Pretraga

Isidora Simijonović: “Moja radoznalost se ne umara”

Isidora Simijonović: “Moja radoznalost se ne umara”

Tekst: Iva Parađanin

Bilo da ste gledali neku predstavu u kojoj igra, film ili seriju, sigurno ste zapamtili lik koji je ona tumačila, jer je on bio pre svega - autentičan, a takva je i sama glumica. Isidora Simijonović u svojim glumačkim performansima spaja novo i klasično, avangardno i vintage što je i razlog zašto je baš ona jedno od lica nove kampanje Classic Leather linije. Ona je karakterna, talentovana i oseća odgovornost da govori o stvarima koje su joj važne. Razgovarali smo sa njom o ulogama, samopouzdanju i očuvanju sebe. 

Isidora Simijonović: “Moja radoznalost se ne umara” (фото 1)

Glumom si počela da se baviš vrlo mlada. Kakva je bila Isidora tada, a ko je sad?

Bila je devojčica, a danas je devojka koja voli svoju unutrašnju devojčicu.

Čemu su te naučile sve tvoje uloge i od koje uloge si naučila najviše? 

Retko koja uloga me nečemu nije naučila. Kroz svaku ulogu sam radila sa nekim delom sebe, nekim pitanjem ili aspektom ličnosti. Pa neka je i najmanji detalj uvek se desi neka spoznaja. I to je ono najlepše u ovoj umetnosti, prilika da se baviš sobom i kroz ono što radiš.

Kakve uloge ti najviše prijaju?

Najviše se radujem kada zbog uloge moram da naučim nešto novo ili izađem iz svoje zone komfora na neki način. U toku je snimanje filma Pored nas, u režiji Stevana Filipovića. Pucala sam iz Kalašnjikova i imala neke scene borbi koje smo radili sa sjajnim kaskaderima. Bila sam srećna kao dete dok smo ih snimali.

Isidora Simijonović: “Moja radoznalost se ne umara” (фото 2)

Kako ne izgubiti sebe kada imaš toliko uloga, toliko identiteta kojima moraš da se posvetiš?

Iako obožavam svoj posao i uživam kada sam u nekom procesu koji me potpuno obuzme mislim da ako izgubiš sebe, izgubio si sve. Izgubio si šansu za ljubav, sreću i sve ostale radosti u životu. Ako to izgubiš onda moraš sve da zaustaviš i da se pronađeš. Baš ništa nije važnije od toga. Jer neće te posao zagrliti na kraju. Stvarnost je ipak važnija od svake iluzije. Iako iluzija jeste nekad beskrajno zavodljiva.

Jedna od definitvino najistaknutijih uloga je ona u seriji "Jutro će promeniti sve" koju smo opsesivno pratili. Ova serija je jako važna jer smo posle dugo vremena dobili seriju koja se bavi mladima. Koji su to problemi sa kojima se najčešće susreće tvoja generacija danas?

Tako je. Mislim da nam treba još osvarenja koja se bave mladima. I koja kreiraju mladi ljudi. U toj seriji je osetno koliko se autora tiče tematika i koliko im je iskreno važno bilo da pričaju tu priču. Jutro svakako ima baš posebno mesto u mom srcu. I publika je tu seriju prepoznala i prigrlila kao svoju. A mladi pored uobičajenih problema mladih u Srbiji, imaju i sve probleme koje nosi ovo vreme u kome živimo i svaka nam čast kako se sa svim tim nosimo.

Šta najviše voliš kod pozorišta, a šta kod filma?

U pozorištu najviše volim proces priprema, to je dva meseca koje provedeš u radu sa kolegama i premijera je vrhunac tog rada. Nedavno smo imali premijeru predstave Mizantrop u Beogradskom dramskom pozorištu. To je bio proces zbog koga mi čak nije bilo žao što sam ceo avgust provela u Beogradu. Uživala sam. Dođite da pogledate predstavu. Kod filma obožavam to što se snima scena po scena, i svaka je malo umetničko delo za sebe. Volim tu koncentraciju na setu dok traje kadar. Volim koliko svi elementi od glume, režije, kostima, fotografije , zvuka, montaže kada se na kraju stope daju taj rezultat filmske magije. Dobra scena na ekranu ima moć da ti se zauvek ureže u sećanje.

Učestvovala si u dokumentarnom filmu "Ona se budi". Koliko je važno da danas glasno govorimo o rodnoj ravnopravnosti i kakvu vrstu odgovornosti ti osećaš?

Osećam potrebu i odgovornost da prostor koji mi je dat kada mi se ukaže prilika iskoristim da govorim o stvarima koje moraju da se menjaju. I menjaju se i zbog toga sam neizmerno srećna. Ali moraju da se menjaju još, u kolektivnoj svesti, najpre u institucijama, pa školama, u kancelarijama i domovima jer to dugujemo devojčicama u nama, i posle nas.

Kako radiš na samopouzdanju i koliko je ono važno u glumi?

Mislim da samopouzdanje dolazi iz dobrog odnosa sa sobom. Nekada sam mislila da je samopouzdanje kod glasnih ili arogantnih ljudi. Kasnije sam naučila da je samopouzdanje učenje o sebi, negovanje dobrog, stvarnog i iskrenog odnosa sa sobom i ljudima oko sebe.

Šta je za tebe autentičnost?

Autentičnost se nepogrešivo oseti. Autentičnost nije usiljena i ne može se na silu biti autentičan. Ne može se njom paradirati. Autentičnost je suptilna i magična. I nema ništa lepše nego kada se desi kontakt dve osobe koje je imaju i neguju, to je ta magija.

Kako bi opisala svoj stil i koja ti je omiljena kombinacija u kojoj provodiš dan?

Obožavam modu. Za mene je odevanje način izražavanja. Stil se gradi vremenom. Dosta sam ekperimentisala sa oblačenjem kroz odrastanje, bilo je tu naravno i dosta promašaja. Ali mislim da kao i u životu, treba dozvoliti sebi promašaje da bi upoznao svoj stil. Sada već znam tačno da li je nešto za mene ili ne. Volim autentične komade, volim i vintidž komade, volim da kombinujem klasiku i nešto šik. Večita inspiracija mi je Seks i grad i neprevaziđena Keri Bredšo. Iako obožavam štikle i nikada neću odoleti dobrim cipelama, ne bih mogla da zamislim život bez farmerki i patika. Ikona među Reebok modelima mi je Classic Leather, to su patike kakve bih uvek nosila u danima kada mi treba ta kul klasika.

Isidora Simijonović: “Moja radoznalost se ne umara” (фото 3)

Otkrij nam kako najradije provodiš slobodno vreme.

Na reci ili na moru, u prirodi, pored vode sa nekim dragim ljudima i svojim psom. To mi je idealan scenario.

Šta smatraš svojim najvećim uspehom do sad?

To što uvek imam elana da učim nove stvari. Moja radoznalost se ne umara i to volim kod sebe.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor