Pretraga

Ni poznati nisu savršeni, a sada se više ne stide da to priznaju

Zbog čega su zvezde prestale da budu stidljive na društvenim mrežama

Tekst: BURO247.ru

- Samo mi daj da ja odaberem fotku koju ćeš postovati.

- Ok, al' ovo je za moj privatni Insta, imam tipa 200 pratilaca...

- To nema veze.

Ovaj razgovor desio se pre pet godina između autorke ovog teksta i jako poznate pop pevačice, zvezde koju obožavaju tinejdžeri koji su tek postali adolescenti. Nakon nekoliko godina rada po magazinima o poznatima, autorka se već navikla na činjenicu da poznate žene svoje fotografije shvataju veoma ozbiljno - i da nema nikakve veze da li te fotke na kraju završe na Instagramu ili naslovnici magazina. 

Moje kolege su takođe prepune smešnih priča o poznatim ženama čiji život i reputacija možda nisu uvek besprekorni ali zato fotke - uvek jesu. Sa društvenih mreža, one nam svima poručuju koliko su pune samopouzdanja ali zato istovremeno pišu svojim pr-ovima da ne dozvole objave fotki sa nekih događaja dok fotograf koji ih je uslikao ne pristane da im, na primer, "suzi struk". Mnoge ovo i dalje rade. 

I realno, na to imaju potpuno pravo. Svi mi postavljamo sebe i svoje prijatelje na mreže, zar ne? Rihanna, na primer, radi to isto sa svojim kampanjama za Savage x Fenty. Ipak, dok se na svim modelima vide razne "nesavršenosti" - od strija, do prevoja pa sve do vidljivih pora, sama pevačica uvek ostaje savršeno upeglana. Ovakav pristup imate pravo da nazovete licemerjem samo i isključivo samo u slučaju da nikada niste koristili fotošop, filtere ili se koristili bilo kakvom tehnikom da na društveim mrežama sakrijete ono što na sebi doživljavate kao manu. Mnogi pripadnici body positivity pokreta za ovo će okriviti visoka očekivanja koje društvo ima od svih nas ali se autorka ovog teksta sa tim ne slaže.

Velik broj žena beskrajno uživa u tome da imaju fit telo, da izleče akne, samopouzdanje im bukvalno promeni način na koji hodaju kada smršaju nekoliko kilograma. Ovo potvrđuju i brojke. GfK, najveći nemački institut za istraživanje je 2016. godine sproveo studiju inspirisanu promenama u načinu na koji doživljavamo to kako izgledamo, a sve u cilju otkrivanja razloga zbog kojih se trudimo da dobro izgledamo i tome posvećujemo vreme. U studiji je učestvovalo 27.000 ispitanika starosti od 15 godina i više, iz 22 zemlje širom sveta. Rezultati su pokazali da većina muškaraca posvećuje vreme i trud svom izgledu da bi nekom udovoljili, dok su žene većim delom izjavljivale da ovo čine zato što žele da pokažu svoju individualnost (40%) i da imaju više samopouzdanja (67%).

Ipak, među ženama - pogotovo onima koje su i dalje priklonjene konvencionalnim idejama lepote - velik je broj onih koje nikada neće dobrovoljno prikazati neki deo sebe koji smatraju nesavršenim. Manekenka Emily Ratajkowski je 2019. postala glavna vest samo zbog fotografije na kojoj pozira u seksi donjem vešu ali nedepiliranih pazuha. Instagram ikona Lena Perminova je relativno brzo nakon toga na svoj nalog postavila fotografiju na kojoj joj se vidi celulit. Pre nekoliko meseci, modna zvezda Bella Hadid postavila je fotku na kojoj pozira pored svoje trudne sestre i na kojoj je zagrlila svoj okruglasti stomačić nakon obilne večere. Olga Karput, koja voli zdrav život i zdravu hranu, nije ispeglala prevoje na telu na fotografijama sa odmora. Komičarka Ekaterina Varnava, naborala je čelo i postavila selfi sa porukom: "Moj život - moja pravila - moje bore".

Ove devojke pokazale su nam samo delić stvarnosti, a zatim nastavile da prave sadržaj na kakav smo do sada i navikli. Zašto? Verovatno zato što su već navikle da budu trendseterke. One nam slikaju gomile torbi i cipela koje se posle kupuju kao lude, prodaju nam način života koji "svi žele da imaju i imitiraju". Isprva se činilo da je trend koji naginje prirodnosti samo stvar trenutka i da će brzo proći, a one su ga tvrdoglavo ignorisale. Onda, kada su shvatile da se ne radi samo o prolaznom fenomenu već o nečemu što je tu da ostane, odlučile su da i same postanu za primer: evo ih, podržavaju, body positivity je važna stvar, one i dalje prednjače. Ukoliko ih pratioci u komentarima popljuju, još bolje, medijska pokrivenost će im skočiti kao luda. Internet će se preusmeriti sa (stvarnijih) problema na njihove (navodne). Na kraju krajeva, jedno od glavnih neizrečenih pravila prošle 2020. godine jeste: ukoliko nema negativnih komentara, ukoliko se ne digne bura u medijima, to znači da ste nešto uradili za džabe. 

I tako se za poznate koji su nam u samo jednom trenutku pokazali da "nisu savršeni" život nastavio kao da sad: nastavljaju se spartanski trenizi i mazanje uljima dok se odmaraju na St. Bartsu i žive glossy život iz tuđih snova. Postavlja se pitanje koliko ti sporadični i usamljeni primeri zaista dobrinose body positivity ili body neutrality pokretu. Možda će žene koje smatraju da je body positivity po koja tamna senka na butinama, baš zbog njih isključiti Facetune na svojim telefonima. To ćemo još videti. 

Ovaj članak prvobitno je objavljen na buro247.ru

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor