Dreg kraljice Dekadenca, Markiza De Sada i dreg kralj Zed Zeldić Zed govore o svom novom projektu, lokalnoj dreg sceni i ostalom (a toga je dosta)

21.06.2021.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/queerraspirator_cover.jpg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a

Možda bi trebalo da počnemo od početka. Za one koji se još nisu susreli sa ovim projektom, hoćete da objasnite šta je Queer Respirator? Ko stoji iza ovog projekta, kako je došlo do njega? I uzgred, čestitke na svemu urađenom do sada.

Zoe:

Tragali smo koji bi naš odgovor bio na opšte stanje konfuzije, izolovanosti, kontrole i discipline. Shvatile/i smo da je stanje koje poprima svako od nas, usled stalnih oprečnih informacija koje dobijamo usled COVID 19 krize, oblik depresije, ansioznosti i izgubljenosti. Kada smo zaključili da nam je potrebno da se makar i veštačkim disanjem održimo nastala je ideja o Queer Respirator-u.

Erupciju projekta doživljavamo u Liminalnom Banketu, našoj odi kuhinji, iskonskom mestu okupljanja, agori običnog, spasiocu zdrave pameti. Ovaj foto / književni / veb performans je naš način da odamo počast prostoru koji nam je pomagao da ublažimo frustracije, vežbamo kreativnost, prolivamo suze, lomimo se i sastavljamo.

Dodala bih da Queer Respirator podrazumeva i druge sprovedene aktivnosti – seriju radio emisija, video performanse, DJ miks, ali i introspekciju kroz razgovor sa Jelenom Petrović, teoretičarkom umetnosti. Projekat je imao veliki uticaj i vidljivost, izazvavši veliko interesovanje različitih krugova naše publike.

Vladimir:

Nadovezao bih se na Zoe i dodao da je glavna ideja projekta bila da se savremeni društveno-politički kontekst odnosno novo stanje tzv. normalnosti usled pandemije obrade na zabavan i inovativan način u konceptualnom, likovnom i poetskom smislu.

Andrej:

Kvir Respirator nije ni čovek ni mašina. To je jedan poetski antiklimaks na kraju sveta u izvođenju tri disonantne persone. U pitanju je multimedijalni, online, umetnički projekat, iza kog u praksi stoji mnoštvo ljudi, a konceptualno Vladimir Bjeličić, Zoe Gudović i Andrej Ostroški. Ne, ne, hvala vama!

Respirator osim što ima prilično nezgodne konotacije sada u trenutku pandemije, aludira i generalno na nemogućnost disanja. Ne želite valjda da kažete da se osećate ugušeno ovde? Šta vas guši? Šta sprečava normalnu respiraciju?

Andrej:

Normalnu respiraciju sprečavaju patrijarhat i kapitalizam, sa primesama globalne histerije. Kvir Respirator je tu da nam svima pruži novi dašak svežine, optimizma i generalne volje za životom.

Vladimir:

U odbranu naziva projekta koji se zaista raznoliko može protumačiti, rekao bih da se sama reč respirator može tumačiti i kao simbol borbe za život. U našem slučaju ta borba je politička i odnosi se na kritičku artikulaciju stvarnosti najpre u lokalnom kontekstu gde Pravda više ne postoji praktično ni za koga, sem za privilegovane članove društva kojima takav poredak sasvim odgovara.

Zoe:

Respirator je mnogima i spasio život! U zemlji gde svakodnevno imamo korupciju, ekološko, političko, ekonomsko i kulturno pogoršavanje svakog aspekta života, ne možemo da kažemo da zdravo dišemo. Nama je upravo rad na projektu Queer Respirator vratio nadu u onu bazičnu ljudskost, da smo tu jedne/i za druge. Kada je sve postalo neizvesno, pa i neka nova platforma budućnosti, mi shvatamo da ono što je Queer Respirator ponudio i nudi je upravo, objašnjeno rečima Jelene Petrović, teoretičarke umetnosti, platforma za izražavanje visoko-politizovanog estetskog subverzivnog odgovora na pandemijsku stvarnost.

Šta vas najviše plaši u toj istoj budućnosti?

MARKIZA:

Strahujem ponekad da mi neće isporučiti haljinu na vreme, da će mi štikla biti preniska, ogrlica neuverljiva. Na primer, čarapa ne sme da pukne! Ukratko – problemi prvog sveta, možete misliti.

ZED:

Mene ama baš ništa, sve smo već videli, sad me raduje i nešto novo da doživimo. Ako su to roboti da zamene žene u rad u kući, besplatan, još da mi pevaju neku pesmu dok u fotelji čitam novine, pa za Zeda bolja budućnost ne postoji. Nemam grižu savesti da mojoj ljubljenoj ne pomažem, em ne odmažem, em što bi lajf koučevi u pandemiji rekli, lezi meditiraj, sutra ćeš da jedeš.

DEKADENCA:

Mene najviše plaši da ću da u polumraku promašim stepenicu i skotrljam se sa bine. Mada, čak ni to, jer sam solidno tapacirana. Da, ne, obrišite ovo što sam rekla. Ja nemam strahova!

Šta slušate na repeat ovih dana?

ZED:

Slušam komšiju što u sred bela dana zavaruje terasu, prozore, baštenska vrata, muzika da oboliš, dušu da izgoriš. Kad još podviknem može jače manijače, burazer što je za mašinom odmahne i krene da peva. Prava balkanska duša, voli samo mašine da sluša i vođu.

MARKIZA:

Slušam preznojene majstore kako renoviraju levo krilo mog novog smeštaja koji sam, najzad, dobila zahvaljujući restituciji. Ne podnosim novu gradnju, nestabilna je, propusna, a spolja najčešće nedovoljno ozelenjena. Stoga pristajem na visoke plafone, svetle prostore i velike balkone. Volim da gledam u nebo, krošnje i maštam da svako ima i da mu se može.

DEKADENCA:

Slušam audio zapise raznih varijanti izvođenja monologa Ledi Makbet i pokušavam da manifestujem oduzimanje polnosti, da bih mogla da počinim razna nedela.

Šta vas je poslednje oduševilo?

MARKIZA:

Činjenica da je američki predsednik Bajden ruskom predsedniku Putinu poklonio naočare i skulpturu bizona.

ZED:

Mene i dalje raduje, kad vidim male pomake, kad osetim nežnost i ljubav. Volim i bunt, kao što je spašavanje bara, reka, prirode. Oduševi me kad ljudi spašavaju životinje i kad ih udome!

DEKADENCA:

Poslednje što me je oduševilo jesu anegdote koje mi je prepričavao moj pokojni očuh, kozački ataman i general pukovnik ruske vojske u rezervi, dok se bavio kontraobaveštajnim radom za makar tri globalna ministarstva unutrašnjih poslova.

Jel imate neki trik za očuvanje zdravog razuma ili je to precenjena kategorija?

MARKIZA:

Čitajte, jer je čitanje fundamentalno. U suprotnom, govorite artikulisano, glasno i sa puno ideološki ispravnih parola poput – Revolucija je bitna, nebitna je nitna!

ZED:

Razum je precenjena kategorija. To ovde dugo nisam sreo, te kad se ukaže, možda ću ga zadržim i očuvam, do tad meditirajte i jedite sutra!

DEKADENCA:

Predajte se apsolutnom zadovoljstvu, plivajte toplim morima telesnih grehova. Ne sanjajte – budite!

Saznaj više:
Povezani članci: