Pretraga

Fantom za BURO: Novi album je posvećen svim Jugoslovenkama ovoga sveta i onima koji se tako osećaju!

Fantom za BURO: Novi album je posvećen svim Jugoslovenkama ovoga sveta i onima koji se tako osećaju!

Tekst: Vanja Ratković

Iza alijasa Fantom, stoji Petar Wagner, multitalentovani mladi muzičar iz Beograda. Na live nastupima sa Petrom svira i Luna Škopelja. Fantom je poslednjih godina napravio pravi mali bum u regionu kada je elektro-pop u pitanju. Bilo da je njegova autorska muzika u pitanju, ili low-fi obrade velikih jugoslovenskih hitova, poput Bajagine pesme "Sa druge strane jastuka", Fantom pleni svojom mistikom i rekreiranim retro zvukom kom je udahnuo novi život. Kroz Fantoma, Petar priča priče svoje generacije jezikom 80-tih. 

Upravo večeras imaju tajni koncert u Beogradu, a sutra izbacuje prvi spot ikad za numeru "Barbara" sa nadolazećeg albuma. Ovo je bila tema našeg razgovora sa Petrom, ali i simbolika imena i budući planovi.

Nedavno si imao Ex-Yu turneju svirkama u Zagrebu i Sarajevu. Kako su prošle, kakve su ti impresije?

Turneja je i dalje u toku. Za nedelju dana sam u Makedoniji, pa onda i u Nišu. Zagreb je grad koji je među prvima zavoleo muziku Fantoma i ta međusobna ljubav traje, a Sarajevo je bilo veliko iznenađenje! Tako dobra energija i tako lepe devojke. Još uvek sabiram utiske.

80-te su ti definitivno izvor nadahnuća. Šta te najviše privlači u vezi sa ovim periodom i njegovim zajtgajstom?

To je neka vrste nostalgije za vremenom u kojem nikada nisam ni živeo, ali opet imam osećaj kao da sam bio tamo i onda kroz pesme pokušavam da oživim ta nepostojeća sećanja.

Sutra izbacuješ i prvi spot. Da li ćemo u budućnosti moći još da ih očekujemo?

Iskreno se nadam. Spot za pesmu "Barbara" je posveta filmu "Kako je propao rokenrol". Snimam je na kasetama. Možda režiser Veljko Lalović, regionu poznat kao Uvek Prisutan, i ja nastavimo u tom smeru.

Fantom za BURO: Novi album je posvećen svim Jugoslovenkama ovoga sveta i onima koji se tako osećaju! (фото 1)
Fantom za BURO: Novi album je posvećen svim Jugoslovenkama ovoga sveta i onima koji se tako osećaju! (фото 2)

Taj spot je ujedno sniman za prvi singl sa tvog novog albuma "Jugoslovenke". Kojim tačno Jugoslovenkama je posveć album?

Mogao bih da upadnem u nevolju ako bih iskreno odgovorio kojim je tačno Jugoslovenkama posvećen album (smeh)! Zato ću dati politički korektan odgovor - svim Jugoslovenkama ovoga sveta i onima koji se tako osećaju!

Kada možemo očekivati druge pesme sa albuma?

Verovatno u februaru. Videćemo kakva je situacija sa virusom i propusnicama pošto je album usko vezan za koncerte.

Kako izgleda tvoj stvaralački proces, da li je romantizovano čekanje inspiracije ili samo rad, rad, rad?

Inspiracija je svuda oko nas i do nje se dolazi konstantnim radom. Traženje inspiracije je posao koji traje 24 sata. Da sam je čekao ne znam da li bih i 2 pesme napisao u životu.

Zašto Fantom? Beogradski fantom? 

Upravo tako! Možda i najviše kul ličnost iz jugoslovenske mitologije modernog doba.

Fantom za BURO: Novi album je posvećen svim Jugoslovenkama ovoga sveta i onima koji se tako osećaju! (фото 3)

Izjavio si u jednom intervjuu da si odrastao uz Džeja. Koja ti je njegova omiljena pesma?

(Smeh) Morao bih malo da se prisetim, ali recimo "Upalite za mnom sveće". Gotičarska stvar.

Šta je prednost, a šta nedostaje domaćoj muzičkoj sceni?

Prednost je što ima dovoljno mesta za sve, a nedostaje to što nema ljudi koji će da popune ta mesta. U poslednje dve godine stvari se razvijaju bolje nego ikada i to je dobar smer. Zanima me ishod u budućnosti.

Pre manje od pola godine imao si sadadnju sa bendom Dram. Da li možemo još neku saradnju očekivati od tebe?

Bilo je i saradnji sa tam, pocket palmom, Surrealom, otvaranja koncerata za Buč Kesidi. Cela scena sarađuje i nema mesta za suparništvo. Možda bi bilo zanimljivo sarađivati sa nekom osobom koja predstavlja neki potpuno drugi žanr muzike.

Koji su ti budući planovi?

Da odlučim koji je sledeći singl i da porazmislimo o konceptu spota. Takođe, voleo bih da se svi družimo uskoro na koncertima i da ne postoje stvari koje nas dele i prepreke koje sprečavaju nekoga da dođe na koncert.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor