Pretraga

Momčilo Antonijević i \"Divlji kuvar\": Biljke su izabrale mene

Momčilo Antonijević i "Divlji kuvar": Biljke su izabrale mene

Tekst: Iva Parađanin

Za Momčila znam još iz perioda kada je za VICE pisao tekstove koje sam obožavala da čitam. Njegove avanture ispisane britkim, razigranim, avanturističkim jezikom kretale su se od toga da je pravio domaći apsint, bio lažni matičar, upao u rijaliti ili pisao o čudnim mestima na koje izlazi ponedeljkom. Međutim, kasnije, svoja najdraža i najbliskija interesovanja spojio je u jedno i postao novinar koji se bavi biljakama, kao i najpoznatiji travar u našoj zemlji. Prepoznaje svaku biljku i zna njena tajnovita svojstva, a u okrviru svoje knjige koja je nedavno izašla,  Divlji kuvar za Harmonija izdavaštvo, želi da pomogne svojim čitaocima da u svoju ishranu unesu dozu prirode, da prepoznaju kvalitet i razliku u svom zdravlju, ali i da se približe ovom iskonskoj prapostojbini koja krije mnoge tajne. 

Momčilo Antonijević i "Divlji kuvar": Biljke su izabrale mene (фото 1)

U prvom izdanju Divljeg kuvara našli su se recepti sa divljim, lekovitim i mirisnim biljem koji na različite načine doprinose snazi imuniteta, a samim tim i kvalitetu života. Sa Momčilom smo pričali o snazi biljaka, knjizi ali i biljkama koje su trenutno u trendu. 

Ti si novinar, putnik, travar, a sada i kuvar. Koliko još identiteta ima Momčilo i zašto je važno da iznova otkrivamo i istražujemo sebe?

I Momčilo novinar, i putnik, i kuvar, i gerila baštovan postoje jako dugo. Najduže od svih, čak 28 godina tu je Momčilo travar. Važno je da čovek ima nekoliko interesovanja, oblasti kojima se pasionirano posvećuje i koje ga čine srećnim. U svakom trenutku jedan od njih ima primat, ciklično se smenjuju, dobro upotpunjuju i daju jedno celovitu sliku. Spremnost da se probaju nove stvari ili da se već postojeće preokupacije podignu na novi nivo, to je ono što čini čoveka mladim.

Ti si autor bloga i Youtube kanala "Snaga bilja" i neko na koga svako prvo pomisli kada nađe i ubere nepoznatu biljku. Kako ti se javilo interesovanje za istraživanjem bilja? Da li si u detinjstvu provodio puno vremena napolju i koliko je to bilo formativno za tebe?

Nemam pravi odgovor na ovo pitanje imako mi ga ljudi stalno postavljaju. Ponekad mi se čini da su biljke odabrale mene, a ne ja njih. Svako leto mog detinjstva provodio sam na Zlatiboru, na obodu jedne divne, velike bukove šume u kojoj sam se upoznao sa kantarionom, majčinom dušicom, nano, hajdučicom i omanom. Vrlo brzo lekovite biljke su zauzele izuzetno važnu ulogu u mom životu.

Momčilo Antonijević i "Divlji kuvar": Biljke su izabrale mene (фото 2)

Koliko uopšte znamo o biljkama, njihovim moćima, dejstvima i svojstvima? Šta tebe najviše fascinira kod njih?

Generalno znamo malo, veliki deo znanja koji su naši preci imali o biljkama je trajno izgubljen, ali uliva nadu činjenica da se sve veći broj mladih ljudi interesuje za prirodno lečenje i moć biljkama. Biljke su neverovatne! One međusobno komuniciraju, planiraju potomstvo i stvaraju lekovite supstance koje deluju i na ljude.

Kad si već kod mladih, da li ti se čini da se oni sve više približavaju prirodi i ako da, šta mislis zašto je to tako? Da li je to vid eskapizma ili nešto drugo?

Ne znam da li je u pitanju eskapizam ili nas je pandemija natarala da zastanemo, duboko udahnemo i razmislimo o tome kako je život u prirodi i u skladu sa prirodom zapravo dobar, ispunjen, sadržajan i divan.

Momčilo Antonijević i "Divlji kuvar": Biljke su izabrale mene (фото 3)

Znam da je ovo teško pitanje, ali imaš li omiljenu biljku?

Kantarion, gavez, vranilova trava, matičnjak, imela. Ne nužno tim redosledom.

U jednom intervjuu si rekao da kao i u svemu i kod biljaka postoji moda. Koje biljke su sada moderne?

Sada su popularni divlji origano, kurkuma, maka i crna zova.

Kako je nastao "Divlji kuvar" i šta se sve u njemu nalazi?

"Divlji kuvar" je zbirka recepata sa divljim, lekovitim, samoniklim i mirisnim biljkama namenjen kuhinjskim entuzijajstima i svima koji bi želeli malo više divljine u svojoj kuhinji. Svaki recpet praće je QR kodom koji vas vodi na Youtube kanal "Snaga bilja". U tom videu možete da vidite kako biljka o kojoj je reč izgleda, gde raste ili kako se tačno recept priprema. Knjiga je nastala iz moje tri ljubavi, prema biljkama, kuvanju i pisanju. Pored recepta u njoj su i priče o nekim za mene veoma inspirativnim ljudima koji su čuli zov divljine i odlučili da krenu za njim.

Momčilo Antonijević i "Divlji kuvar": Biljke su izabrale mene (фото 4)

RECEPT - SALATA OD KOMORAČA I SUMAKA

SASTOJCI:

1 komorač

1 limun

2 kašike maslinovog ulja

220g pavlake ili kiselog mleka

Kašičica sumaka

So i biber

PRIPREMA:

Komorač sitno iseckajte na rebarca, posolite i dobro izgnječite rukama. Ako salatu ne jedete odmah, sačekajte desetak minuta, pa odlijte vodu koju komorač pusti. Dodajte sok od jednog limuna, promešajte pa ponovo izgnječite. Dodajte pavlaku i biber pa sve dobro promešajte. Pospite sumakom i ukrasite listićima komorača. Sumak, omiljeni začin u Turskoj dobija se od plodova kiselog ruja koji sve češće krase dvorišta i parkove u Srbiji. Ukus mu je kiselkast pa može menjati ili još bolje dopuniti ukus limuna.

 S obzirom da si dosta putovao, koja ti je zemlja bila najzanimljivija i najinspirativnija kada su u pitanju dve stvari: hrana i biljke?

Island, zemlja koja oduzima dah u svakom smislu. S obzirom na to da se nalaze u polarnom krugu, da je klima veoma surova i da mali broj biljnih vrsta raste tamo, lekovite biljke na Islandu imaju malo vremena za vegetaciju, pa se zato sve u njihovom životu odvija veoma brzo i intenzivno. Koncentracija lekovitih sastojaka u arktičkoj majčinoj dušici ili angeliki je značajno veća u odnosu na njihove kontinentalne rođake. Na Islandu se divno i jede, hrana je jednostavna, ali pažljivo promišljena. Posebno mi se dopao hleb koji se peče u zemlji jer je temperature zbog termalnih voda oko 100 stepeni.

I za kraj, pošto je ovo pre svega modni i lifestyle portal,  da li si uspeo da napraviš pantalone od kopriva?

Projekat Žara a ne Zara je u povoju. To je samo jedan od nekoliko projekata iz kreativnog kotlića Snage bilja. Javljam rezultate čim proizvedeomo dovoljnu količinu vlakna od koprive.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor