Knjiga „Zašto muškarci vole kučke?“ je ponovo jedna od najčitanijih. Kako je došlo do toga?

    24.02.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/02/kuckecover.jpg

    Ako u nekom trenutku uhvatite sebe da sumnjate u publicitet koji donosi TikTok i snagu koju ima, samo se setite da se bestseler Sunday Timesa iz 2002, star dakle 19 (slovima: devetnaest) godina “Zašto muškarci vole kučke?” našao u top 10 najprodavanijih knjiga ove nedelje. Neverovatno? Apsolutno! Istinito? I te kako. Da li je iiiko mogao da pretpostavi da će generacija Z da iskopa nešto iz vremena pre svog rođenja i pretvori ga brzinom svetlosti još jednom u bestseler? Teško, i čak su se i izdavačake kuće našle u čudu pri potrebi za reizdanjem budući da tinejdžeri kupuju ovu knjigu manijakalno, i u paketima. Nije šala.

    Dakle tu smo gde smo, a 2021. je očigledno prilično čudnovata godina u kojoj svašta može da se desi, pa i da se Daft Punk raspadne, a nostalgija za 2000-im drma toliko jako da ne samo da opet ko o čemu mi svi o Britney, pa aminujemo čak i farmerke sa niskim strukom, nego se i dejting saveti iz tog vremena uzimaju kao relevantni.

    @sarahelizabeth2020

    Why men love bleeps part 14- also come have a glow up with me on IG #whymenlovebitches #baddietok

    original sound - Big sis sarah??

    Teorije, saveti i “principi privlačnosti” iz ove knjige se shareuju mrežom brzinom svetlosti, i postali su poslednja hit niša na TikToku gde korisnici (mahom korisnice) dele svoje omiljene citate iz knjige, ističu šta treba posebno upamiti i zapisati, čitaju naglas i komentarišu, praveći paralele sa sopstvenim iskustvima. Tako je dan po dan, haštag #WhyMenLoveBitches stekao 9.5 miliona pregleda na aplikaciji. Dap, miliona. Dobro ste pročitali.

    Pristupi su različiti, ima onih koji oduševljeno prihvataju sve što pročitaju i u svojim videima ističu zašto je nešto važno i bitno poput Sare Jhazbhay koja savete objašnjava kroz konkretne primere kako ih primeniti, ali i onih kao Sara Elizabeth, koja čita svoje omiljene delove, govori o ličnom iskustvu i dejting anegdotama ali i na neki način modernizuje savete spisateljice Sherry Argov pretvarajući ih u fraze razumljivije i bliže mladima danas.

    Međutim, ono što je pri ovakvom neočekivanom boomu neophodno uraditi je kao prvo postaviti pitanje da li je ova knjiga uopšte vredna ovolikog hajpa?

    @sarajhazbhay

    #whymenlovebitches #sherryargov #selfhelp #books #bookclub #selflove #selfcarebooks #selfcare #relationships #tips #couples #forthegirls

    original sound - ourfriendsonfacebook

    Pa… Ako želimo da skratimo priču, onda je sasvim dovoljno reći da su saveti možda i bili okej za vreme u kom su napisani. Ako želimo da malo duže porazgovaramo o tome, onda treba biti konkretan i reći da ima smislenih celina budući da se u knjizi insistira na tome da recimo nikada ne treba fejkovati orgazme i ističe koliko je važna ženska nezavisnost, ali je u isto vreme zabrinjavajuće što to insistiranje na nezavisnosti ima i svoj nastavak u vidu “on će biti zainteresovaniji”. Rečju, u knjizi napisanoj za žene, fokus uopšte nije na ženi već na muškarcu zbog kojeg se sve radi, pa tako iako ima kvalitetnih celina koje govore o tome kako društvo decenijama i vekovima uslovljava ženu da bude “fina”, generalno je prisutna opšta banalizacija svega i svih.

    Uopšte podela na “dobre” i “loše” devojke, sve kategorije i etikete, „pravila“ i sveukupan pristup ne samo odnosima nego i ženi i njenoj poziciji uopšte, zvuče bolno prevaziđeno. Kao uostalom i čitav set principa privlačnosti i saveta na nivou: “Kada mu ne zvocaš on će rešiti problem, kada zvocaš ti postaješ problem” ili “Nemoj ni bubu da ubiješ sama kada je on u blizini. Ne menjaj gumu sama”, ili “Muškarci ne reaguju na razgovor. Oni reaguju na ignorisanje.” kao i vazda problematičan “Muškarci kontrolišu svet, ali žene kontrolišu muškarce.” Najveći deo knjige se bazira na površnim stereotipima koje smo, do sad valjda kolektivno prevazišli, prema ultimativno muškocentričnom sistemu, i sa taktikama za koje možda i znamo da rade ali se više niko ne bavi time da ih stvarno i primenjuje.

    @itscourtneybaby

    try this on the next man u wish to pursue? #whymenlovebitches #whymenlovebetches #attractionfacts #WordsOfWisdom #datingadviceforwomen

    Worship Instrumental - Instrumental - Adrian Jonathan

    Možda ima istina da malo taktike tu i tamo može da pomogne, doduše samo na kratko, ali čitav sistem podučavanja žena kako da prilagode svoje ponašanje, njihovo “profinjavanje” ili vežba kako da budu “bezobraznije” da bi “osvojile” muškarca je sasvim sasvim naopako. I inače, a pogotovo u 2021. godini. I zato se, kao drugo ozbiljno pitanje postavlja kako i odakle ova anahronija? A posebni, trostruki znaci uzvika i pitanja idu na pitanje “zašto?”. Kako smo tačno nakon godina tabanjanja i rada na emancipaciji došli do toga da se 19 godina kasnije vratimo na knjigu koja je još i 2002. bila diskutabilna? Kako da su tinejdžeri 2021. najedared poludeli za knjigom koja je napisana pre dejting aplikacija, pre društvenih mreža, dakle u sasvim drugačijem kulturološkom trenutku i dejting pejzažu?

    “Svima nam je to potrebno, zato što bilo u vezi, ili prijateljstvu, ili na radnom mestu, moramo da naučimo da vrednujemo sebe, i da postavimo zdrave granice.” rekla je jedna TikTokerka koja je kupila knjigu nedavno nakon što ju je tip ostavio.

    I naravno da jeste u pravu. Zdrave granice su možda i najvažnije što kao subjekat imamo i treba ih i boriti i definisati. Samo što treba i znati kako, a ukoliko još uvek ima neobaveštenih danas to radimo drugačije. I verujemo u ravnopravnost i to da su žene jednako sposobne da upravljaju svetom kao i muškarci, a da su oni zauzvrat baš sposobni za komunikaciju. Reč “kontrola” pokušavamo na svim planovima i poljima da izmenimo i izbacimo iz svih vrsta odnosa, a taktike koje menjaju nekoga već dugo nisu in, već kvalitetni zreli odnosi između osoba gde su svi tu zato što žele, a ne zato što su bilo kako izmanipulisani.

    Zdrave granice, uvek, pre i iznad svega, ali ukoliko posle toliko truda, to znači vraćanje na teorije i politike roda iz 2002. a samim tim i takve dejting savete, nešto se negde pokarabusilo i valja reagovati. Za početak tako što ćemo “Zašto muškarci vole kučke?” da vratimo na police i u istorijsku arhivu gde joj je i mesto.

    Saznaj više:
    Povezani članci: