Melanholični februar: Muzika kojom smo opsednuti ove nedelje

    13.02.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/playlistafebruar_cover.jpg

    Znate ono kada vam se pesma uvrti u glavu i prosto neće da ode?
    Šta god da radite, uhvatite sebe da mrdate u njenom ritmu, prati vam svaku misao kao OST života tih dana, budite se sa njom, puštate je poslednju pred spavanje. Naravno da znate. A znate li šta je jedino gore od toga? Kada je tih pesama više. Guraju se za svoj red u glavi i na plejlisti, a vi manje više vrtite isti repertoar dok svi oko vas a i vi sa njima ne poludite, i poslednja nervna ćelija ne podigne rukice da maše u ritmu. Barem je kod nas tako ovih dana jer su kraj januara i početak februara doneli toliko dobrih pesama da ne znamo koju bismo radije slušali. Na vreme za Dan zaljubljenih, pravi synth-pop melanholični februar. Sve pesme su obavijene synth zvukom, melanholičnom atmosferom, i ljubavnom tematikom, idealne i za žurke do jutra i malo suza, i za suze na podijumu. Volume up, i pritisnite play, ali budite upozoreni. Zarazne su.

     „It Just Doesn’t Happen“, Destroyer

    Impresivni, trinaesti po redu album Dana Bejara, poznatijeg kao Destroyer, “Have We Met” izašao je 31. januara i od tada nas ne ostavlja na miru. Oscilira po njegovom poznatom univerzumu samo je nekako malo uvrnutiji i mračniji. Dan kaže da je caka njegovog prepoznatljivog zvuka i pesama, setiti se najmanje poetične stvari i pokušati da od nje napraviš nešto prelepo. I uspeo je, a iako je ceo album za preporuku, “It Just Doesn’t Happen” je aktuelni favorit.

    “Physical”, Dua Lipa

    Ozbiljne teorije zavere se razvijaju u komentarima ispod pesme na temu zašto je u ovoj meri opčinjavajuća. Odgovora još nema ali ono što sigurno znamo jeste da je jedan od lepših primera dark disco zvuka. Bukvalno povratak u 80-te ili direktno u “Stranger Things” i s-a-v-r-š-e-n-a podloga za spremanje pred izlazak. Ovaj synth-pop single je još jedna od najava za njen novi album „Future Nostalgia“, koji se očekuje 3. aprila, i da budemo iskreni, očekuje se onako baš. Do tada đuskamo uz najnoviju disco ljubavnu aferu. Baby keep on dancing like you ain’t got a choice! Spremni za vikend?

    „Young Buck“, Braids

    Na jesen su nas oduvali sa “Eclipse (Ashley)” što je ujedno bio i prvi uvid u album koji spremaju, i koji izlazi pet godina nakon poslednjeg. Album „Shadow Offering“, izlazi u aprilu, a nedavno smo dobili još jedan singl koji je, iako veseliji i lepršaviji nego prvi, jednako dobar. Magnetično, energično, elektronski. Sjajan zvuk i iskren, lični narativ koji se poigrava sa pitanjima ljubavi, požude i posesivnosti i pokazuje nam u kom pravcu Raphaelle Standell-Preston razvija svoj predstojeći album.

    “Are You Gonna Tell Her? ”, Tove Lo

    Trenutni pobednik na listi. Iako pesma nije izašla sada, i deo je „Sunshine Kitty“ albuma koji je već izdala, Tove Lo je tek sada uradila spot i učinila da pesma dobije novi život. I to kakav. “Skoknula” je do Sao Paola, pa se u spotu pojavljuje i brazilski muzičar MC Zaac i dvoje genijalnih plesača, a ceo video potpisuje sjajan brazilski kreativni dvojac ALASKA.
    Lepljivo letnja atmosfera, naelektrisana da ti se zavrti u glavli. Uz protugalski, zarazan ritam, i dark synth koji omađijava, Tove Lo nas je podsetila (ako je to iko ikada i zaboravio) zašto je nekrunisana kraljica malo sirovijeg i mračnijeg, grunge popa. Uz ovo se dočekuje jutro na podijumu za igru, a i priziva leto. I ne šalimo se, zarazno je.

    “Run”, Joji

    “Run” je drugi singl sa Jojijevog debitanskog albuma „BALLADS 1“ i kao i ostala njegova diskografija, ima izrazito melanholični vajb, a pesma donosi čitav raspon emocija koje oseća zbog nekoga ko je sada u novoj vezi. A on, nema drugi izbor nego da “pobegne” od svojih osećanja. Razumemo te, svi smo bili tu, Joji.

     “People I’ve been sad”, Christine & The Queens

    Lepo, snažno i iskreno. Christine jeste kraljica palete melanholije, ali je ovde i nema toliko nijansiranja koliko svedenosti, jednostavnosti i direktnosti. Baš kako bi rečenica, „ljudi, bila sam tužna“ i treba da zvuči kao pesma.

    Saznaj više:
    Povezani članci: