BURO. je razgovarao sa bendom zalagasper, cool slovenačkim muzičkim dvojcem

    19.06.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/COVER_ZALAGASPER.jpg

    Slovenački duo zalagasper predstavio je nedavno u Beogradu svoj najnoviji singl “come to me”, koji redom dolazi posle ostvarenja po kojima ih već poznajemo i volimo, kao što su „Valovi“, „Baloni“ i „S teboi“. Zalagasper su ove godine predstavljali Sloveniju na Evroviziji sa pesmom “Sebi” i iako nisu odneli pobedu, svojim jednostavnim, minimalnim i predivnim nastupom su učinili da počne ozbiljno da se priča o njima i magiji koju stvaraju.

    Sada je na red došao novi singl, koji, kako sami kažu govori o tome da dom nije određen jednim mestom, već “ osobom koja nas tamo čeka, kojoj odlazimo kada nam je potreban mir”. Šta njih čeka u narednim mesecima, kada najbolje stvaraju i kako vide svoje dosadašnje uspehe, popričali smo sa Zalom i Gašperom.

    “Come to me” je prvi singl koji niste samostalno producirali već u saradnji sa Nikodemom Milewskim. Kako je došlo do te saradnje?

     

    Tako je, budući da smo odlučili da se još više nego do sada usredsredimo na samo pisanje pesama, potražili smo pomoć u domenu produkcije.

     

    Nikodema nam je zapravio predstavio naš label, Universal Music. Svakako, već je bio upoznat sa našim radom budući da je bio zadužen za master svih naših numera sa „Štiri“ EP-a. Upoznali smo se u Beču prošle godine u Sunshine Mastering studiju kada se dosta razgovarali o našim idejama i muzici uopšte i prosto se desio taj „klik“. Tada smo proveli veći deo dana u studiju, dok su oni u onom do nas radili na masteru novih pesama za SOHN-a. Kako je on jedan od naših omiljenih izvođača, shvatili smo to kao znak!

    Imate neverovatnu sposobnost da “uhvatite” atmosferu u svojim numerama, pogotovu tu neku sanjivu, poetičnu, malo i nostalgičnu… Kao muzičari, da li pre razmišljate o prošlosti ili budućnosti?

     

    Zapravo, apsolutno svaka od naših dosadašnjih pesama opisuje konkretan period u našim životima i prenosi ono što se događalo, promene do kojih je dolazilo i kako smo se mi osećali tim povodom. Moguće je da baš to što govorimo o emocijama u datom, sadašnjem trenutku rezultira slikovito prenesenom atmosferom. U svakom slučaju, izuzetno nam je drago da slušaoci to mogu da osete, jer nam je vrlo važno da se i na taj način povežemo sa njima.

    Koji zvuk vam najviše prija, i uvek izmami osmeh?

    Zala

    Ako pričamo o konkretnom zvuku, rekla bih da je to cvrkut ptica. Sa druge strane, muzički gledano, sasvim sigurno Rhye.

    Gašper

    Imam želju da kažem da je „zvuk“ koji mi trenutno najviše prija zapravo tišina. Mislim da se to prepoznaje i u našoj muzici, koju karakteriše nekakva umerenost. Osim toga, „Gioventù Bruciata“ koju peva Mahmood je ovih dana moja traka!

    U Barbicanu je pre nekoliko meseci bila prilično dobra izložba, “Modern couples”, i fokusirala se na avangardne, radikalne, kreativne, inspirativne parove koji su i stvarali i bili zajedno. Iz vašeg iskustva, da li je da vrsta saradnje otežavajuća ili olakšavajuća okolnost?

    Zala

    Generalno, sa kim god da radim, odnosno stvaram muziku, mora da postoji ta snažna konekcija i razumevanje. Lakše je i utoliko što jedno drugom možemo direktno da kažemo sve, kada je reč o donošenju odluka, i nema potrebe za nekom težnjom da budemo uzdržani ili previše fini kao prema nekome koga slabije poznajemo. Osim toga, u našem slučaju možemo da radimo sa bilo koje lokacije na svetu, pa smo, deleći karijeru, u prilici i da zajedno ispratimo sve promene koje poželimo da napravimo.

     

    Jedina donekle negativna strana može da bude ta tanka linija između posla i naše privatnosti, pa će se sasvim sigurno dogoditi da sa vremena na vreme u toku doručka pričamo o poslovnim planovima, što bismo, zapravo, voleli da izbegnemo.

    Gašper

    Tako je, mada i tu postoji rešenje – postati disciplinovan i svesti čak i ovakav posao na „9 do 5“. Bilo da je u pitanju emotivna veza ili veza između prijatelja i porodice, ona svakako mora da bude na prvom mestu.

    Pretpostavljam da ste do sada već sredili utiske sa nastupa na Evroviziji u Tel Avivu. Sada kada se sve smirilo i vratilo u normalu, kako vam iz ove perspektive deluje to iskustvo?

     

    Uvek ćemo ceniti priliku da prisustvujemo i učestvujemo u takvom događaju kao što je Eurovision Song Contest. Sa druge strane, ona izaziva puno pomešanih osećanja, uz neverovatno mnogo odgovornosti, pa smo srećni što je završena i ponovo možemo u potpunosti da se posvetimo našoj muzici. Može se reći da je Evrovizija donekle kao osnovna škola – naučiš jako mnogo i iskustvo je nezamenljivo, ali ne bi se ponovo vraćao.

    Da li je ikada postojao plan B? Mislim, osim bavljenja muzikom, da li ste razmišljali o nekoj drugoj profesiji?

    Zala

    Zapravo, sve do februara sam pohađala školu za bibliotekara, odakle bih se preusmerila za rad u knjižari ili izdavaštvu. Sada mislim da ću muzici zauvek ostati verna, ali ovakav vid karijere će takođe uvek ostati opcija koju ću možda isprobati. Da znate, i Gašper ima sklonosti ka sličnoj stvari…

    Gašper

    Da, voleo bih da imam štampariju koja se bavi štampanjem knjiga isključivo, ali mi na pamet pada da eksperimentišem sa dizajnom i različitim pristupima, kreiranjem knjiga čiji bi dizajn predstavljao neku novu vrstu umetnosti. Ali, sa druge strane, ja stvarno, stvarno volim muziku.

    Definitivno ne spadate u one autore koji izbacuju singl za singlom, i padaju u zamke masovne produkcije i štancovanja materijala. Kakav dijalog želite da uspostavite sa publikom?

    Zala

    Najvažnije nam je da stvaramo muziku na koju smo ponosni i zbog toga ulažemo toliko vremena u svaku pesmu. To je naš pristup, drugačiji ne bi imao smisla.

    Gašper

    Od samog starta, ulagali smo vreme, kako u pisanje i produkciju, tako i distribuciju, pre nego što smo počeli saradnju sa Universal Music-om. Međutim, ni sada nećemo pokušavati da nužno ubrzamo stvari, budući da nam je fokus samo na tome da pružimo pravi kvalitet i najiskrenije se predstavimo slušaocima. Nismo zainteresovani za nekakav vid „instant slave“ koji bi od nas iziskivao ekspresnu produkciju.

    Šta je sledeće na vašoj to do listi? Koji su vam planovi za leto, bližu budućnost? Možemo li da počnemo da se radujemo nekom novom videu?

     

    Prva stvar na listi svakako jeste spot za „come to me“, a onda plaža! Potrebna nam je plaža, pre nego što krajem avgusta nastavimo sa nastupima. U našem slučaju, taj odmor i slobodno vreme su nekada najproduktivniji kada je reč o pisanju novih pesama i to će ovog puta biti prava stvar, budući da radimo na novom albumu!

    Saznaj više:
    Povezani članci: