Pretraga

Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić

Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić

Tekst: Nataša Gvozdenović

Foto: Milica Czerny Urban; Boško Đorđević

Tena Štivičić je hrvatska dramska spisateljica, jedna od najznačajnijih na ovim prostorima. U svojim dramama ona inteligentno i vešto dodiruje neuralgične tačke sveta u kojem živimo, odnoseći se sa puno empatije prema svojim junacima. Njene se drame izvode diljem sveta. Nedavno je u Ateljeu 212 izveden njen novi komad "64", komad o partnerskim odnosima, veštačkoj oplodnji, najšire mestu čoveka u savremenom svetu, potrebi za restrukturiranjem identiteta...

Sa Tenom Štivičić za BURO. razgovaramo o njenom komadu "64", načinu na koji majčinstvo menja odnos prema svetu, o tektonskim kulturološkim promenama koje se dešavaju, a koje predvode upravo mlade žene. Govorimo o tome koliko su podrška i solidarnost važne i dragocene u svim, a naročito osetljivim situacijama.

Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 1)

U Ateljeu 212 je premijereno izvedena predstava po Vašem komadu " 64" , ona je inspirisana Vašim iskustvom prolaska kroz proces veštačke oplodnje. Kako vi gledate na tu dramu i na proces koji ste prošli iz perspektive u kojoj ste danas ?

Zapravo sam počela pisati dramu o vezi ili braku. Zaljubljenost, ljubav, strast, vjernost, partnerska solidarnost, to su sve neke stvari na koje uvijek iznova tražimo odgovore i o kojima uvijek postoje klišei na koje treba odgovarati nekim svježim opservacijama. Okolnosti se stalno mijenjaju, kontekst, mogućnosti, prava, očekivanja, stalno kao nešto brusimo taj osnovni ljubavni odnos, a nikako da nađemo dobitnu formulu. Onda se dogodilo da sam u isto vrijeme započela s procesom vantjelesne oplodnje. Živjela sam u Londonu u kojem ljudi, u prosjeku, žive prilično slobodno i rekla bih manje pod pritiskom okoštalih normi manjih sredina i svjedočila sam tome da je zapanjujuće velik postotak mojih prijatelja i znanaca iskusio neke poteškoće sa zasnivanjem obitelji i da je vantjelesna oplodnja, ili barem razmatranje te opcije svima poznata. Statistike govore da je riječ o jednom na svakih šest parova. A takvih parova, koji kasnije odlučuju zasnovati obitelj je više u sredinama poput Londona. Shvatila sam da je to još jedan dodatni sloj temi koju sam započela, i fizički i financijski kao i filozofski, tim više što ne djeluje kao da će se taj trend promijeniti.

Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 2)
Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 3)

Kad govorimo o toj temi, ne očekujemo komediju?

Ono što sam do tada gledala u kazalištu i na filmu o tom procesu, obično su pisali muškarci, obično je bilo depresivnog i mučnog tona i obično bi negdje sadržavalo ženski lik koji potpuno ‘poludi’ od hormona, što je ekstenzija jednog umornog tropa o ženama. Dakle, htjela sam napisati komediju, koja ne zazire od težine situacije, ali pristupa tom iskustvu s humorom, kojeg ima, i s uvjerenjem da su žene u stanju da se uhvate u koštac s tom jako zahtjevnom situacijom, bez nervnog sloma.

Svjesna sam, naravno, i toga, da su višestruki neuspješni ciklusi vantjelesne oplodnje mučni i poražavajući, i da je ovo samo jedna verzija tog iskustva, ali ono postaje sve češće i rasprostranjenije pa mislim da zaslužuje još verzija i drugačijih glasova.

Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 4)
Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 5)
Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 6)

Na koji način je uloga majke promenila vaš identitet?

Ne mislim da mi se identitet promijenio. Majčinstvo znači totalnu preobrazbu praktičnih okolnosti u životu, ali ne mislim da u suštini mijenja tko smo. Ono što je također velika promjena, a mislim da je posebno značajna za žene koje kasno u životu imaju djecu, kao i za žene koje se bave poslom koji vole, ali koji ih emotivno troši, jest spoznaja da odjednom netko polaže totalno pravo na tvoje vrijeme, energiju, koncentraciju, pa i na tvoje tijelo. I da se mi tom zahtjevu, da li zbog biologije, da li zbog kolektivnog nesvjesnog, bez pogovora povinujemo.

Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 7)

Čemu vas kćerka uči?

Strpljenju (smeh). Otkad imam nju mnogo sam efikasnija u obavljanju svojih poslova, manje sam zagledana u sebe, i prevladala sam neke svoje strahove, mada dijete donese sa sobom čitavo čudo novih strahova. Recimo ima čitav niz dramskih zapleta koje više uopće ne mogu ni čitati ni gledati.

Odgajati djevojčicu osim toga znači boriti se protiv rodnih stereotipa doslovno od samog početka, protiv nepodnošljivog marketinga koji djevojčicama sugerira odjeću i igračke koje ima poručuju da budu zgodne, slatke, mazne i seksi dok su još u pelenama. Za mene je umobolno da trogodišnjem djetetu na roza gaćama piše ‘slatkiš’. Kao i da počnu misliti da su dinosauri za dječake, a za njih da su (idiotski) jednorozi.

Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 8)
Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 9)
Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 10)

Ovo je vreme i me too pokreta, vidimo da žene sve više imaju hrabrosti da govore o svojim traumama i da javno imenuju zlostavljače ( na šta opet veoma čudno reaguju žene, često bez solidarnosti), ali ako govorimo o Balkanu ovo je i prostor prividnog patrijarhata, iza kog stoji problematičan matrijarhat, pun patologije. To se često previđa. Kako vi gledate na tu sliku?

Ako hoćete reći da je način na koji majke odgajaju mušku djeco često problematičan i da ima svoju patologiju koja pridonosi ovakvoj mačističkoj kulturi u kojoj je seksualno uznemiravanje svakodnevna pojava, slažem se da one snose dio odgovornosti. Ali to nije matrijarhat nego je i to posljedica patrijarhata, posljedica internalizirane mizoginije. Kad je mizoginija sistemska i dugovječna i žene gledaju na svijet kroz istu prizmu i perpetuiraju naučene obrasce i stereotipe.

Otuda i otpor mnogih žena da podrže one koje izađu u javnost. Ali treba reći da uvijek ima žena koje podržavaju i koje se solidariziraju. Da nema solidarnosti među ženama, žene patrijarhat ne bi preživjele.

Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 11)

Međutim ovo što se sad događa to su tektonske kulturološke promjene. Nije čudo da ih predvode mlade žene, nove generacije. One govore da su postupci i ponašanja za koja smo od pamtivijeka mislili da je to "naprosto tako", neprihvatljivi. Da je to nasilje, uznemiravanje i ponižavanje. To znači da svi moramo pogledati u katalog svog iskustva i da odjednom mnogi detalji dobivaju drugu boju. To nije lako suočavanje.

U principu se ne pokazuje da su optužbe za seksualno uznemiravanje izmišljene. Ali ono što jest dosta čest slučaj jest da muškarac koji je optužen reagira ponekad istinski zaprepašteno jer je ta vrsta ponašanja toliko normalizirana da ni ne shvaća koliko je puta i na koje sve načine prekoračio granicu i kod neke žene izazvao nelagodu, neprijatnost, sram, strah, uznemirenost itd.

To znači također da moramo promijeniti i općeprihvaćenu ideju o silovateljima kao manijacima koji naskaču na žene u mraku i prihvatiti da oni mogu biti i uspješni i zgodni i šarmantni.

Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 12)

Vi dugo živite u Velikoj Britaniji, prvo u Londonu, a odnedavna u Škotskoj. Kakva je tamo situacija ?

Veliku Britaniju, tj. filmsku i tv industriju Velike Britanije upravo ovih dana potresa skandal vezan za seksualno uznemiravanje. Upravo je glumac i redatelj Noel Clarke optužen za seksualno uznemiravanje. Javila se čitava četa žena. Pa iako je istraga tek počela, javio se i čitav niz ljudi koji su bili prisutni u nekima od navedenih situacija kao svjedoci. Optužbe sežu i desetak godina u prošlost. Dakle, i u Velikoj Britaniji, gdje je javni diskurs već nekako prilično osvješten što se tiče ovih tema, i dalje je teško izaći s optužbama u javnost jer je to nešto što te obilježi.

Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 13)
Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 14)
Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 15)

Mislim da treba naglasiti da je progovoriti javno o zlostavljanju pogotovo ako je u igri netko moćan i popularan, užasno teško. Javno biti žrtva, a pogotovo navodna žrtva nije nešto što itko želi. Izložiti se tome da aposultno svatko ima mišljenje o tvojoj intimi, tvom ponašanju, tvom moralu i tvojoj vjerodostojnosti i da ima pravo da to mišljenje oglašava na sve strane, to je tako jedna jeziva situacija da ne mogu zamisliti da bi joj se netko podvrgnuo, eto tako, da skrene pažnju na sebe. Naravno, bitno je da se postupci procesuiraju unutar adekvatnih institucija i unutar zakonskih okvira, ali pružiti podršku mladim ženama koje progovaraju je stvarno osnovni čin ljudskosti.

U Velikoj Britaniji je nedavno osnovana online platforma pod imenom Everyone’s Invited gdje mlade osobe, školske i studentske dobi mogu anonimno objaviti svoja iskustva svih oblika seksualnog uznemiravanja. Platforma je preplavljena iskazima. Ima ih na tisuće. Dakle, to je problem koji postoji svuda i koji počinje u vrlo ranoj dobi.

Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 16)

Kada smo se dogovarale za razgovor rekli ste da imate puno posla. Jeste li u ovo doba korone vremena za reminiscenciju? Šta Vam je ona donela?

I inače provodim mnogo vremena sama i u tišini pa na neki način imam u tome dosta prakse. Iznenadilo me, svejedno, kako sam se brzo navikla na mnogo manji život, mali radijus kretanja, malo ljudi i još više razgovora sa sobom. Ipak, imati malo dijete u pandemiji, iako je jako zahtjevno, na neki način je i spas. Zaštititi nju od okolnosti koje ne može shvatiti znači stalno se odupirati sumornim projekcijama. Osim toga, i u najtvrđem lockdownu, mala djeca svaki dan otkrivaju svijet i čude se novim sitnim pomacima u životu. Užitak je i privilegija pratiti je na tom čudesnom putu.

Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 17)
Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 18)
Vreme tektonskih promena: Intervju sa dramskom spisateljicom Tenom Štivičić (фото 19)

Koji su Vaši planovi za budućnost?

Trenutno završavam dramu za SNG Dramu u Ljubljani. Čekam da se otvore kazališta u Velikoj Britaniji koja su zatvorena već više od godinu dana kako bih dočekala premijeru još jedne nove drame za kazalište Arcola u Londonu. Radim i na jednom filmskom projektu koji se bavi upravo ovim temama o kojima smo razgovarale, a najviše me veseli projekt "Mama, tata i ja", dugometražni film za koji se nadam da će biti realiziran u Hrvatskoj uskoro.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor