Ni poznati nisu savršeni, a sada se više ne stide da to priznaju

    12.02.2021.
    RECOMMENDED

    Zbog čega su zvezde prestale da budu stidljive na društvenim mrežama

    – Samo mi daj da ja odaberem fotku koju ćeš postovati.

    – Ok, al’ ovo je za moj privatni Insta, imam tipa 200 pratilaca…

    – To nema veze.

    Ovaj razgovor desio se pre pet godina između autorke ovog teksta i jako poznate pop pevačice, zvezde koju obožavaju tinejdžeri koji su tek postali adolescenti. Nakon nekoliko godina rada po magazinima o poznatima, autorka se već navikla na činjenicu da poznate žene svoje fotografije shvataju veoma ozbiljno – i da nema nikakve veze da li te fotke na kraju završe na Instagramu ili naslovnici magazina. 

    Ove devojke pokazale su nam samo delić stvarnosti, a zatim nastavile da prave sadržaj na kakav smo do sada i navikli. Zašto? Verovatno zato što su već navikle da budu trendseterke. One nam slikaju gomile torbi i cipela koje se posle kupuju kao lude, prodaju nam način života koji „svi žele da imaju i imitiraju“. Isprva se činilo da je trend koji naginje prirodnosti samo stvar trenutka i da će brzo proći, a one su ga tvrdoglavo ignorisale. Onda, kada su shvatile da se ne radi samo o prolaznom fenomenu već o nečemu što je tu da ostane, odlučile su da i same postanu za primer: evo ih, podržavaju, body positivity je važna stvar, one i dalje prednjače. Ukoliko ih pratioci u komentarima popljuju, još bolje, medijska pokrivenost će im skočiti kao luda. Internet će se preusmeriti sa (stvarnijih) problema na njihove (navodne). Na kraju krajeva, jedno od glavnih neizrečenih pravila prošle 2020. godine jeste: ukoliko nema negativnih komentara, ukoliko se ne digne bura u medijima, to znači da ste nešto uradili za džabe. 

    I tako se za poznate koji su nam u samo jednom trenutku pokazali da „nisu savršeni“ život nastavio kao da sad: nastavljaju se spartanski trenizi i mazanje uljima dok se odmaraju na St. Bartsu i žive glossy život iz tuđih snova. Postavlja se pitanje koliko ti sporadični i usamljeni primeri zaista dobrinose body positivity ili body neutrality pokretu. Možda će žene koje smatraju da je body positivity po koja tamna senka na butinama, baš zbog njih isključiti Facetune na svojim telefonima. To ćemo još videti. 

    Ovaj članak prvobitno je objavljen na buro247.ru

    Saznaj više:
    Povezani članci: