Nova Snežana je Latinoamerikanka: Adaptacije u eri političke korektnosti

15.08.2024.
RECOMMENDED

Disney ponovo na udaru kritike? Da, jer je izašao trailer za filmsku adaptaciju popularne bajke o Snežani i sedam patuljaka. Vest sve više intrigira korisnike društvenih mreža, a intriga ne jenjava još od trenutka kada su u javnost procurili prvi kadrovi sa snimanja.

Nova verzija, koja bi trebalo da zaživi 2025. godine, zamišljena je kao mjuzikl, i tehnički se smatra rimejkom čuvene animirane verzije „Snežana i sedam patuljaka“ iz 1937. godine. Dok jedni sa nestrpljenjem iščekuju povratak jedne od najvoljenijih priča svih vremena, drugi strahuju da će moderna interpretacija narušiti originalnu čaroliju i nostalgiju koju bajka nosi sa sobom. Ali, da li je ove reč samo o „originalnoj čaroliji“ ili se iza te čarolije kriju druge varnice?

snezana

Čemu kontroverza?

U središtu rasprave našla se, ni manje ni više – politička korektnost. Ona je ovde došla do izražaja kroz niz promena koje odstupaju od originalne priče i narativa bajke. Nakon polemike oko „Male sirene“, da li nas očekuje još jedan slučaj „osavremenjene“ bajke sa Snežanom u glavnoj ulozi? Prvi kadrovi govore da je tako.

Jedan od najspornijih poteza Disneyja jeste odluka da se sedam patuljaka zameni sa sedam čarobnih bića, različitih veličina, etniciteta i polova.

Studio je objasnio da je cilj bio da se izbegne stereotipno prikazivanje patuljaka, ali mnogi smatraju da je time suštinski izmenjena srž priče, čime se gubi originalna dinamika i humor koji su činili patuljke toliko jedinstvenim i dragim publici. Dodatno, izbor glumaca za ove uloge izazvao je dodatne kontroverze, jer su prilikom kastinga zanemarene osobe niskog rasta, koje bi autentično dočarale ove likove.

Screenshot 2024 08 13 140803

Još jedna sporna tačka tiče se izbora glavne glumice. Rachel Zegler 23-godišnja glumica latinoameričkog porekla, koja je izabrana za ulogu Snežana, naišla je na talas kritika zbog svoje tamnije puti i fizičkog izgleda koji se ne poklapa sa tradicionalnim prikazom lika čije lice je „belo poput snega“. Mnogi su postavili pitanje da li je Disney preterao u svom pokušaju da prilagodi likove modernim društvenim standardima, žrtvujući pritom vernost izvornom materijalu.

Uprkos kritikama, glumica je ostala čvrstog stava da ne odustaje od uloge, koristeći društvene mreže da podeli svoje stavove i izrazi zahvalnost obožavaocima koji su je podržali.

„Želim da svaka devojčica zna da, bez obzira na sve, može postati princeza,“ napisala je na mreži X, u jednoj od svojih emotivnih poruka.

Snežana u eri političke korektnosti

Meseci su prolazili, ali kontroverze oko ovog Disneyjevog projekta nisu jenjavale. Kritike su se nastavile, prvenstveno usmerene na odluke koje se tiču glavne glumice, što je izazvalo zabrinutost da bi ovaj film, koji bi mogao biti prekretnica u karijeri Rachel Zegler mogao postati njen najveći izazov do sada.

Interesantno je da, iako film još nije stigao do publike, već kruže glasine o mogućoj zameni za ulogu Snežane. Priča se da bi Jenna Ortega, mlada glumica koja je postala globalni fenomen zahvaljujući ulozi Wednesday, mogla preuzeti ovu ulogu.

To znači jedno, Disney ne odustaje od namere da upravo ulogu Snežane dodeli glumici tamnije puti. Na obema je da izdrže pritisak društva, a na ljudima da se zapitaju da li im zaista smeta „autentičan prikaz bajke“.

Ono što je neosporiva činjenica, jeste da je Snežana zaista okarakterisana za razliku od Male Sirene kao princeza izrazito bele puti, po čemu je i dobila ime. No, da li je taj element zaista bitan za čitav narativ i suštinu bajke.

Što se tiče ostalih uloga, ulogu Zle kraljice preuzima Gal Gadot, što dodatno podiže očekivanja javnosti. Režiju filma potpisuje talentovani Mark Webber, čije se ime vezuje za filmske hitove poput „500 dana leta“ i „Neverovatni Spajdermen“, dok su za scenario zadužene Greta Gerwig, renomirana rediteljka popularnog filma „Barbie“, i Erin Cressida Wilson, iskusna scenaristkinja poznata po dubokim, karakterno bogatim pričama.

Ni princ više nije „isti“

U ovoj verziji, princ će imati drugačiju ulogu nego u originalu, jer je cilj reditelja bio da prikaže Snežanu kao snažnu i nezavisnu ženu koja može da spasi samu sebe – bez potrebe za princom na belom konju, čime se naglašava savremeni koncept ženske osnaženosti.

Iako je premijera prvobitno bila planirana za mart 2024. godine, zbog štrajka filmskih radnika, film će zvanično stići u bioskope krajem marta 2025. godine. Prvi trejler već je dostupan i obećava spektakl koji će, bez sumnje, izazvati još mnogo rasprava.

Foto: Instagram, IMDb, YouTube

Saznaj više:
Povezani članci: