Pretraga

Zašto mi je Pesma Evrovizije toliko bitna?

Tekst: Tamara Kojić

Doček 2021. godine provela sam odgovorno, kod kuće, gledajući sve nastupe Jugoslavije na takmičenju Evrovizije; to nije bio prvi put da sam sebi priredila ovakav muzički vremeplov.

Nostalgija za tim vremenom u kom nisam ni živela verovatno je i razlog zašto kada pomislim na Eurosong, prva mentalna slika koju vidim bude crveno odelo Zdravka Čolića dok u Luksemburgu 1973. izvodi “Gori vatra”. Druga slika je savršeno fiksirana frizura Milana Stankovića dok peva stih “Stisni me / Kiss-ni me”.

Zašto mi je Pesma Evrovizije toliko bitna? (фото 1)

U odrastanju tokom ranih dvehiljaditih, moj prozor u svet bio je upravo Eurosong. Imena glavnih gradova Evrope nisam naučila na časovima geografije, već na predstavljanju poena iz različitih država, zahvaljujući uključenjima iz evropskih prestonica. Isto tako sam naučila da brojim do dvanaest na francuskom.

Kada je, na kraju gimnazije došao trenutak za pisanje maturskog rada, odabrala sam da pišem o istoriji pop muzike u Jugoslaviji, sa posebnim osvrtom na nastupe na takmičenju Pesme Evrovizije. Bila sam fascinirana time da je tekst za prvu evrovizijsku numeru koju je 1961. izvela Ljiljana Petrović napisao Mika Antić, pisala sam o odelima i frizurama članova Korni grupe na nastupu 1974. godine dok pevaju “Mene majka moja rodi / da sanjam o slobodi”, o nasmejanim članovima Novih fosila koji đuskaju u plavo-belim odelima dok se Sanja Doležal vrti, skače i peva da je za ples. Posle pobede koju je odnela grupa Riva sa “Rock me” i nastupa Tajči sa “Hajde da ludujemo”, država pod imenom Jugoslavija nastupila je još dva puta. Bebi Dol je 1991. otpevala “Brazil” i tom prilikom osvojila jedan jedini bod (od Malte), a kao razlog za ovako loš plasman smatra se početak oružanih sukoba u državi i ujedno se uzima kao primer neizbežne politizacije ovog takmičenja. Tri nedelje nakon što je Extra Nena iduće godine nastupila sa “Ljubim te pesmama” (koju je snimila na engleskom pod imenom “We Can't Have Our Love Anymore”, na francuskom kao “Je t'embrasse par mes chansons” i na italijanskom kao “Ti bacio con ogni canzone“), uvedene su međunarodne sankcije i zabrana učešća na svim sportskim i kulturnim manifestacijama.

Zašto mi je Pesma Evrovizije toliko bitna? (фото 2)

Jedan prijatelj iz Francuske mi je svojevremeno ispričao kako je od detinjstva za nedeljnim porodičnim ručkom prisustvovao i učestvovao u razgovorima na temu politike i aktuelnosti u državi i svetu. Kaže da je na taj način od malih nogu razvio umeće debatovanja, kritičko mišljenje, aktivno slušanje i uvažavanje tuđih stavova. Ne mogu da kažem da je naša porodica u tom smislu bila poput njegove, ali ako ikada jeste bila slična, to je bilo za vreme Eurosonga.

Zašto mi je Pesma Evrovizije toliko bitna? (фото 3)

Kada smo 2004. godine kao Srbija i Crna Gora poslali Željka Joksimovića u Istanbul, u našem domu je vladala blago praznična atmosfera. Porodično smo odgledali oba polufinala i finale, delili utiske i razmenjivali stavove i mišljenja. Komentarisali smo kako muziku i tekst, tako i koreografije, kostime, scenografska rešenja, celokupne nastupe. Iznosili smo predviđanja o plasmanima različitih numera i to objašnjavali kroz prizmu zabave, ali i geopolitičke situacije i međunarodnih odnosa, i ujedno taktizirali za vreme koje pesme je najbolje otići do kuhinje ili toaleta.

Zašto mi je Pesma Evrovizije toliko bitna? (фото 4)

Pesmu Evrovizije tako nikada nisam posmatrala kao muzičko takmičenje, već kao pravi šou, takmičenje talenata u kome muzika nije presudna. I zaista, na kom drugom takmičenju je sasvim realno da jedne godine prvo mesto zauzme Lordi, finski hard rok bend čiji su članovi kostimirani u čudovišta, a da se nekoliko godina kasnije na drugom mestu nađe šest ruskih bakica u narodnim nošnjama koje peku kolačiće i na udmurtskom jeziku pevaju pesmu čiji je refren “Party for everybody, dance”? Gde drugde Litvanija kao svoje predstavnike pošalje bend okupljen samo za tu priliku koji dva i po minuta pevaju da su pobednici (“We are the winners of Eurovision / We are, we are!”), i pritom budu šesti (što je i dalje najbolji plasman Litvanije u istoriji takmičenja)? Ujedno, neosporivo je da se upravo na njemu često pojave (a nekada i pobede) numere koje postanu veliki evropski i svetski hitovi, kao što je “Euphoria” (Loreen), “Satellite” (Lena), da ne spominjemo “Volare / Nel Blu Dipinto Di Blu” (Domenico Modugno) i “Waterloo” (ABBA). I kako to da pored svega toga svake godine slušamo o tome kako je ovo prevaziđeno takmičenje, ako ono iznova svake godine donosi toliko zabave ljudima širom Evrope (i Australije)?

Zašto mi je Pesma Evrovizije toliko bitna? (фото 5)

Bez obzira na to da li su na sceni bakice, čudovišta ili operske pevačice, takmičenje za Pesmu Evrovizije je za mene evropska tradicija koja opstaje već 65 godina i prilika da ostavim sva očekivanja sa strane. Mnoge stvari ne treba uzimati preozbiljno, pa tako biram da za mene Eurosong bude izvor zabave, a na trenutke i ogledalo vremena u kome živimo.

* I poput onog isečka intervjua sa Snežanom Đurišić gde ona kao svoju vrlinu navodi da nije zlopamtilo, a kao životni moto izgovara “pamti pa vrati”, zaista je dobro i da ne zaboravimo da je “Ludi letnji ples” pesma koja je totalno trebalo da ode na Evroviziju 2006. godine.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor