Ako knjige progovore: Zašto svet nije pravedan?

    24.08.2024.
    RECOMMENDED

    Biti pravedan od malena… Biti pravedan kad god je moguće…

    Ako su vaši mališani deca koja žele da se u školsku klupu vrate s novim znanjem, imam savršen predlog za vas. Nedavno mi je u ruke došla jedna fantastična knjiga. Nisam čitala prvi deo, ali drugi – “Mi nezaustavljivi” – je nešto što bi trebalo da ima svaka školska biblioteka. Iako je ovo knjiga za decu, iz nje i stariji mogu da nauče mnogo.

    Hararijev talenat

    Knjiga je nastavak prvog dela serijala „Mi nezaustavljivi“, koji je oduševio čitaoce širom sveta. Harari, poznat po svojoj knjizi „Sapijens“, sada nam nudi još jedno uzbudljivo i edukativno putovanje kroz istoriju, ali na način koji je i zabavan i lako razumljiv. Čitajući ovu knjigu pomislila sam – kakav talenat ima ovaj čovek! Juval Noa Harari poseduje dar da teške, složene teme jasno i sažeto predstavi na dinamičan način i da ih prenese uzbudljivo na papir. Ovde, između ostalog, čitamo o tome kako biti pravedan.

    „Mi nezaustavljivi 2“ (Kreativni centar) vodi nas u vreme kada su ljudske civilizacije tek počele da se razvijaju. Umesto da se suočavamo sa suvoparnim istorijskim činjenicama, Harari nas vodi kroz priče koje otkrivaju kako su se stvorili prvi gradovi i kraljevstva, poput drevnog Egipta. Prelazak sa sakupljačkog na poljoprivredni način života, koji je u početku delovao kao korak ka napretku, zapravo je doneo mnogo izazova, uključujući i stvaranje društvenih nepravdi koje se osećaju i danas.

    Kroz priče o organizovanju naselja, upravljanju ogromnim poljoprivrednim površinama i izmišljanju pismenosti, autor nas vodi kroz avanture koje uključuju rešavanje problema, borbu sa napadačima i razvoj sistema oporezivanja. Ovi procesi nisu prikazani samo kao istorijski događaji, već kao živopisni trenuci u kojima su se oblikovali temelji naše civilizacije.

    Što se tiče stila pisanja, Harari koristi jezik koji je razumljiv mladim čitaocima, ali i bogat detaljima koji oduševljavaju sve one sa istraživačkim duhom. Njegove knjige su preplavljene anegdotama, humorističnim trenucima i dijalozima koji su bliski današnjoj deci. Ovo čini čitanje ne samo edukativnim već i veoma zabavnim iskustvom. Uz to, knjiga je obogaćena živopisnim ilustracijama Rikarda Zaplane Ruisa koje dodatno oživljavaju istorijske događaje i likove, omogućavajući čitaocima da se osećaju kao da su sami svedoci tih krupnih trenutaka u istoriji.

    Jedan od ključnih aspekata knjige je Hararijeva sposobnost da složene istorijske procese predstavi na jednostavan i privlačan način. Pitanja poput „Kako su nastali porezi?“ ili „Zašto ljudi ratuju?“ nisu samo teoretski koncepti, već su prikazani kroz uzbudljive narative i zanimljive likove koji se suočavaju sa stvarnim problemima.

    (NE)PRAVEDAN svet

    Knjiga se ne zaustavlja samo na pružanju istorijskih informacija. Ona poziva čitaoce da kritički razmišljaju o svetu u kojem živimo danas. Kako biti pravedan? Povezujući događaje iz prošlosti sa savremenim društvenim pojavama, Harari podstiče čitaoce školskog uzrasta da prepoznaju i analiziraju društvene nepravde i probleme u današnjem svetu. Ovo je odlična prilika za razvijanje kritičkog mišljenja i aktivnog društvenog angažovanja.

    Ova knjiga namenjena je deci od 9 godine. Harari prenosi lepu i snažnu poruku kroz pripovedanje, tako da ću knjigu rado koristiti sledeće godine kada moj sin bude u devetoj godini. Ova knjiga ne zamara čitaoca datumom za datumom, već zaroni u zašto su se stvari desile i uticaj tih stvari umesto toga. Mislim da će mu to dati dublji pogled na istoriju i iskreno, meni je to učinilo isto.

    Ilustracije u ovoj knjizi su takođe divno urađene. Dodaju detalje i ponekad čak i malo razigranosti što je savršeno za ovu starosnu grupu. Hvala Kreativnom centru, izdavaču, na prilici da pročitate ovu knjigu i preporučite je vašim školarcima.

    pravedan

    Foto: Promo


    Pre nego što se sa našom decom vratimo u školske klupe, dajte sebi i svojim klincima priliku da uživaju u ovom fantastičnom putovanju kroz istoriju i otkriju sve čarolije koje knjiga „Mi nezaustavljivi 2“ ima da ponudi. Ne samo da će vam pomoći da bolje razumete svet oko sebe, već će vam pružiti i sjajnu osnovu za razmišljanje o tome kako možete doprineti stvaranju pravednijeg i boljeg sveta. Relju, kako biti pravedan? Srećno čitanje i prijatno uživanje u poslednjim danima leta.


    O tome kako je serijal stigao u Kreativni centar

    Na Sajmu knjiga za decu u Bolonji 2022. godine urednici Kreativnog centra imali su priliku da slušaju predavanje Juvala Noe Hararija, na kome je najavio svoj novi projekat – Mi nezaustavljivi – serijal knjiga za decu o istoriji čovečanstva. Harari je govorio o tome kako je nedugo nakon objavljivanja hit-knjige Sapijens do njega sa raznih strana počelo da stiže isto pitanje – da li bi mogao da napiše sličnu verziju namenjenu deci. Autor je naglasio da pisanje za decu doživljava kao veoma važan i odgovoran zadatak, jer „ako će iko doneti promenu u svetu u kome živimo, to su upravo oni koji su sada deca“.
    „Ideja o tome da dete koje danas čita sutra može promeniti svet u samoj je srži izdavačkog koncepta Kreativnog centra već 35 godina. Zbog toga smo, čim se predavanje završilo, stupili u kontakt s Hararijevim agentom. Znali smo koliko je važna poruka koju nosi priča o nezaustavljivima i pridružili smo se grupi od preko trideset svetskih izdavača koji su objavili prvu knjigu iz ovog serijala. Posle odličnih reakcija na prvu knjigu, drago nam je da smo u mogućnosti da našim čitaocima predstavimo i drugo izdanje iz serijala Mi nezaustavljivi, koji bi, po planu, trebalo da obuhvati četiri knjige“, navode iz Kreativnog centra.

    Saznaj više:
    Povezani članci: