Pretraga

Šejla Kamerić o vešticama, slobodi i Balkanu

Šejla Kamerić o vešticama, slobodi i Balkanu

Tekst: Iva Parađanin

Foto: Edvin Kalić,
Mehmed Mahmutović,
Alisa Prudnikova

Sećam se prvog trenutka kada sam se suočila sa radom Bosnian girl u zagrebačkom MSU. Kažem suočila, jer vas njeni radovi navode upravo na to: suočavanje i pogled oči u oči koji vas budi, provocira, probada i ostaje zauvek u vašoj glavi. U meni je ovaj pogled izazvao bes, bunt, uzdrmao podlogu i naterao na preispitivanje i promatranje uloga. Od ovog prvog susreta sa umetnicom nastavila sam da pratim njen rad tokom godina, osećajući sve vreme neku vrstu povezanosti i bliskosti, iako se nikada do sada nismo srele. 

Šejla Kamerić, rođena je 1976. godine u Sarajevu, bavi se filmom, fotografijom, predmetima, crtežom i instalacijom. Preklapajući teme i motive intimnog sa pitanjima društvenog i kolektivnog, Šejla je razvila svoju liniju rada internacionalno, sa fokusom na alternativne istorijske narative, lične istorije, politike sećanja, oblike otpora i posledice ljudske, a pre svega ženske, borbe. Insistirajući na empatiji kao osnovnom mehanizmu spajanja sebe, svog rada i posmatrača, Kamerić upozorava na moć političkog diskursa, dok istovremeno stvara isti. Njeni radovi deo su mnogih važnih kolekcija, kao što je kolekcija Tejt Modern u Londonu, Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, muzej Boijmans Van Beuningen u Roterdamu, Vehbi Koç fondacija u Istanbulu, MACBA u Barseloni, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt kolecija u Austriji, ArtTelekom u Nemačkoj, itd.

Šejla Kamerić o vešticama, slobodi i Balkanu (фото 1)
Šejla Kamerić o vešticama, slobodi i Balkanu (фото 2)

Vidim čovečanstvo žene, ali i muškarca. Dualnost, seksuanost. Reklamu i ideologiju. Potrebu da se zna i da se nauči. Drugačiji pristup dobrom držanju i stanju. Skrivenu istoriju žena koje želim da razotkrijem. Ja prikazujem ženu. Pokazujem ono što je iza, pokriveno, obučeno, dekorisano, izmišljeno. Pokazujem ono što je u ćošku, okrenuto ka zidu.
Neuhvatljivo i emotivno. Iracionalno. Romantično i tragično. Smelo. Smešno. Histerično. Drugačije perspektive. Bez njih, mi smo u linearnom vremenu, na šinama koje nas ne vode ka pravom stanju uma individue
- navodi se u najavnom tekstu samostalne izložbe ove umetnice koja će 2. aprila od 17h otvoriti samostalnu izložbu pod nazivom MOTHER IS A BITCH u galeriji Eugster. 

U sklopu izložbe takođe će biti održano predavanje Šejle Kamerić na Fakultetu za medije i komunikacije. 

Dan uoči otvaranja izložbe, pitala sam je samo delić onoga što sam želela, ostavljajući prostor da neke odgovore opet dobijem preko pogleda i njenih radova. 

Sutra je otvaranje vaše samo samostalne izložbe u Beogradu. Kako se osećate tim povodom i kakva je bila saradnja sa Gorankom Matić i Bracom Nadeždićem koji su učestvovali u njenoj realizaciji?

Prošle sedmice sam pala preko skele postavljajući izložbu u Kunstahausu Dresden, tako da sam bukvalno polomljena. Ali to da nismo otkazali izložbu i da dolazim u Beograd na postavku i otvaranje me beskrajno veseli.

Goranka i Braca su najdivniji saradnici, a i divni prijatelji. Volim svaki trenutak proveden u njihovom društvu. Ideja za ovu seriju radova je krenula prije više od tri godine, ali tek nakon što me Goranka osokolila i spojila sa Bracom rad je zaista “skuhan”. Sve fotografije smo snimili kod Brace u studiju. Goranka je “škljocnula” portrete, čuvala mi stah i navigirala dok je Braca radio ostale fotografije. Šminku je radila predivna Irena Miletić. Bilo je iznimno lako i lijepo raditi sa njima. Uz njih imala sam i fantastičan tim Eugster galerije i kustoskinju Nataliju Paunić, tako da sam vrlo sretna.

Šejla Kamerić o vešticama, slobodi i Balkanu (фото 3)

U najavi izložbe stoje dva termina koja su mi posebno ukrala pažnju i koja po meni, objašnjavaju percepciju i položaj žena i oslikavaju nerazumevanje sveta: "histerično" i ""veštice". Ko su za Vas veštice?

Vještice su sve žene. To su naše majke. Naše kćerke. Još smo daleko od svijeta u kojem je moguća rodna sloboda ili ravnopravnost spolova. Seksizam još uvijek vlada. Patrijarhat nas je natjerao da povjerujemo da su vještice neke lude, zle žene. Mi još uvijek živimo u toj laži koja služi da se opravda stravičan zločin koji je trajao vijekovima. Žene su mučene, spaljivane, ubijane, kažnjavanje samo zato što su bile žene ili što su pokušavale da mjenjaju svijet oko sebe pomožući sebi i drugima.

"Nekad su ubijane samo zato što su bile privlačne ili što je njihova seksualnost viđena kao prijetnja".

Vještice su bile babice, travarke, šamanke, žene koje su poznavale ili željele da spoznaju svoje tjelo, one su širile svoje znanje, pokušavale da lječe. Strah od vještica još uvijek postoji. Djecu još uvijek tako plaše. Kad to prestane biti tako, bićemo korak bliže slobodi i ravnopravnosti.

"Muški svet čine ženska tela; ista ona tela koje muškarac i njegov svet neumorno pokušavaju da ukrote, osvoje, love i unište", navodi se takođe u tom tekstu. Gde je onda naša sloboda, kako da slomimo sve ove okvire? Gde vi vidite Vašu slobodu?

Okovi se skidaju znanjem. Naš um je prvo što moramo osloboditi. Samospoznaja. Samoprihvačanje. Sve su to koraci slobode. I zdravlje je sloboda. Umjetnost je za mene sloboda. Tako se ja borim, ali svako ima svoje načine i upravo je to ono što je suština. Sloboda izbora.

U kakvoj relaciji su po Vama kapitalizam i patrijarhat?

Kapitalizam i patrijarhat su u neraskidivoj vezi. Oba sistema moramo prevazići.

U Vašim radovima konfrorirate intimno i lično sa nečim društvenim, često koristeći autoportret kao medij. Da li je lično-političko i koliko ličnim narativima možemo pokrenuti stvari u umetnosti?

Mnogo puta sam govorila o odnosu intimnog sa društvenim jer je upravo to bitan dio moje umjetničke prakse. Način na koji osjećamo i posmatramo svijet oko sebe je intiman. Naše persektive su uvijek individualne ali one uvijek imaju zajeničke elemente. To su tačke dodira. Tako se poznajemo. To čini društvo. Lična iskustva nas formiraju, grade naše političke stavove.

"Često se pitam kakvu bi umjetnost stvarala da sam rođena u nekim jednostavnijim i sretnijim okolnostima. Da li bi imala istu snagu i želju da mjenjam i pokrećem…"

Čini mi se da sa velikim talasima progrovaranja žena i njihovom odlučnošću da više ne ćute i ne trpe svedočimo određenoj vrsti ženskog buđenja kolektivno, a naročito u regionu, to je vidljivo i u umetnosti gde sve više žena unutar nje koristi iskustva koja su do skoro bila cenzurisana ili stigmatizovana. Kako se vama čini trenutna umetnička scena u Evropi kada je borba za rodnu ravnopravnost u pitanju?

Ne bih to nazvala buđenjem, ali istina je da se pozicija žena mjenja, da se naši glasovi više čuju, da smo vidljivije i osvještenije. Nažalost još smo daleko od pozicija moći. Mnogo više žena umjetnica je vidljivo na sceni, ali muškarci su ti koji odlučuju. Novac je u muškim rukama. Kad to kažem mislim i na private kolekcionare, i na javne fondove kojim uglavnom rukovode muškarci. Upravo zbog toga je tako očigledan disbalans u kupovinama umjetničkih radova žena u odnosu na muškarce. Na sličan način je vidljiv disbalans u zastupljenosti i pokazivanju žena. Jedino riješenje je radikalna promjena politike. Da bi došli do balansa mora postojati obeštećenje.

Šejla Kamerić o vešticama, slobodi i Balkanu (фото 4)
Šejla Kamerić o vešticama, slobodi i Balkanu (фото 5)

Jedan od Vaših najpoznatijih radova je Bosnian Girl, nastao 2003. Kako danas gledate na njega? Da li on za Vas menja značenje kako vreme prolazi?

Uskoro će biti dvadeset godina od kako je nastao taj rad. To je zaista mnogo vremena. Moj odnos prema tom radu se mjenjao. Uvijek sam znala da je on važan, ali nekad sam pokušavala od njega da pobijegnem. Smetalo mi je da me se konstantno posmatra kao ‘bosansku djevojku’-bosansku umjetnicu koja je napravila rad Bosnian Girl. Osjećala sam skrivene predrasude jednako bolno kao i one koje su u ovom radu pokazane. To je rad koji je nastao prije nego što su postojale društvene mreže, a bio je koncipiran tako da se ‘dijeli’. Oduvijek sam željela da on postoji mimo mene. Da ga svi mogu koristiti, imati, pokazivati. To je uspijelo jer taj rad govori o univerzalnoj temi. Taj rad je nastao u Bosni i vezan je za genocid u Srebrenici , ali on govori o predrasudama, šovinizmu, netrpeljivosti. Dobro je da je on uspio da pobijedi taj nacionalni kontekst u koji su ga neki pokušavali smjestiti. Sretna sam da je tako i zaista ponosna. U junu ove godine Bosnian Girl će biti pokazan u muzeju TATE Modern u Londonu. Interesantno će biti sagledati na koji način će ga gledati generacije koje su mlađe od njega.

U svojim radovima vraćaš se na određana dešavanja iz istorije. Zasto je važno da govorimo o prošlosti kada je položaj žena u pitanju?

Zato što tako učimo. Zato što se vrata otvore da bi se zatvorila i ako to ne znamo lako možemo ostati ispred zatvorenih vrata. Pozicija u kojoj smo danas i kojoj imamo neka prava nije došla sama od sebe i lako nam može biti oduzeta. Ako ne učimo iz prošlosti, ako ne znamo za greške koje su napravljene one nam se mogu puno lakše ponoviti. Pravo na izbor tj. zabrana pobačaja je pravi primjer tog.

"Moramo poznavati prošlost da se u nju ne bismo vraćali."

Koliko mislite da su važne ženska solidarnost, razmena iskustava, udruživanje i empatija koju imamo jedna prema drugoj?

Kroz istoriju žene su morale naći različite načine da prežive. Jedan od njih je bila i borba za milost mužjaka. Tako su se žene okretale jedna protiv druge. Traume kao i taktike preživljavanja su urođene tj. nasljeđene. Srećom empatija je osobina koju možemo da gradimo. Naravno samo ako za to postoje minimalni preduslovi, a to znači da nismo psihopate. Zapravo, empatija je vezana za jedan određeni dio u mozgu koji može, kao i svaki drugi mišić da jača. Evo jedan primjer koji je vezan za naziv moje izložbe “Majka je kučka’. Ko je i šta je kučka, kuja, ženka od psa, šta je tu loše? I zašto postoji toliko pogrdnih imena za ženu? Kučka, kuja, gadura, drolja, kurva pa onda da se vratimo na životinje ženke…krava, kobila, guska, zmija, koza itd. Evo jeda praktičan savijet, ajmo prestati sa korištenjem tih naziva. Na nama je. I ne samo da žene moraju da pomažu jedna drugoj već moraju da pomognu i muškarcima da budu feministi.

Danas ste svetski poznata umetnica koja izlaže po najpoznatijim galerijama i muzejima, ali se često vraćate na Balkan, i fizički i tematski u svojim radovima. Šta on za vas predstavlja i da li prema njemu osećate neku odgovornost?

Ne, ne osjećam odgovornost. Ne osjećam ni partiotizam, ni nostalgjiju, pa čak ni neku posebnu pripadnost. Moja veza sa Balkanom je pomalo mazohistična, a pomalo konformistična. Mene Balkan i uzbuđuje i deprimira. Ali ono što je možda najvažnije za umjetnost koju stvaram jeste da me Balkan drži budnom. Sa Balkana bolje posmatram zapad, a lakše bježim na istok, sjever i jug.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor