Pretraga

Ovo leto na čitalačku listu stavite skandinavske romane, predlažemo koje

Ovo leto na čitalačku listu stavite skandinavske romane, predlažemo koje

Tekst: BURO.

Leto i knjige jednostavno idu zajedno i ako spadate u ovu grupu sunčanih čitača, sigurno tokom leta pročitate značajno više naslova nego u drugoj polovini godine. Dobra vest je da se domaće izdavačke kuće punom parom trude da nam donesu najsavremenije hitove svetske književnosti i da imamo priliku da uživamo u nekim hit i nagrađivanim naslovima. Međutim, ono što u poslednje vreme privlači pažnju jeste sve veći broj skandinavskih autora i autorki na policama i to ne samo onih krimi na čiju vrsnost žanra smo već navikli. Na police knjižara stigli su odlični naslovi koji se bave temama ljubavi, porodičnih odnosa i predstavljaju pravo osveženje u ponudi. Delimo sa vama neke najnovije romane koji će vas zapljusnuti mirisom skandinavskog vetra ali i uroniti u neke nove svetove i vrednosti na koje možda niste navikli do sad.  

VIGDIS JURT - NASLEĐE

Ovo leto na čitalačku listu stavite skandinavske romane, predlažemo koje (фото 1)

Vigdis Jurt piše kao da reči dolaze pravo iz srca koje krvari, njen stil je miran, pa zadihan, repetitivan, pa oštar kao najpreciznija unutrašnja bol. Zato što tako piše o mraku usred kog niko ne želi ili nema snage da upali svetlo, zagrli, osudi, razume, potvrdi, Vigdis Jurt je svom romanu obezbedila status modernog klasika. Roman norveške autorke sagledava nasleđe kao traumu, kao pravnu proceduru, kao ritual podlog prećutkivanja, a zamršen odnos između srodnika brzo će vas uplesti i učiniti da ovu knjigu ne ispuštate iz ruke. 

TOVE DITLEVSEN - KOPENHAŠKA TRILOGIJA

Ovo leto na čitalačku listu stavite skandinavske romane, predlažemo koje (фото 2)

Posle dugog čekanja, prevod ovog savremenog klasika konačno je stigao i kod nas. U intimnoj pripovesti Ditlevsen radikalno iskreno i skoro ravnodušno govori o tegobnom odrastanju neprilagođene devojčice koja želi da bude pesnikinja, o adolescenciji obeleženoj teškim poslovima, nepoželjnim seksualnim iskustvima i okruženjem s nacističkim sklonostima, kao i o svoja četiri braka i užasnom padu u zavisnost od opioida.

Rastrzana između uloga ćerke, supruge i majke, potrebe da stvara i bolnog osećaja nepripadanja, Ditlevsen piše o ženskom iskustvu i identitetu na veoma svež način relevantan za današnje diskusije o feminizmu.

GEJR GULIKSEN - VIDI NAS NAS

Ovo leto na čitalačku listu stavite skandinavske romane, predlažemo koje (фото 3)

Možda za ovog pisca niste čuli, ali dovoljno je reći da je to čovek koji je bio zadužen za uređivanje knjiga Karl Uvea Knausgora. Ovaj roman je protkan snažnim emocijama, humorom i neugodnim situacijama. U svom prepoznatljivom stilu, Guliksen pokušava da odgovori na večita pitanja o granicama slobode u ljubavnoj vezi i/ili braku: o tome koliko je lako vezati se za nekoga, koliko je lako izgubiti sebe u odnosu sa nekim drugim, a, na kraju, koliko je teško sakupiti krhotine sopstvene ličnosti kada se odnos raspe u komade. Norveški pisac osvetljava delove nas samih kojih smo često i više nego svesni, ali istovremeno i potpuno nespremni da ih prihvatimo i promenimo.

DORTE NORS - RETROVIZOR, RAME, ŽMIGAVAC

Ovo leto na čitalačku listu stavite skandinavske romane, predlažemo koje (фото 4)

Dorte Nors je veličanstvena, smela i duhovita spisateljica, a drama koju razotkriva u svom romanu pre svega je ljudska: šta znači živeti u savremenom metropolisu, kako biti žena u 21. veku i najzad, kako pronaći svoje mesto u svetu, ma koliko ono bilo beznačajno i neizvesno.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor