Pretraga

Radovi poznatih savremenih umetnika postali su pristupačni, razgovarali smo o tome sa Henrikom Mostom kreativnim liderom kompanije IKEA

Radovi poznatih savremenih umetnika postali su pristupačni, razgovarali smo o tome sa Henrikom Mostom kreativnim liderom kompanije IKEA

Tekst: Jelena Karakaš

Nekada, ako biste pronašli rad poznatog umetnika po simboličnoj ceni to je značilo samo jedno: verovatno se ne radi o originalnom delu. Danas se, zahvaljujući kompaniji IKEA ovo promenilo: kako bi širim masama približili rad najaktuelnijih umetnika i dizajnera oni su lansirali novi godišnji projekat IKEA Art Event. Radi se o limitiranoj kolekciji posebno dizajniranih komada iza kojih stoje neki od najaktuelnijih umetnika današnjice iz celog sveta. Konkretno: Sabine Marcelis, Daniel Arsham, Gelchop, Humans Since 1982 i Stefan Marx, reinterpretirali su neka od svojih najpoznatjih dela kao 10 upotrebnih predmeta za svakodnevni život. Da, svetlosna skuptura Sabine Marcelis koja dostiže cenu od 20.000 dolara, sada može biti vaša u obliku zidne lampe po ceni od 3.499 dinara. Ili možete pazariti budilnik iza koga stoji Daniel Arsham po ceni od 3.999 dinara, dok radovi tog umetnika koji je široj javnosti postao poznat posle saradnje sa brendom Dior koštaju od 36.000 dolara. Kreativni lider Ikee Henrik Most vodio je ovaj neobičan projekat i ekskluzivno smo razgovarali s njim.

Radovi poznatih savremenih umetnika postali su pristupačni, razgovarali smo o tome sa Henrikom Mostom kreativnim liderom kompanije IKEA (фото 1)
Radovi poznatih savremenih umetnika postali su pristupačni, razgovarali smo o tome sa Henrikom Mostom kreativnim liderom kompanije IKEA (фото 2)

Možete li nam reći više o ovogodišnjoj kolekciji Ikea Art Event?

Kompanija IKEA shvata vrednost i značaj umetnosti, kao i to da bi ona trebalo da bude deo svačijeg doma. U to ime demokratizovali smo umetnost i učinili smo je pristupačnom većini. Ono po čemu je IKEA poznata jesu visok kvalitet i neosporna funkcionalnost, a sada je tu i element umetnosti. Jer ona podstiče maštu, provocira, izaziva emotivne reakcije i daje nam priliku da se približimo fantaziji.

Radovi poznatih savremenih umetnika postali su pristupačni, razgovarali smo o tome sa Henrikom Mostom kreativnim liderom kompanije IKEA (фото 3)
Radovi poznatih savremenih umetnika postali su pristupačni, razgovarali smo o tome sa Henrikom Mostom kreativnim liderom kompanije IKEA (фото 4)

U ovoj kolekciji zastupljeni su radovi umetnika iz čitavog sveta, kako ste ih birali i čime ste se vodili?

Kada radite morate koristiti svoje srce, glavu i stomak. Kada istražujete koristite glavu, bitno je da budete stalno informisani i da pratite sve aktuelnosti u svetu umetnosti i dizajna. Morate znati koji su to relevantni dizajneri, kao i umetnici koji se ističu. Kada sastavite listu potencijalnih saradnika na scenu stupaju srce i stomak, morate osetiti impuls iznutra. Bitno je da odaberete nekoga u skladu sa svojim idejama, tražili smo nešto jednistveno što rezonira uz vrednosti kompanije IKEA, nešto iza čega možemo da stanemo i u šta verujemo, ali i smatramo interesantnim.

Radovi poznatih savremenih umetnika postali su pristupačni, razgovarali smo o tome sa Henrikom Mostom kreativnim liderom kompanije IKEA (фото 5)
Radovi poznatih savremenih umetnika postali su pristupačni, razgovarali smo o tome sa Henrikom Mostom kreativnim liderom kompanije IKEA (фото 6)
Radovi poznatih savremenih umetnika postali su pristupačni, razgovarali smo o tome sa Henrikom Mostom kreativnim liderom kompanije IKEA (фото 7)

Da li možete da izdvojite omiljeni komad?

Uh, to je teško, slično kao kad bih morao da biram koje dete mi je omiljeno. Dopadaju mi se svi, iz različitih razloga. Na primer, sat koji je dizajnirao Arsham na vrlo jednistven način govori o vremenu. Vreme je jedina stvar koja ne miruje i uvek ide napred, tik-tak… Tako da je sat u “uhvaćenom pokretu” vrlo u skladu sa mojim shvatanjem o vremenu, a to je da ono previše brzo ide. Takođe, vaza koju je dizajnirao Stefan Marx ima ispisanu poruku “I’m Sorry”, a ćebe “I wait here for you forever as long as it takes”. Te poruke vas inspirišu da stvarate priče u svojoj glavi. Šta se desilo, koga čeka… Svi smo bili u takvim situacijama, a ovi predmeti čine da razmišljamo i pitamo se, to mi se jako dopada.

Radovi poznatih savremenih umetnika postali su pristupačni, razgovarali smo o tome sa Henrikom Mostom kreativnim liderom kompanije IKEA (фото 8)
Radovi poznatih savremenih umetnika postali su pristupačni, razgovarali smo o tome sa Henrikom Mostom kreativnim liderom kompanije IKEA (фото 9)

Deluje da je danas dizajn mnogo razigraniji nego pre?

O da, toliko toga se dešava na dizajn sceni trenutno, na tržištu možete pronaći svašta. Ako želite da kupite neki novi komad, vi sada možete gledati dalje od funkcije: da li mi se ovo dopada, da li je odgovarajuće boje, ili oblika. Na raspolaganju nam je mnogo toga. U ovo doba pandemije lepo je što je sve postalo malo opuštenije, treba nam te razigranosti i nešto u čemu možemo da uživamo, što budi radost.

Radovi poznatih savremenih umetnika postali su pristupačni, razgovarali smo o tome sa Henrikom Mostom kreativnim liderom kompanije IKEA (фото 10)
Radovi poznatih savremenih umetnika postali su pristupačni, razgovarali smo o tome sa Henrikom Mostom kreativnim liderom kompanije IKEA (фото 11)

Šta vam je trenutno najzanimljivije u dizajnu?

Raznolikost. Postoji nešto za baš svakoga. Kada sam bio mlađi, izbor je bio veoma sveden. Sada imate toliko opcija i kupujete ne samo iz potrebe, već i zato što vam se nešto stvarno dopada. Možete pronaći nešto što ide uz vašu ličnost, što vas kompletno oslikava. Ne unosite komade nameštaja u dom samo iz razloga jer niste imali drugih opcija.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor