Pretraga

Pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić: "Zahvalnost poseduje veliku isceliteljsku moć"

Tekst: Vanja Ratković

Naša čuvena pijanistkinja i filmska kompozitorka, Irina Dečermić, koja je živela i školovala se u inostranstvu, nešto manje od godinu dana u Beogradu vodi seanse terapija zvukom. Ova istočnjačka praksa koja se u svetu primenjuje stotinama godina, kod nas postaje sve popularnija, a sa Irinom smo pričali o tome kako funkcioniše terapija zvukom, te koji su njeni benefiti.

Pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić: "Zahvalnost poseduje veliku isceliteljsku moć" (фото 1)

Ko sve može da dođe kod vas na terapiju?

Terapija zvukom je otvorena širokom spektru problema i osobama, gotovo, svih uzrasta. S obzirom da terapija nema kontraindikacija svako može da proba ovaj vid isceljenja. Može da se primeni kao oblik neverbalne psihoterapije za depresiju, anksioznost, nesanicu. Pozitivno utiče na opšte stanje našeg organizma, isceljuje, podiže imuni sistem, nervni sistem, ublažava ili otklanja hronične bolove. Stvara balans, harmoniju našeg tela, uma i duše.

Pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić: "Zahvalnost poseduje veliku isceliteljsku moć" (фото 2)

Terapija zvukom se bazira na teoriji da ljudsko telo sadrži "energetske frekvencije" i da zvučne frekvencije mogu da "resetuju" bilo kakve nepravilnosti. Možete reći nešto više o tim energetskim frekvencijama i detaljnijem procesu terapije?

Teorija da ljudsko telo sadrži frekvencije, moglo bi se reći da nije samo teorija već je postala naučno dokazana činjenica. Energija je supstanca koja vibrira prirodno. Atomi konstantno vibriraju, a zvuk jeste vibracija. Ćelije su stvorene od energije i proizvode zvuk vibracijom. Telo se drži u svojoj celini zvukom. Prisustvo bolesti indikuje na to da su “zvuci” (frekvencije, vibracije) u našem telu u disharmoniji. Npr, ćelije u našem telu vibriraju određenom brzinom i kada se ta vibracija ne događa, kada ne vibriraju brzinom koja stvara harmoniju, nastaje bolest. Zanimljivo je otkriće da svaka ćelija poseduje antenu kojom prima i emituje zvuk (vibraciju). Terapija zvukom vraća zdrave vibracije telu tako što kada vaše telo, tačnije ćelije, čuju (osete) frekvencije sa kojima nisu u harmoniji uskladiće se toj frekvenciji, vibraciji, jer, svaka vibracija koja je snažnija, sve druge energije u tom polju će se uskladiti, nastimovati, precizno na tu vibraciju. To je nalik zakonu gravitacije.

Kojim instrumentima se služite prilikom terapije i na koji način određujete koji instrument ćete koristiti?

Sviram instrumente koji su napravljeni, konstruisani upravo za terapiju zvukom kao što su kristalne “pevajuće” bole, vibe-drum, monokord, veliki spektar zvučnih “viljuški” različitih frekvencija, takođe i drevne instumente kao sto su gongovi, bubnjevi, tibetanske bole (činije). Monokrord je Pitagorin izum, ali se danas koristi i kao muzički instrument. ali više kao intrument za terapiju zvukom. Pitagora je inače sagledavao univerzum kao nepregledan muzički instrument. Koje instrumente ću koristiti određujem na osnovu rezultata Biowell kamere koja pokazuje energetsko stanje bio polja, meridijana, chakri, organa i sistema. Tako se oslanjam i na svoju muzičku intuiciju.

Pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić: "Zahvalnost poseduje veliku isceliteljsku moć" (фото 3)

Koliko je seansi potrebno uraditi da bi se otklonio problem? 

Zaista zavisi od problema i same osobe, koliko je spremna na ovakav vid isceljenja. U teoriji, potrebno je desetak terapija. Nekada se rezultati pokažu već posle četiri terapije, nekada već posle dve. Na primeru akutnih izraženih bolova u slučaju reumatoidnog artritisa, bol je počeo uspešno da jenjava posle četiri terapije. Na emotivnom planu se takođe pokažu promene posle nekoliko terapija. U slučaju da postoje velike energetske blokade u energetskim centrima (chakrama) onda je potrebno desetak terapija.

Koja je razlika između terapije zvukom i muzikoterapije?

Terapija muzikom je skoncentrisana na slušanje i sviranje, pevanje muzike, dok je terapija zvukom usmerena na stvaranje specifičnih frekvencija koje su pak direktno usmerene na naše fizičko biće i naše “više" biće. Za vreme terapije zvukom fizički možete da osetite zvuk.

Pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić: "Zahvalnost poseduje veliku isceliteljsku moć" (фото 4)

Koje zdrave navike biste savetovali našim čitaocima?

Što više empatije i razumevanja u ljudskim odnosima. Što više smeha i radovanja malim životnim stvarima. Slušati svoju intuiciju, osluškivati sebe. Osećanje zahvalnosti univerzumu i ljudima koji nas vole... Smatram da zahvalnost poseduje veliku isceliteljsku moć. Kontakt sa prirodom koja je prepuna divnih zvukova. Pročitati po koju knjigu, družiti se, voditi razgovor uživo.

Diplomirali ste na čuvenoj Gildhol akademiji u Londonu, a magistrirali na Kraljevskom muzičkom koledžu, ali ste se edukovali i na polju iseljenja zvukom takođe u Londonu. Koliko su ova edukativna iskustva komplementarna?

Gotovo svi pioniri u oblasti “sound healing-a” su muzičari i kompozitori, tako da su moja edukativna iskustva koplimentarna u mnogome, ali je bila neophodna nadogradnja ili pre upoznavanje i proučavanje kineske medicine koja je fascinantna i može da bude bliska, u filozofskom smislu svakom umentiku, a sada već i naučno dokazana.

Pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić: "Zahvalnost poseduje veliku isceliteljsku moć" (фото 5)

Koji su vam dalji planovi?

Nastaviću da proučavam, učim, stvaram muziku i zvukove koji će činiti naše živote lepšim, smislenijim, čarobnijim. Ali ako nije dovoljan taj odgovor, ako budem stigla, planiram pozorišnu predstavu u Francuskoj koju sam počela da pripremam, ali se usled pandemije korone proces priprema zaustavio. Takođe, i dokumentarni projekat - film o istoriji klavira u Srbiji.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor