Zašto s nestrpljenjem iščekujemo Netflixov dokumentarac o Zodiac serijskom ubici?

Možda konačno dobijemo neke nove odgovore
20.10.2024.
RECOMMENDED

Ah, Zodiac. Ako ste iole ljubitelj kriminalističkih misterija, ime ovog serijskog ubice već vam je dobro poznato. Čovek koji je tokom 60-ih godina prošlog veka ostavio trag surovih zločina širom Amerike, a iza sebe – ništa osim gomile pitanja.

Nikada nije uhvaćen – što je prava ironija, jer je obožavao da se obraća javnosti kao da igra mačke i miša sa policijom. I evo nas, 2024. godina, i dalje se pitamo – ko je, zaboga, bio taj čovek? Iako duboko u sebi svi znamo da odgovor verovatno nećemo dobiti, Netflix nas je uspešno ubedio da još jednom zavirimo u ovaj slučaj.

Zodiac kao nova opsesija

Zašto? Zato što volimo dobru misteriju, naravno. I nema većeg misterija od Zodijaka – čoveka koji je slao kriptirane poruke u novine, zadirkivao policiju, a zatim nestao bez traga. Njegova brutalna ubistva i šifrovana pisma stvorili su nešto što bismo mogli nazvati „savršeni true crime fenomen.“ I šta je onda toliko fascinantno? Pa, pre svega, taj njegov stil – to nije bio samo serijski ubica, to je bio „performer,“ kako ga mnogi nazivaju, koji je podizao uzbuđenje i strah u Americi.

Naravno, postoji ta konstantna nada da će svaki novi dokumentarac o njemu otkriti neki zaboravljeni trag, neki novi dokaz koji bi konačno rasvetlio misteriju. Netflixov „This is the Zodiac Speaking“ koji dolazi 23. oktobra obećava upravo to – dublji uvid u ključne trenutke istrage.

Screenshot 2024 10 18 at 13 44 39 Зодијак 2007

Ali, ruku na srce, svi znamo kako će to izgledati. Još jedna runda razgovora sa bivšim detektivima, poneka teorija zavere i, naravno, neizbežni intervju sa autorom knjige koji je „siguran“ da zna ko je Zodiac. Sve to već smo videli, zar ne – samo odvojeno? Ali, opet, ovoga puta možda je drugačije – možda konačno dobijemo neke nove odgovore.

Ipak, tu je i moje lično mišljenje. Kao neko ko je gledao sve moguće dokumentarce na temu true crime-a, Zodiac je uvek bio najzanimljiviji. Ne samo zbog jezivih zločina, već zbog načina na koji je manipulisao javnošću. Njegove šifre su i danas predmet istraživanja, a tek nedavno, tačnije 2020. godine, jedan od njegovih kriptograma je konačno dešifrovan. Policiji je trebalo više od 50 godina!

Screenshot 2024 10 18 at 13 45 05 Зодијак 2007
zodiac netflix

Ako to ne govori dovoljno o komplikovanosti njegovog uma, ne znam šta bi moglo. Zodiac je tvrdio da je ubio najmanje 37 osoba, ali policija mu pripisuje samo pet žrtava – sama ta informacija čini čitav slučaj još bizarnijim. I dok su sumnje padale na Arthura Leigh Allena, on nikada nije optužen, a njegova smrt 1992. godine stavila je tačku na istragu. I opet, Zodiac ostaje enigma.

Zašto onda nestrpljivo čekamo ovaj novi dokumentarac? Možda zato što nismo sposobni da odustanemo od nerešenih slučajeva. U svetu gde gotovo sve možemo pronaći jednim klikom, fascinacija misterijama koje niko nije rešio postala je neka vrsta kolektivne opsesije.

Zodiac nas, na neki način, podseća da čak i uz sve naše moderne tehnologije, svet i dalje krije zagonetke koje ne možemo rešiti. A možda smo jednostavno postali zavisnici od true crime sadržaja, tražeći uzbuđenje u zločinima koji su daleko od nas – u vremenu, prostoru, pa i realnosti.

Screenshot 2024 10 18 at 13 45 43 Зодијак 2007

Tako da, iako znamo da nas „This is the Zodiac Speaking“ verovatno neće dovesti do otkrivanja pravog identiteta serijskog ubice, jedva čekamo da se ušuškamo ispred ekrana i uronimo u još jednu priču o njemu. Jer, kao što je Zodiac igrao igru sa policijom, tako i mi igramo igru sa misterijom koja ga čini aktuelnim – uvek na korak do rešenja, ali nikad dovoljno blizu.

Foto: IMDb

Saznaj više:
Povezani članci: