Maja Šuša o ulogama, generaciji i naravno, Bašta festivalu

    27.05.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/majacover.jpg

    Maja Šuša osim što je glumica, jedna je od osnivačica i umetnička direktorka Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti. Vodi emisiju na Radio Aparatu „U svojoj bašti“ gde inspirativno secira filmskie i drug inicijative sa interesantnim sagovornicima. Snimala je kratkometražne i dugometražne filmove, TV serije, igra u pozorištima u Beogradu, a nedvano smo je gledali u debitanskom filmu Ivana Bakrača „Posle zime“ u kome igra glavnu ulogu. Ona je autentična i glasna, a njena misija je višedimenzionalna i proteže se kroz dijapazon različitih delovanja. Ragzovarale smo o generaciji, važnosti progovaranja i naravno Bašta festivalu koji toliko željno iščekujemo. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1653654164505611.jpg
    FOTO: vremeza.com

    Znamo da si vrlo mala spoznala šta je to čime bi želela da se baviš i da je jedan od tvojih prvih angažmana bio na daskama pozorištanceta Puž. koji filmovi ili predstave su bili formativni za tebe tokom odrastanja, koji su najviše uticali na tebe kao ličnost ali i na želju da postaneš glumica?

    Prvo mi pada na pamet predstava “Punjene tikvice” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u kojoj sam igrala kao devojčica i taj osećaj scene i starijih glumaca, ozbiljnosti tog trenutka predstave, bio je za mene jako važan i osećala sam da je to to, valjda bi ja to trebalo uvek da radim. U srednjoškolskim danima mnogo sam volela “Šine” i “Hadersfild”, “Brod za lutke” u Srpskom narodnom pozorištu. A već sam se u tom nekom periodu navukla na Godara i obožavala Anu Karinu i “Žena je žena” i “Ludog Pjeroa”.

    Koliko su nam potrebni i važni generacijski sadržaji i zašto, u filmskom i pozorišnom smislu, i koliko ih uopšte ima danas?

    Želim da verujem da ih ima sve više. I tehnički uslovi olakšavaju mladima da ispolje svoju kreativnost, a čini mi se da mlađe generacije imaju više hrabrosti i da su mnogo otvorenije da govore o svojim problemima od nas u tom uzrastu. Dosta projekata koje sam radila u poslednje vreme bili su fokusirani na mladu publiku i stvarno se divim koliko su oni otvoreni i spremni da se upuste u dijalog, pobune i iznesu svoj stav. Nažalost, često to nisu komercijalni sadržaji i nadam se da će i pozorišta, televizije i velike produkcije više početi da misle o tome šta zanima mlađu publiku. Nedavno smo radili predstavu “Na litici” po tekstu “Norveška danas” Igora Bauersime, koju je režirao Zoran Zarubica, a igramo Nikola Pavlović i ja. Ova predstava se bavi pitanjem usamljenosti i mentalnim zdravljem mladih. Očekuje nas turneja po Srbiji gde će veliki deo naše publike činiti srednjoškolci i ne mogu da dočekam te susrete.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1653654165626998.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1653654165192249.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1653654165390679.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1653654164744181.jpg
    BAŠTA FEST PROMO

    Šta možemo da očekujemo ove godine na festivalu?

    Jako raznovrsnu selekciju, 25 filmova među kojima je 13 žena rediteljki, što me posebno raduje. Nekako se iz godine u godinu taj broj povećavao i sada smo stigli i do više nego ravnopravne cifre. Ne vodim se time kada biram filmove, ali na kraju napravim računicu i budem baš ponosna što je tako. Nakon filmova, čeka nas odličan muzički program, a za samu završnicu festivala imaćemo jedan koncert, koji verujem da će biti čaroban u atmosferi Bašta Festa. Naravno, predivna priroda je uvek tamo i čeka nas da se upustimo u te nestvarne zelene i plave boje.

    Da li radiš na nekim novim projektima?

    Trenutno snimam novu sezonu “Urgentnog centra” i film i seriju “Vera” reditelja Nedeljka Kovačevića. Radim na jednom scenariju za kratki film, što me posebno uzbuđuje i zabavlja i ekipa koja se okupila su ljudi sa kojima bih uvek želela da stvaram, tako da mi je to onako jedan hranljiv projekat za dušu. Takođe, radimo na tome da se osim Bašta Festa, razvijaju neki različiti programi tokom čitave godine. Ove godine smo pokrenuli mrežu Balkan Short Film Network sa festivalima iz Crne Gore i Makedonije, tako da ću tu biti mnogo zabavnog i kreativnog posla na edukaciji i promociji kratkog filma, čemu se isto posebno radujem.

    Saznaj više:
    Povezani članci: