Briga o kontracepciji ilustruje pitanje jednakosti i poverenja

    21.10.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/10/kontracepcija1_cover.gif

    Pokušavam da započnem ovaj tekst bilo kakvim brojkama ili istraživanjem kako bih ono što iskustveno što želim da napišem potkrepila i nekim ciframa, ali avaj. Istraživanje o bilo kakvim navikama kada je kontracepcija u pitanju ne postoji, ili bar ne postoji online (nadam se da ipak sedi negde naslagano u papiru). S obzirom na to koliko je kontracepcija važan deo našeg celokupnog svakodnevnog života, zdravlja i funkcionisanja, ipak ne začuđuje izostanak informacija jer ovo je ipak ulica koja nas na kraju dovede do misterioznog i mračnog ćoška zvanog žensko reproduktivno zdravlje. 

    Umesto infografika pak naiđoh na ovo: „Kako bi izbegle neželjenu trudnoću, starim Grkinjama je savetovano da tokom ejakulacije svog partnera zaustave dah, zabace glavu unazad, zatim da brzo ustanu, onda da sednu savijenih kolena i na kraju da se obavezno – nateraju na kijanje“. Iza ovog „sjajnog“ zahvata stoji lekar Soranus, autor jednog od prvih ginekoloških priručnika. A sada, zamislite ovu scenu dve hiljade i trideset godina unapred i da, verovatno će vam biti smešno, ali možda ipak ne toliko. 

    U ovom za to vreme verujem vrlo progresivnom receptu za zaštitu od moguće trudnoće nije naznačeno da li je bilo zahtevano ili potrebno prisustvo muškarca, da možda pridrže glavu ili golicaju ispod nos dok žena ne kine, ali najverovatnije je da je žena svu odgovornost snosila sama, što je nažalost u velikom broju slučajeva i vladajućim praksama kada je kontracepcija u pitanju situacija i danas. Žena je ta koja mora da kupuje i pije pilulu na vreme (u isto vreme svakog dana), žena je mahom ta koja iz torbe hitno mora da vadi kondom (koji je kupila) i na kraju žena je ta koja abortira. Sve vreme žena, žena, žena, dok na svetu verovatno ne postoji stvar koja je više ZAJEDNIČKA nego što je to jedan seksualni odnos i zaštita od neželjene trudnoće. Možemo situaciju sagledati i kroz dijapazon postojećih proizvoda za kontracepciju od pomenutih pilula pa sve preko dijafragme, cervikalna kape, spirale, implanta, kontraceptivni flasterih, femidom, merenje bazalne temperature i plodnih dana… dok su muškarci kao aktivni učesnici cele stvari potpuno skrajnuti odnosno lišeni odgovornosti. 

    Te stoga, dok čekamo uz fanfare na tu dugonajavljivanu pilulu za muškarce, nije loše kroz edukaciju i postavljanje nekih zdravih odnosa od poverenja zagovarati zajedničku odgovornost jer ona to jeste. Možda trenutno ne raspolažemo jednakim načinima kontracepcije, ali raspolažemo jednakim razmišljanjima o ovoj temi kao o nečemu što se tiče i jednog i drugog. Pa možda je za početak okej da kontraceptivne pilule plate i muškarci i malo češće imaju taj kondom pri ruci. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: