BURO. vodič kroz najbolje letnje muzičke festivale

    19.06.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/COVER_FESTIVALI.jpg

    Slovo po slovo prelazimo muzičke festivale koji su pred nama, i koje nećete želeti da propustite

    Leto je vreme za festivale! To znaju svi, i oni koji gotovo hodočasnički posećuju i po nekoliko redom i prate dobar zvuk po svetu, i oni koji na ovakvu vrstu događaja ne idu uopšte. U ime leta, dobrih vibracija i sjajnog provoda donosimo vam listu najboljih festivala koji su tek pred nama. BURO festivalski rečnik će vam pomoći da navigirate kroz poznate i neotkrivene festivale i odaberete svoju vrstu zabave.

    Belgija

    Dour– velika imena u malom belgijskom gradu

    (10. jul – 14. jul)

     

     

    Iako ime nagoveštava da je sumoran, nikako ne brinite oko toga jer je Dour sve samo ne sivkast i bezličan. Za festival za koji verovatno nikada niste ni čuli donosi puno toga dobrog. Pet dana događanja, sjajnih imena, raznovrsnog line-upa od indie bendova do hip-hop zvezda i sjajnih DJ-eva koji drže ekipu na nogama do kasno u noć. Ove godine neka od vodećih imena su Parov Stelar, Tommy Cash, A$AP Rocky, Gramatik, Congo Natty ali i mnogi mnogi drugi. Plus: belgijsko pivo je uvek dobar izbor i razlog zbog kojih Dour dobija i dodatne poene!

     

    Danska

    Roskilde– dobra zabava sa još boljim ciljem

    (29. jun- 7.jul)

     

    Roskilde važi za dobru i korisnu zamenu poznatom Glastonbury festivalu. Osmodnevni non-profit festival je u poptunosti osmišljen sa ciljem prikupljanja novca u dobrotvorne svrhe i svake godine najznačajnija imena pop, rok, rep i dens scene se odazivaju na poziv organizatora da učestvuju besplatno ne bi li se prikupilo što više novca. Ove godine su to The Cure, Travis Scott, Cardi B, Mø, Robyn, Christine and the Queens, Jorja Smith, Jon Hopkins, Jungle, Khruangbin, Parquet Courts, Tirzah. Pored izvrsne ekipe Roskilde je poznat i po raznovrsnim izložbama, skejt rampama, DIY zonama, i food jam štandovima gde možete sa isprobate neverovatne gastronomske specijalitete kakve baš i ne biste očekivali na ovakvim događajima.

     

    Finska

    Flow Festivaleco-friendly festival u centru Helsinkija

    (9. avgust – 11. avgust)

     

    Pored devet bina, vinil buvljaka i bioskop bara, Flow ima poseban entuzijastičan i super osvešćen fokus: posvećenost očuvanju planete zemlje. Ima nula posto karbonskog otiska, i koristi 100% recikliranog materijala i zelenu, solarnu energiju. Impresivno! Ništa manje impresivan nije ni line-up koji okuplja Cardi B, Earl Sweatshirt, Tame Impala, Robyn, The Cure, Father John Misty, Tove Lo, Modeselektor (live), Blood Orange, Pond, Neneh Cherry, Slowthai.

     

    Hrvatska

    Sonus– petodnevni party na plaži

    (18. avgust – 22. avgust)

     

    Vreme je sa šesti po redu Sonus festival na Zrće plaži na Pagu. Pet dana i noći celodnevnih žurki na plaži, na brodu, i tri kluba na otvorenom, pretvoriće Zrće u rejv bez prestanka na kome će se zvezde internacionalne techno scene kao što su Boris Brejcha, Solomun, Sonja Moonear, Sven Väth neprestano smenjivati na stejdževima.

     

    Italija

    Kappa FuturFestival– tehno u post-industrijskom parku u Torinu

    (6. jul – 7. jul)

     

    Jedino što vam je potrebno za ovaj festival je otvoren aptetit za dobrim rejvom, za ostalo ćete se već nekako snaći. Poznat kao hodočasničko sveto mesto za sve tehno fanove, ovaj vikend festival okuplja preko 30 DJ-eva. Futur Festival se održava u nekadašnjoj fabrici automobila koja je pretvorena u gradski park u srcu Torina, i predstavlja savršenu scenografiju za ovakav događaj. Ogromna gradska žurka u džinovskom industrijskom hangaru tu i tamo prošaranom prirodom.Ovogodišnji line-up između ostalih čine Carl Cox, Richie Hawtin, Jamie Jones, Boys Noize, Vitalic, Peggy Gou, Charlotte de Witte.

     

    Mađarska

    Sziget– legenda festivalskog neba

    (7. avgust – 13. avgust)

     

    Šarenolika ekipa, ludački dobar program, sedam dana, i grad i priroda- Sziget sa razlogom spada u omiljene festivale s obzirom da zaista povezuje sve što je potrebno za dobar provod. Kampovi i žurke su smeštene na Old Buda, ostrvu u Dunavu koje omugućuje da istovremeno budete i u gradu i u prirodi. Iako tehnički gradski festival, Sziget daje priliku posetiocima ipak da se distanciraju od grada i uživaju u nešto drugačijem doživljaju i pogledu na grad, ne iz njega. A line-up? Apsolutno genijalan! The National, Foo Fighters, Ed Sheeran, Florence + The Machine, Jungle, Post Malone, Franz Ferdinand, James Blake, Years & Years, IAMDBB.

     

    Maroko

    Oasis Festival– muzička oaza

    (13. septembar – 15. septembar)

     

    Marokanski Oasis festival organizuje se petu godinu za redom, i može se reći da se zaista uspostavio kao lider na severno-afričkoj festivalskoj sceni. Ušuškan u senci Atlas planina, na pola sata vožnje od centra Marakeša Oasis će i ove godine biti održan u luksuznom Fellah hotelu, što omogućava žurke na bazenu, sjajna pića i ultimativno uživanje.

     

    Nemačka

    Melt Festival– tri dana rock, pop i dance muzike i ozbiljnog ‘Mad Max’ vajba

    (19. jul – 21. jul)

     

    Gigant na nemačkom festivalskom kalendaru koji iz godine u godinu uspeva da spoji rock i dance svet i napravi jedinstveni spoj i mešavinu ovih zvukova i energije u starom, industrijskom muzeju. Pored muzičkih nastupa biće i ogromnih steampunk instalacija po prostoru i sa tavanica. Line-up uključuje Bon Iver, A$AP Rocky, Jorja Smith, Skepta, Four Tet, Modeselektor (live), Bonobo (DJ set), The Black Madonna, Maribou State (live), Ross From Friends (live), Slowthai.

     

    Norveška

    Øya Festivaleco- friendly festival u gradskom parku

    (6. avgust – 10. avgust)

     

    Pridružite se grupi od 18,000 ljudi u centru Osloa na nezaboravnom Øya provodu koji u svom muzičkom repertoaru objedinjuje rock, hip hop i pop. Ovaj festival ima dugu tradiciju i održava se u velikom Tøyen parku koji je toliko magično zelen da su zeleniji od njega jedino možda promoteri i organizatori festivala i njihova ideja da dobrom muzikom i eco osvešćenošću promene svet. A muzika je zapravo i više nego dobra: The Cure, Robyn, Karpe, Tame Impala, Sigrid, James Blake, Earl Sweatshirt, Tirzah, Rex Orange County, Ezra Collective, IDLES, Pond, Slowthai.

     

    Poljska

    Instytut Festival– techno žurka na obodu Varšave

    (21. jun – 22. jun)

     

    Festivali u Istočnoj Evropi generalno važe za malo više edgy, na neobičnijim lokacijama, alternativnijeg zvuka, nego njihovi zapadni rođaci, i drugo izdanje Instytut festivala to u mnogome i dokazuje. Ovaj elektro i tehno festival se održava u  zamku iz XIX veka Modlin Garrison u okolini Varšave, i ima tri bine: glavnu, rejv i underground na kojoj jedinstvena Instytutova strast za tehnom i poznavanje sjajnih i nedovoljno afirmisanih imena dolazi do punog izražaja. Ovde se đuska od sumraka do svitanja, i opet ispočetka.

     

    Srbija

    Exit– rejv na tvrđavi

    (4. jul – 7. jul)

     

    Dobro poznato ime, koje ne možemo da zaobiđemo. Deset bina, velika gužva, sjajni izvođači (ove godine su to The Cure, Carl Cox, Paul Kalkbrenner, Greta Van Fleet, Tom Walker, Dimitri Vegas & Like Mike, Jeff Mills, Charlotte De Witte, Maceo Plex), genijalna lokacija na Petrovaradinu, opravdavaju zašto za EXIT važi krilatica “party long party hard”. Ako još uvek niste kupili svoje karte (ne znamo šta ste čekali do sada), ali još uvek nije kasno!

     

    Španija

    DGTL Barcelona– vrhunska tehnologija i još bolja muzika

    (23. avgust – 24. avgust)

     

    DGTL je daleko više od festivala. On je iskustvo puno otkrića, inspiracije i iznenađenja. Kroz muziku, umetnost i vrhunsku produkciju Princip DGTL tima je takav da tokom godine tragaju za najsvežijim tehnološkim inovacijama i najuzbudljivijim napretcima, koje u kombinaciji sa muzikom, koriste da bi posetiocima priredili jedinstveno i nezaboravno festivalsko iskustvo koje prevazilazi muziku. U kombinaciji vodećih imena muzičke i umetničke scene, i novih talenata koji se tek otkrivaju DGTL pravi balans i jedinstvenu atmosferu.

     

    Švedska

    Way Out West– muzički crème de la crème u skandi scenografiji

    (8. avgust – 10. avgust)

     

    Way Out West se održava na nekoliko lokacija u Getenborgu i ove godine je povezao neke od najboljih izvođača na evropskim turnejama, i okupio ih na jednom mestu. Veoma skandinavski po duhu i vajbu- duge letnje noći, vrhunska eko osvešćenost, vegeterijanska hrana i kako kažu, potvrđeno LGBT+ sertifikovani.

    Saznaj više:
    Povezani članci: