pitanja o ranjivosti, kompleksnosti, nejednakosti, ženskoj seksualnosti, emocionalnoj snazi i željama. Prva priča je u ruralnoj Indijani gde pratimo Linu koja je nakon deset godina braka u potpunosti izgubila strast, ali dobila napade panike. U severnoj Dakoti, odvija se Megina priča koja se kao sedamnaestogodišnjakinja zaljubila u svog oženjenog profesora engleskog i započela sa njim aferu koju je on iznenada prekinuo. Nekoliko godina kasnije, ponajviše iz osvete, Megi rešava da podeli sa javnošću tu priču. Treća priča se tiče Sloan, uspešne i prelepe vlasnice restorana koja je srećno udata za muškarca koji voli da je gleda dok ima seks sa drugim ljudima, a Sloan se suočava sa pitanjima dinamike moći u svom braku. Istovremeno i književnost i novinarstvo “Three Women” nas upoznaje sa tri nezaboravne žene čija nas iskustva podsećaju da nismo sami i da svi prolazimo kroz jednako začudne situacije i preispitivanja.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: