“Serotonin”: Hormon sreće, zapadna civilizacija i večita potraga za ljubavlju

    02.07.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/seratonin_cover.jpg

    Odmah da se razumemo, da je klasično letnje štivo, nije (iako naslov možda ukazuje drugačije), ali ko bi uopšte očekivao lagane teme od Houellebecqa? Da je neophodno staviti je na listu knjiga koje treba pročitati, sasvim sigurno da jeste.
    Šta nam zapravo donosi novi Houellebecqov roman “Serotonin”? Sredovečni melanholični inženjer poljoprovrede, odlazi u Normandiju gde se upoznaje sa životom poljoprivrednika i uticajem slobodnog tržišta koje diktira Evropska unija. Protagonista je, kao što smo već i navikli, tipičan Houellebecqovski anti-heroj: usamljen, nezadovoljan čovek, izgubljen i podeljen, koji rangira talente i tela žena sa kojima je spavao, dok se istovremeno podseća izgubljene ljubavi. Pripovedajući o opustošenom svetu koji, bez dobrote i solidarnosti, izmiče kontroli, ovaj roman se prilično direktno i snažno suočava se temama griže savesti i pokajanja. Roman postavlja pitanja i buni se protiv političara “koji se ne bore za interese svojih ljudi, ali su spremni da umru da odbrane slobodno tržište” i kako to sad već po pravilu biva, Houellebecq i njegovi očajni, beli, sredovečni, muški naratori su još jednom nosioci društvene atmosfere, i predskazivači nacionalnog raspoloženja.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/1562081101-1.gif

    Kontroverzni roman “Platfroma” o seks turizmu i terorizmu, izašao je godinu dana pre nego što se desio veliki napad na Baliju 2002. godine. Pretposlednji roman “Pokoravanje”, o Francuskoj koja funkcioniše prema šerijatskom zakonu, nakon što je izabran muslimanski predsednik 2022. godine, izašao je 7. januara 2015. i pojavio se na naslovnoj strani satiričnog magazina Charlie Hebdo, nekoliko sati pre nego što su teroristi upali u zgradu i usmrtili dvanaest osoba. Ovaj put roman je napisan neposredno pre nego što su žuti prsluci počeli sa protestima protiv vlasti i počeli da blokiraju kružne tokove i naplatne rampe po celoj Francuskoj, i prvo što i jeste rečeno u javnosti povodom tih događaja je da je pokret „žutih prsluka“ bio već opisan u „Serotoninu“, pre nego što su organizatori i pomislili da ga započnu.

    Saznaj više:
    Povezani članci: